Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

De iPhone 12 mini is een grote flop – waarom wil niemand dit toestel?

Auteur: Laura Grootaarts
16 reacties
iPhone 12 mini groen


Lees verder na de advertentie

Met veel bombarie werd hij aangekondigd tijdens Apple’s iPhone-event in oktober: de iPhone 12 mini. Begeleid door een James Bond-tune werd hij uit een piepklein koffertje getoverd. De iPhone 12 mini heeft álles wat de iPhone 12 ook heeft – 5G, oled-scherm, nieuw design, MagSafe – maar dan in een compacter formaat. En voor een betere prijs. Hét recept voor een succes. Toch?

Nou, nee. De verkoop van de iPhone 12 mini is niet wat Apple ervan gehoopt had. Volgens een rapport van het Amerikaanse Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) was de mini in de eerste maanden na release goed voor slechts zes procent van de totale iPhone-verkoop en dat is op zijn zachtst gezegd teleurstellend. Maar als je alles op een rijtje zet, dan is het eigenlijk heel logisch.

De timing is belabberd

In 2016 verscheen de eerste generatie iPhone SE: een toestel met het ontwerp van een wat oudere en kleine iPhone, maar dat onder de motorkap helemaal bij de tijd was. Veel mensen waren ervan gecharmeerd en de eerste SE was een enorm succes. Daarna was het wachten op een opvolger. Dat duurde lang. Jarenlang bracht Apple alleen maar grote en dure iPhones uit en leek het de doelgroep van de eerste SE uit het oog te zijn verloren.

iPhone 12 mini naast iPhone SE


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

In 2020 kwam dan eindelijk de ommekeer: de iPhone 12 mini kwam uit. Die is met zijn 5,4 inch ongeveer net zo groot klein als de oude SE en heeft dezelfde specificaties als de andere iPhone 12-modellen. Maar 2020 was niet alleen het jaar van de iPhone 12, maar vooral ook van de nieuwe iPhone SE 2020: die verscheen een halfjaar eerder en was op dat moment de kleinste iPhone. Toen de mini debuteerde, hadden veel mensen die SE al gekocht. Velen daarvan zullen gedacht hebben: als ik had geweten dat de iPhone 12 mini eraan kwam, dan had ik die iPhone SE niet gekocht. Na een halfjaar wisselen doe je ook niet – zeker deze groep consumenten niet.

Hij is te duur

De iPhone SE uit 2016 en die uit 2020 hebben een groot voordeel: ze zijn honderden euro’s goedkoper dan Apple’s andere toestellen. De iPhone SE 2020 koop je op dit moment al voor € 483 bij Coolblue. De iPhone 12 mini is een premium toestel met een premium prijs: € 779 bij Coolblue – en dan is-ie nog in de aanbieding ook, de adviesprijs is € 809.

Degenen die na het verschijnen van de SE afgelopen voorjaar toch nog even hebben afgewacht, zijn waarschijnlijk geschrokken van die hoge prijs. Mogelijk hebben ze op dat moment alsnog een SE gekocht. Of wellicht een iPhone 11 uit 2019, want daarvan is de prijs ook tot onder de 700 euro gezakt.

De batterij is karig

De iPhone 12 mini heeft dezelfde capaciteiten als zijn grotere broers, op één opmerkelijk verschil na: de batterij. Om in de behuizing te kunnen passen, is die een stuk kleiner. En dus gaat hij ook minder lang mee op één lading. Dat doet weinig goeds voor het image van de 12 mini.

Er wordt volop geklaagd over de batterij van de iPhone 12 mini en dat strookt met mijn persoonlijke ervaringen. Dat zeg ik eerlijk gezegd met pijn in mijn hart: ik ben verder erg tevreden over de iPhone 12 mini en het is misschien wel de fijnste iPhone die ik ooit gehad heb. Maar die batterij … Ik kom er de dag mee door, maar eindig altijd ver in het rood. Als iCreate-redacteur ben ik natuurlijk wel vrij intensief met mijn telefoon bezig. Maar twee jaar terug toen ik mijn vorige iPhone kocht (een iPhone XR) was mijn iPhone-gebruik niet heel anders. Toen had ik aan het einde van de dag ruim 50 procent batterij over.

Misschien denk je: ik ben niet zo’n intensieve gebruiker, en ik vind het prima om het toestel dagelijks op te laden. Geen probleem. Dan nog moet je je een beetje zorgen maken om de toekomst, want de batterij wordt er niet beter op. Fijn dat de 12 mini in je broekzak past, maar ik vrees dat je na verloop van tijd twee broekzakken nodig hebt: één voor je iPhone en één voor je powerbank.

iPhone 12 mini: flop, maar toch in de herkansing!

Ondanks alles lijkt het erop dat Apple de mini een herkansing geeft. Volgens geruchten komen er dit jaar net zoals in 2020 weer vier versies van de nieuwe iPhone 13 – en daar zit dus gewoon weer een mini bij. Meer over de nieuwe iPhones lees je in het dossier over de iPhone 13. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief: