Terug naar De iPhone 12 mini is een grote flop – waarom wil niemand dit toestel?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De iPhone 12 mini is een grote flop – waarom wil niemand dit toestel?

Door Laura Grootaarts20 januari 2021 10:404 min. leestijd16

Met veel bombarie werd hij aangekondigd tijdens Apple’s iPhone-event in oktober: de iPhone 12 mini. Begeleid door een James Bond-tune werd hij uit een piepklein koffertje getoverd. De iPhone 12 mini heeft álles wat de iPhone 12 ook heeft – 5G, oled-scherm, nieuw design, MagSafe – maar dan in een compacter formaat. En voor een betere prijs. Hét recept voor een succes. Toch?

iPhone 12 mini groen

Nou, nee. De verkoop van de iPhone 12 mini is niet wat Apple ervan gehoopt had. Volgens een rapport van het Amerikaanse Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) was de mini in de eerste maanden na release goed voor slechts zes procent van de totale iPhone-verkoop en dat is op zijn zachtst gezegd teleurstellend. Maar als je alles op een rijtje zet, dan is het eigenlijk heel logisch.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

De timing is belabberd

In 2016 verscheen de eerste generatie iPhone SE: een toestel met het ontwerp van een wat oudere en kleine iPhone, maar dat onder de motorkap helemaal bij de tijd was. Veel mensen waren ervan gecharmeerd en de eerste SE was een enorm succes. Daarna was het wachten op een opvolger. Dat duurde lang. Jarenlang bracht Apple alleen maar grote en dure iPhones uit en leek het de doelgroep van de eerste SE uit het oog te zijn verloren.

iPhone 12 mini naast iPhone SE

In 2020 kwam dan eindelijk de ommekeer: de iPhone 12 mini kwam uit. Die is met zijn 5,4 inch ongeveer net zo groot klein als de oude SE en heeft dezelfde specificaties als de andere iPhone 12-modellen. Maar 2020 was niet alleen het jaar van de iPhone 12, maar vooral ook van de nieuwe iPhone SE 2020: die verscheen een halfjaar eerder en was op dat moment de kleinste iPhone. Toen de mini debuteerde, hadden veel mensen die SE al gekocht. Velen daarvan zullen gedacht hebben: als ik had geweten dat de iPhone 12 mini eraan kwam, dan had ik die iPhone SE niet gekocht. Na een halfjaar wisselen doe je ook niet – zeker deze groep consumenten niet.

Hij is te duur

De iPhone SE uit 2016 en die uit 2020 hebben een groot voordeel: ze zijn honderden euro’s goedkoper dan Apple’s andere toestellen. De iPhone SE 2020 koop je op dit moment al voor € 483 bij Coolblue. De iPhone 12 mini is een premium toestel met een premium prijs: € 779 bij Coolblue – en dan is-ie nog in de aanbieding ook, de adviesprijs is € 809.

Degenen die na het verschijnen van de SE afgelopen voorjaar toch nog even hebben afgewacht, zijn waarschijnlijk geschrokken van die hoge prijs. Mogelijk hebben ze op dat moment alsnog een SE gekocht. Of wellicht een iPhone 11 uit 2019, want daarvan is de prijs ook tot onder de 700 euro gezakt.

De batterij is karig

De iPhone 12 mini heeft dezelfde capaciteiten als zijn grotere broers, op één opmerkelijk verschil na: de batterij. Om in de behuizing te kunnen passen, is die een stuk kleiner. En dus gaat hij ook minder lang mee op één lading. Dat doet weinig goeds voor het image van de 12 mini.

Er wordt volop geklaagd over de batterij van de iPhone 12 mini en dat strookt met mijn persoonlijke ervaringen. Dat zeg ik eerlijk gezegd met pijn in mijn hart: ik ben verder erg tevreden over de iPhone 12 mini en het is misschien wel de fijnste iPhone die ik ooit gehad heb. Maar die batterij … Ik kom er de dag mee door, maar eindig altijd ver in het rood. Als iCreate-redacteur ben ik natuurlijk wel vrij intensief met mijn telefoon bezig. Maar twee jaar terug toen ik mijn vorige iPhone kocht (een iPhone XR) was mijn iPhone-gebruik niet heel anders. Toen had ik aan het einde van de dag ruim 50 procent batterij over.

Misschien denk je: ik ben niet zo’n intensieve gebruiker, en ik vind het prima om het toestel dagelijks op te laden. Geen probleem. Dan nog moet je je een beetje zorgen maken om de toekomst, want de batterij wordt er niet beter op. Fijn dat de 12 mini in je broekzak past, maar ik vrees dat je na verloop van tijd twee broekzakken nodig hebt: één voor je iPhone en één voor je powerbank.

iPhone 12 mini: flop, maar toch in de herkansing!

Ondanks alles lijkt het erop dat Apple de mini een herkansing geeft. Volgens geruchten komen er dit jaar net zoals in 2020 weer vier versies van de nieuwe iPhone 13 – en daar zit dus gewoon weer een mini bij. Meer over de nieuwe iPhones lees je in het dossier over de iPhone 13. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief:

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

16
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Mark
Lezer
Mark

Na 12 jaar Android Samsung was ik het zat. Ik wilde wat anders. Ik stapte over naar Apple en naar het kleinste model dat er was, de IPhone 12 mini. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Mede ook de keus voor dat toestel omdat bijvoorbeeld bij Samsung de smartphones ook maar niet kleiner willen worden en alleen maar groot blijven. Ze leverden dan vroeger wel de Galaxy Young modellen en andere kleinere smartphones Galaxy S4 mini, maar daarna hield dat op. Toen had men ook een zeer compact klein toestel, maar had nooit de snelheid van een groter… Lees meer »

Mario
Lezer
Mario

Helemaal mee eens. 12 mini is top!

John
Lezer
John

Prima toestel de iPhone 12 mini met een perfect formaat en minimaal gewicht. Als ik mijn oude iPhone XS Max (doorgeschoven naar mijn zoon) weer eens ter hand neem, dan sta ik telkens versteld dat ik met zo’n zwaar bakbeest heb lopen sjouwen. Wat betreft de batterij. Als de schrijver van het artikel aangeeft dat hij als intensieve gebruiker gewoon het eind van de dag kan halen, dan zie ik het probleem niet. Dan hang je hem s’nachts toch lekker aan de stroom en de volgende ochtend weer door. Wat dat batterij probleem loopt iedereen elkaar na te papegaaien, maar… Lees meer »

Jeff
Lezer
Jeff

Ik ben zelf een Android gebruiker (Samsung Note ivm pennetje) maar zou graag een 4″ model zien mer dunne randen enzo. Die grote toestellen zijn mega onhandig tijdens sporten enzo. Dus mocht Apple een echte mini maken (die 4″ dus) dan zou ik die zeker overwegen als toestel voor wanneer ik geen grote mee hoef te slepen.

Mans
Lezer
Mans

Tekstueel foutje?
U schrijft: Maar twee jaar terug toen ik mijn vorige iPhone kocht (een iPhone XR) was dat niet anders. Mijn vraag is: moeten de woorden ‘niet anders’ juist zijn ‘heel anders’?
Ik begrijp dat de zwakkere batterij een teleurstelling is. Moet ik ook de conclusie trekken dat deze batterij niet vervangbaar is door een beter exemplaar?
Groet Mans

George Tabak
Lezer
George Tabak

Sorry hoor, maar het is toch echt iets genuanceerder. Als verstokt Apple gebruiker recent overgestapt op de 12 mini en zeer tevreden. Te duur? Onzin, het is de goedkoopste uit de 12 serie en doet technisch vrijwel niet onder voor de andere in die serie. De accu is te klein? Voor normaal gebruik absoluut niet! Zelfs voor matig intensief gebruik is ie nog voldoende. Dan de voordelen, had ik de prijs al genoemd? De goedkoopste dus uit de nieuwe serie! Technisch top of the line, een fantastisch scherm, licht, handzaam, een wonder bijna hoe Apple alles in zo’n compacte behuizing… Lees meer »

Robbert Jan van Rooijen
Lezer
Robbert Jan van Rooijen

Wat is het verschil in batterij ? tov de IPhone SE 2020?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Op papier is de accu van de iPhone 12 mini een stuk groter: 2227 vs 1821 mAh. Daar staat tegenover dat een groter scherm (5,4 inch) meer energie vreet dan een kleiner scherm (4,7 inch). Het verschil in energieverbruik tussen oled vs lcd zal onder normale omstandigheden dan weer niet enorm zijn.
Ik heb beide telefoons getest en ik merkte met dagelijks gebruik nauwelijks verschil. Maar dat heeft ook veel met je gebruikspatroon te maken. Op YouTube vind ik bijvoorbeeld veel batterij-tests waar de iPhone 12 mini toch net wat beter presteert.

Arjaan
Lezer
Arjaan

Waarom wordt niet vermeld dat de 12 mini wel met 5g werkt en de SE niet?

Anton
Lezer
Anton

omdat dit een artikel is om de 12 mini af te breken. (bovenaan is er wel vermelding van 5G, het ontbreken van 5G bij de SE staat er inderdaad niet in)

Anton
Lezer
Anton

In mijn ogen kun je de 12 mini onmogelijk vergelijken met de SE. De SE is apple hun manier om een budget toestel uit te brengen, waarbij ze een oud uiterlijk enigszins terug up-to date gebracht hebben. De mini daarentegen is een ideaal toestel voor mensen die de eigenschappen van de nieuwste toestellen wilt, zonder dat ze met een groot toestel moeten rondlopen. (en dit zijn niet de mensen die per se de goedkoopste iPhone willen) jarenlang hebben mensen op sites als deze lopen janken dat de nieuwe iPhones te groot waren, wel deze mensen zijn nu bediend, maar wat… Lees meer »

Laura
Lezer
Laura

Ik ben suuuuuper blij met mijn nieuwe iPhone 12 mini!!!!

Anton
Lezer
Anton

Volgens mij valt de flop wel mee als ik de recensies lees van degene die hem daadwerkelijk hebben, de meeste vinden hem super.

Bmw
Lezer
Bmw

Ik wil die toestel en heb ik gekocht hou iedereen zijn mond jaloers sommige mensen mond dicht doen iphone 12 mini echt iphone kleine handige geen laptop gelijk als 11 10

Gevorg hovhannisyan
Lezer
Gevorg hovhannisyan

Iphone 12 mini iedereen graag en plus jaloers sommige zagers