Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

ProRAW: zo werk je met dit professionele fotoformaat

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iPhone 12 Pro verpakking

Het is het nieuwe fotoformaat van de iPhone: Apple ProRAW. De iPhone 12 Pro en 12 Pro Max zijn de eerste (en nog enige) toestellen die ermee overweg kunnen. En de iPhone-fotograaf die het uiterste uit zijn foto wil halen, kiest voor het nieuwe Apple ProRAW.

ProRAW is zeker geen fotoformaat voor snelle kiekjes in de familie-groepsapp. Onbewerkt zien de foto’s er vaak flets uit – bovendien nemen de bestanden enorm veel ruimte in. Maar sla je uitgebreid aan het bewerken, dan geeft ProRAW je alle creatieve vrijheid om tot een waanzinnig plaatje te komen. En dat is wat we op de volgende pagina’s doen.

Waarom Apple ProRAW?

Apple ProRAW combineert het beste van twee werelden: RAW-bewerking en de camerasoftware van Apple. Wanneer je zonder ProRAW een foto op de iPhone maakt, wordt deze opgeslagen als een HEIF- of JPEG-bestand. Hierbij bepaalt jouw iPhone grotendeels allerlei bewerkingen, zoals de kleurbalans, belichting, ruisonderdrukking, witbalans en meer. Het mooie hiervan is dat het relatief kleine bestanden worden en dat de foto’s er meteen prima uitzien.

Minder fijn is dat bij de compressie veel beeldgegevens verloren gaan. Dat maakt het moeilijker om de foto goed na te bewerken. Stel je voor dat de gemaakte foto overbelicht is, of dat de kleuren niet kloppen. Met een JPEG is zo’n foto door de geringe beeldinformatie moeilijk te redden. Had je de foto geschoten in een RAW-formaat (dat kan met apps van derden, zoals Halide), dan viel er veel meer te repareren. Zo’n bestand bevat alle ruwe data van de beeldsensor. Hierdoor kun je de foto er precies uit laten zien zoals jij dat wilt. Nadelen zijn er ook: het bewerken van RAW-foto’s is behoorlijk tijdrovend.

Ideale combinatie

Zoals gezegd combineert Apple ProRAW het beste van beide. De foto’s bevatten alle standaard RAW-informatie, maar ze bezitten ook de beeldgegevens van Apple. Dit scheelt veel tijd bij het nabewerken. De ruisreductie en de aanpassingen bij een meervoudige belichting zijn bijvoorbeeld al gedaan. Zo kun je eindelijk de rekenkracht van Apple benutten, terwijl je ook een grotendeels onbewerkte foto krijgt.

Activeer ProRAW

Het nieuwe fotoformaat is beschikbaar op de iPhone 12 Pro en 12 Pro Max. zo schakel je ProRAW in.

1. Naar de instellingen

Zorg dat je iOS 14.3 of nieuwer hebt geïnstalleerd. Standaard staat Apple ProRAW uit; zet het aan door naar de Instellingen-app te gaan. Scrol naar beneden en tik op ‘Camera>Structuren’.

2. Schakelaar

Zet de schakelaar achter Apple ProRAW op groen. Open de Camera-app; vanaf nu zie je in de rechterbovenhoek een RAW-knop staan. Standaard staat er een schuine streep doorheen.

3. Activeren

Tik op de RAW-knop rechtsboven om ProRAW te activeren. Elk kiekje neemt ongeveer 25 MB in beslag, dus vergeet het later niet weer uit te schakelen. Hiervoor druk je nogmaals op de RAW-knop.

Hoe kun je ProRAW-foto’s bewerken?

ProRAW-foto’s gebruiken het DNG-bestandsformaat – een soort RAW. Daarmee zijn de foto’s te editen in de bekende fotobewerkers. Photoshop, Lightroom, Pixelmator, Halide en Snapseed zijn daar voorbeelden van, en uiteraard zit de Foto’s-app van Apple daar ook bij. Op de volgende pagina’s ontdek je hoe je aan de hand van deze app alles uit je ProRAW-kiekje haalt.

1. Schiet een RAW-foto

Open de Camera-app van de iPhone. Zorg dat de modus op ‘Foto’ staat – met de Portretmodus werkt het niet. Activeer RAW (zie eerder in dit artikel) en begin je fotosessie. RAW werkt met alle drie de cameralenzen.

2. Label

Foto’s die in RAW zijn geschoten, herken je in de Foto’s-app aan het RAW-label linksboven. Je kunt op ‘Bewerk’ tikken en het plaatje meteen editen, maar op de Mac zijn er meer bewerkingsopties.

3. Naar Mac

AirDrop de foto naar je Mac. Gebruik je iCloud-Foto’s, dan verschijnt de foto vanzelf in de app.

4. Bewerken

Open de foto in de Foto’s-app. Importeer de foto eventueel via ‘Archief>Importeer’. Via de knop met ‘i’ zie je precies welke camera-instellingen er gebruikt werden. Klik rechtsboven op ‘Bewerk’.

5. Belichting

Bij RAW-foto’s haal je eenvoudig de overbelichting uit een foto, of maak je ze juist minder donker. Klap hiervoor de opties onder ‘Licht’ uit. Verhoog ‘Gloed’ voor een gedetailleerdere en levendigere foto.

6. Schaduwen

Via ‘Donkere delen’ pas je selectief de schaduwen aan. We verhogen de schaduwen naar 0,30 om meer details te zien. De ‘Lichte delen’ mogen wel wat aanweziger. Ook deze waarde schuiven we naar 0,30.

7. Kleuren

Een RAW-foto oogt in eerste instantie vaak flets. Verhoog het ‘Contrast’ en klap de opties van Kleur uit. Sleep de regelaar van ‘Levendigheid’ naar rechts om er meer kleur in te brengen.

8. Selectieve kleur

Selecteer het pipetje onder ‘Selectieve kleur’ en klik in de foto op een specifieke kleur die je wilt veranderen. Verschuif de regelaar van ‘Tint’ en alleen de gekozen kleur verandert. Het is bijna magie.

9. Verminder ruis

Zoom in tot 100%. Het oplichten van schaduwen kan gepaard gaan met korrelige artefacten. Klap in dat geval de opties van Ruisonderdrukking uit en verhoog de ‘Luminantieruis’ en ‘Kleurruis’.