Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Trackingverzoeken van apps in iOS 14.5 – dit moet je ermee

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Tracking-verzoek iOS 14.5


Lees verder na de advertentie

Krijg je sinds de update naar iOS 14.5 vreemde meldingen over trackingverzoeken van apps? Je bent niet alleen! Het is een nieuwe functie van iOS en iPadOS. Zo werkt deze nieuwe bescherming van je privacy.

Trackingverzoeken in apps

Sinds iOS 14.5 hebben je iPhone en iPad een compleet nieuwe privacy-functie erbij gekregen. Deze stond eigenlijk al eerder gepland, maar stoot op heel veel weerstand vanuit de reclame-industrie. Na een beetje vertraging is de nieuwe functie nu wel actief. App-makers (en adverteerders) zijn nu verplicht om de zogeheten ‘App Tracking Transparency’-framework van Apple te gebruiken, zodra ze je met een unieke reclame-ID van je iPhone en iPad willen tracken.

Eerder was het voor apps met behulp van deze unieke ID mogelijk om je ook te tracken als je de betreffende app niet gebruikt. Instagram kon zo bijvoorbeeld achterhalen welke kleren je in de app van Zalando leuk vindt. Omdat dat nu via een officieel framework van Apple moet, kun jij dat tracken gewoon uitzetten met een schakelaar in de Instellingen. Hoe deze nieuwe functie werkt, leggen we hier uit.

Mag ik je tracken?

Trackingverzoeken iOS 14.5


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Als je voor het eerst een app opent die jou wil tracken, dan ontvang je bovenstaande melding op je iPhone of iPad (in dit geval van de app van Reuters). Sta je dit toe, dan krijgt de app toegang tot de zogeheten ‘Identifier for Advertisers’ (IDFA). Hiermee kan die je gebruikspatroon in de gaten houden, zelfs al gebruik je de app zelf even niet.

Heb je een app toegang gegeven tot je IDFA? Dan kun je die goedkeuring alsnog intrekken via ‘Instellingen>Privacy>Tracking’. Zet gewoon de schakelaar naast de betreffende app op grijs.

Schakel trackingverzoeken helemaal uit

Tracking iOS 14.5

Wil je dat géén app je gebruikspatroon mag tracken? Met de bovenste optie in ‘Instellingen>Privacy>Tracking’ optie schakel je de toegang tot je IDFA voor álle apps uit. Een echt nadelig effect heeft dit niet, wellicht alleen dat je minder passende advertenties in apps te zien krijgt. Het grote voordeel is dat bedrijven veel minder goed een profiel van je kunnen bouwen.

Lijkt het erop dat je de meldingen niet ontvangt? Dat kan kloppen: aanvankelijk waren er wat problemen met de nieuwe functie. Een week na iOS 14.5 verscheen iOS 14.5.1 en daarmee moet het probleem zijn opgelost. Hierover lees je meer in ons artikel iOS 14.5.1 is uit en lost dit privacy-probleem op.

Niet binnen een app

Overigens, deze optie voorkomt niet dat ontwikkelaars je gedrag binnen een app kunnen tracken. Instagram zal nog steeds weten welke advertenties je leuk vond of niet. Het gaat bij de IDFA om tracking binnen het hele systeem, buiten de apps om.

En hetzelfde framework bestaat ook in macOS. Hier is de techniek helaas veel minder zinvol omdat apps je veel gemakkelijker op andere manieren ‘systeembreed’ kunnen tracken, bijvoorbeeld via een uniek adres van je wifi-chip. De toekomst zal uitwijzen of Apple hier nog iets beters op verzint.