Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iTip: voorkom dat je iPhone automatisch het volume verlaagt

Auteur: Terry Stooker
1 reacties
iPhone volume

Een van de nieuwe functies van het onlangs uitgekomen iOS 14.4 is het labelen van een bluetooth-apparaat. En dan met name een audio-apparaat, wat je kunt labelen als Autostereo, Koptelefoon, Gehoorapparaat, Luidspreker of Ander. Hoe en vooral waarom je dit doet? Dat leggen we uit. Evenals het trucje om hiermee te voorkomen dat je iPhone automatisch het volume verlaagt.

Lees verder na de advertentie

Koptelefoonveiligheid

Eerder schreven we al over hoe Apple je gehoor beschermt. In iOS 14.2 heeft het bedrijf uit Cupertino je iPhone de macht gegeven om uit zichzelf het volume te verlagen. Dit gebeurt als langere blootstelling tot het betreffende geluidsniveau gehoorschade zou opleveren. Apple noemt het koptelefoonveiligheid, een proces dat volautomatisch en in veel gevallen niet uit te schakelen is.

Handig en veilig, al denkt je iPhone soms onterecht dat het volume veel te hard staat. Als je je iPhone vol open hebt staan, maar het volume verder regelt via een externe speaker bijvoorbeeld. Hoe je de koptelefoonveiligheid omzeilt met een lightning-adapter, leggen we in datzelfde artikel uit.

kooptip

Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!
Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Bluetooth labelen

Het labelen van bluetooth-apparaten ligt in het straatje van de koptelefoonveiligheid. Door het juiste apparaattype in te stellen, kan je iPhone veel beter in de gaten houden of het volume te hard staat. Daarnaast zorgt het volgens Apple voor betere meldingsgeluiden.

Heb jij iOS 14.4 geïnstalleerd en wil je dat je koptelefoon en andere audio-apparaten correct gelabeld zijn? Het instellen van het juiste apparaattype doe je als volgt:

  • Ga naar ‘Instellingen>Bluetooth’.
  • Tik op het ‘i’-tje.
  • Tik op Apparaattype
  • Kies in de lijst voor ‘Autostereo’, ‘Koptelefoon’, ‘Gehoorapparaat’, ‘Luidspreker’ of ‘Ander’.

Geluid iPhone gaat vanzelf zachter

Het eerdergenoemde probleem dat je iPhone het volume verkeerd inschat, komt natuurlijk ook voor bij bluetooth-speakers waarvan je zelf het volume nog kunt regelen. Of wellicht moet jouw audio-apparaat wel hard om überhaupt wat te horen – denk bijvoorbeeld aan een motorhelm met bluetooth, waarbij je toch graag wat geluid over de razende wind wilt horen. Ook in deze gevallen is koptelefoonveiligheid als het ware uit te schakelen, met dank aan de nieuwe labels.

Het enige wat je hoeft te doen, is het apparaat ‘verkeerd’ labelen. Zet het apparaattype op ‘Ander’, en je iPhone zal niet langer letten op het audiovolume. Zo kun je je iPhone doorlopend op vol volume laten afspelen. Bij Apple’s eigen AirPods kun je het apparaattype overigens niet wijzigen, dus daarop kun je koptelefoonveiligheid niet omzeilen.

Meer van dit soort Apple-tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!