Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

24 coole verborgen iOS 14 functies die je moet kennen

Auteur: Koen van Ekeren
9 reacties
iOS 14 verborgen functie


Lees verder na de advertentie

Deze week onthulde Apple iOS 14. De meeste iOS 14 functies ken je misschien al wel, zoals widgets op het thuisscherm en de Appbibliotheek. Maar het leuke van een nieuwe iOS-versie is dat het vaak zo’n tweehonderd (!) grotere en kleinere vernieuwingen met zich meebrengt. Dit zijn de leukste verborgen iOS 14 functies die Apple niet noemde.

1. Tik op achterkant

https://twitter.com/SnazzyQ/status/1275472816804990976?s=20

In iOS 14 zit een geheime functie genaamd Tik op achterkant. Hiermee voer je verschillende acties uit door op de achterkant van je iPhone te tikken. Tik op achterkant zit verstopt in de toegankelijkheidsinstellingen en je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een screenshot te maken, het Bedieningspaneel te openen of Spotlight tevoorschijn te halen. Je kunt het zelfs gebruiken om snelkoppelingen te activeren. Zo schakel je alle slimme lampen in huis in door tweemaal op de rug van je iPhone te tikken. Gaaf! Je vindt de optie bij ‘Instellingen>Toegankelijkheid>Aanraken>Tik op achterkant’.

2. Opname-indicator


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Gebruikt een iPhone-app je microfoon of camera? Dan verschijnt er voortaan een rechtsboven in de statusbalk een groene of oranje stip. De functie geeft weer iets meer controle over je privacy.

Met de nieuwste iCreate haal je alles uit de nieuwe functies van iOS 14!

3. Geluidsherkenning

Met de koptelefoon op je oren gewaarschuwd worden als de deurbel klinkt, of het brandalarm afgaat? De iPhone doet het voor je. Je vindt de optie in de Instellingen-app, bij ‘Toegankelijkheid>Geluidsherkenning’.

4. Alleen geluid

Een van de vernieuwingen is de beeld-in-beeld-weergave. Hierbij kun je het venster naar de zijkant slepen. Het beeld is dan niet meer zichtbaar, terwijl de audio doorgaat met afspelen. Met een tik op de pijl haal je het venster terug.

5. Emoji-zoekbalk

emoji zoeken

De tijd van eindeloos zoeken naar je begeerde emoji is voorbij! iOS 14 heeft een emoji-zoekbalk. Je vindt snel de juiste emoji door in de zoekbalk een omschrijving te tikken. Voer een term in en een strook met gerelateerde emoji’s worden getoond. Het werkt in alle apps waar je een emoji kunt gebruiken, dus ook WhatsApp.

6. Google Chrome als standaard browser

 

Tot nu toe was Safari altijd je standaard browser in iOS 14. Tikte je bijvoorbeeld op een linkje in WhatsApp, dan werd deze altijd geopend in Safari. In iOS 14 bepaal je dit zelf, want je kunt eindelijk voor een andere standaard browser kiezen. Naast Chrome heb je ook de keuze uit bijvoorbeeld Firefox en DuckDuckGo.

7. Gmail als standaard Mail-app

Ook je standaard Mail-app is te veranderen! Nu is dat de Mail-app van Apple, maar dit kun je nu veranderen naar bijvoorbeeld Gmail of Outlook. Ongetwijfeld volgen er nog meer apps, maar ze moeten nog met een update komen die dit mogelijk maakt.

8. QuickTake video

De iPhone XR en iPhone XS (Max) worden verrijkt met een functie van de iPhone 11 (Pro): QuickTake video. Drukte je voorheen langer op de opnameknop, dan werd de burstmode geactiveerd (een serie foto’s snel achter elkaar). In iOS 14 activeer je daarmee QuickTake Video, waarmee je snel een video maakt in plaats van een foto.

9. Ontspan voor het slapengaan

Je iPhone helpt je nu ook om je nachtrust te verbeteren. Open de Gezondheid-app, tik onder Configureer Slaap op ‘Aan de slag’ en doorloop de stappen. Met ‘Ontspan’ kom je alvast tot rust voor het slapengaan.

10. Voorgestelde apps

In de Appbibliotheek vind je een map vol met apps die je op dat moment waarschijnlijk wilt gebruiken. iOS voorspelt dit op basis van je locatie, activiteit of tijdstip van de dag. Je gaat naar de Appbibliotheek door je thuisschermen naar links te vegen.

11. Foto-bijschriften

Je kunt bijschriften of trefwoorden toevoegen aan je foto’s. Zo weet je zeker dat je ze later gemakkelijk terugvindt. De bijschriften worden gesynchroniseerd met iCloud-foto’s, dus je vindt ze ook als je via je iPad of Mac zoekt.

12. Gespiegelde selfies

Vind je jezelf ook mooier in spiegelbeeld? Bij ‘Instellingen>Camera> kun je ‘Spiegel camera aan voorzijde’ inschakelen. Zo heb je alleen nog maar gespiegelde selfies! Het werkt helaas wel alleen bij de iPhone XS en nieuwer.

13. Inkomende oproepen

Bij een inkomende oproep nam deze meteen het complete scherm in beslag – niet fijn als je daardoor bijvoorbeeld het moment suprême van een video mist. Nu neemt een inkomende oproep veel minder ruimte in; het verschijnt bovenaan als een soort banner.

15. AirPods opladen

Je krijgt een melding wanneer je AirPods moeten worden opgeladen. Ook is er voor de AirPods de functie ‘Geoptimaliseerd opladen’, waarmee je de levensduur van de batterij verlengt.

16. Apple Watch opgeladen

Als je je Watch op de lader legt, wil je hem zo snel mogelijk weer om je pols. Je iPhone helpt je daarbij, want je krijgt een melding wanneer je Apple Watch klaar is met opladen.

17. Weer kan meer

De Weer-app laat de kans op neerslag voor de aankomende dagen zien. Voorheen zag je dat alleen bij de huidige dag. Ook waarschuwt de Weer-app je als het de volgende dag een stuk warmer, kouder of natter zal zijn.

18. Verborgen album verbergen

Er is een optie om een verborgen map nog minder zichtbaar te maken. Hiervoor schakel je bij ‘Instellingen>Foto’s’ de functie ‘Album ‘Verborgen’’ uit. De map verschijnt dan niet langer in de lijst met albums, maar is alleen te benaderen via de afbeeldingskiezer.

19. App-abonnementen delen met je gezin

Gebruik je Delen met gezin? In iOS 14 kun je sommige app-abonnementen delen met je hele gezin. Zo hoeft niet iedereen het abonnement individueel af te sluiten en ben je een stuk goedkoper uit.

20. Bladeren

Een van de leukere verborgen iOS 14 functies is dat het bladeren door de verschillende thuisschermen veel beter is geworden. Veeg over de stippen boven het Dock om naar de volgende of vorige pagina te gaan. Werkt ook in mappen!

21. Verberg een app

Je kunt een app die je zelden nodig hebt verwijderen van je startscherm, terwijl hij wel op je iPhone blijft staan. Tik hiervoor langer op een app, selecteer ‘Verwijder app’ en kies ‘Verplaats naar appbibliotheek’.

22. Startscherm

Het startscherm netjes houden? Ga naar ‘Instellingen>Beginscherm’ en selecteer ‘Zet op beginscherm’. Vanaf nu verschijnen gedownloade apps niet op het startscherm, maar zijn ze alleen te vinden in de Appbibliotheek.

23. Filter

Het zoeken naar die ene foto is makkelijker geworden. Tik in Foto’s rechtsboven op de drie stippen en selecteer ‘Filter’. Je kunt je bibliotheek nu filteren op bijvoorbeeld je bewerkte foto’s, of je favoriete video’s.

24. Terug in Instellingen

Als je diep in de opties van de Instellingen-app zit en je wilt terug waar je was, hoef je niet meerdere keren op ‘Vorige’ te tikken. Druk in plaats daarvan langer op deze knop en selecteer waarnaar je wilt terugkeren.

Meer iOS 14 functies

In dit artikel noemen we er 23, maar er zijn nog veel meer verborgen iOS 14 functies. Wil je op de hoogte blijven van de vernieuwingen, zodat je alles uit je iPhone haalt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!