Terug naar iPhone krijgt met iOS 14 geweldige functies voor slechthorenden
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone krijgt met iOS 14 geweldige functies voor slechthorenden

Door Koen van Ekeren30 juni 2020 11:123 min. leestijd2

Het alarm van de rookmelder, de dingdong van een deurbel en het gekrijs van een huilende baby. Het zijn geluiden die je niet mag missen. Om te zorgen dat ook doven en slechthorenden gewaarschuwd worden bij deze geluiden, heeft Apple iOS 14 een erg handige functie gegeven: Geluidsherkenning. En er komen meer functies voor slechthorenden.

iOS 14: Geluidsherkenning

Vanaf iOS 14 detecteert de iPhone allerlei belangrijke geluiden. Dit is bijvoorbeeld het geluid van een brandalarm, het geblaf van de hond, het geklop op de deur en stromend water. Herkent de functie een van deze geluiden, dan waarschuwt de iPhone je met een melding waarbij de iPhone trilt.

Haal de nieuwe iPhone 13 als eerste in huis!

Haal de nieuwe iPhone 13 als eerste in huis!

Internet van Ziggo thuis? Ontvang dan tot €5 korting per maand en dubbele data!

iOS 14 Geluidsherkenning

Je moet de functie nog wel inschakelen; dat doe je in de Instellingen-app, bij ‘Toegankelijkheid>Geluidsherkenning’. Activeer je de schakelaar achter ‘Geluidsherkenning’, dan zijn er veertien geluiden die de iPhone voor je detecteert. Per geluid kun je aangeven of je er waarschuwingen voor wilt ontvangen.

In onze testen werkt de functie erg goed. Ook op grote afstand weet onze iPhone het geluid van de deurbel of lopende kraan te detecteren. Je hebt nog wel geduld nodig voordat je iOS 14 kunt installeren; waarschijnlijk is de software eind september voor iedereen te downloaden.

Gebarentaaldetectie

Veel doven en slechthorenden communiceren graag in FaceTime, met gebaren. In groepsgesprekken gaat dit niet altijd even goed. In FaceTime wordt de tegel van de spreker vergroot, waardoor diegene goed te zien is. Je kunt je voorstellen dat dit niet werkt voor mensen die in gebarentaal communiceren.

In iOS 14 wordt FaceTime wat ‘doofvriendelijker’. FaceTime merkt het op wanneer een deelnemer gebaren gebruikt. Deze persoon komt – net zoals nu bij een spreker – prominent in beeld in een FaceTime-groepsgesprek.

Hoortoestelfunctie

In iOS 14 kan de iPhone ook fungeren als een soort gehoorapparaat. Een nieuwe toegankelijkheidsfunctie kan zachte geluiden versterken en bepaalde frequenties aanpassen, zodat personen duidelijker te verstaan zijn en muziek mooier klinkt. Het werkt in combinatie met een Beats-koptelefoon en AirPods.

Je stelt het in bij ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Audio/Visueel>Aangepaste koptelefoon’. Na het inschakelen van ‘Aangepaste koptelefoon’ kun je een audiogram maken. In de setup hoor je steeds twee audiofragmenten met subtiele frequentieverschillen. Hierbij kies je steeds welke versie het beste klinkt. Je kunt ook de gegevens van een hoortest invoeren. De functie is beschikbaar bij AirPods en Beats-koptelefoons met een H1-chip. Dit geldt onder meer voor de tweede generatie AirPods, AirPods Pro en Powerbeats Pro .

In het najaar komt iOS 14 uit. Wil je meer weten over de nieuwe functies? Lees ons dossier:

Meer weten over iOS 14?
Bekijk dit dossier
Haal de nieuwe iPhone 13 Pro als eerste in huis met unlimited data en 5G!

Haal de nieuwe iPhone 13 Pro als eerste in huis met unlimited data en 5G!

Heb je al internet van KPN? Profiteer dan tot €7,50 korting per maand!

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 14
Bekijk dit dossier

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Loesje1
Lezer
Loesje1

Android kent een app live transcribreren waarmee je gesproken taal kunt omzetten tot schrift en die ook nog kan opslaan om later thuis nog eens terug te lezen, heel handig tijdens korte gesprek met horenden of huisarts … maar iPhone heeft die functie niet. Wanneer wel??????