Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple Music biedt binnenkort liedjes ‘gratis’ in hogere kwaliteit aan

Auteur: Sven Lamers
3 reacties
Apple Music Radio


Lees verder na de advertentie

Gisteravond heeft Apple via een persbericht geheel volgens verwachting een nieuwigheid voor zijn muziekstreamingdienst Apple Music aangekondigd. De details en vooral de prijs zijn echter nogal verrassend. Liedjes bij Apple Music krijgen een hogere kwaliteit en ondersteuning voor Spatial Audio (met Dolby Atmos), maar dat gaat nieuwe en bestaande abonnees niets extra kosten.

Hogere kwaliteit Apple Music

Al langer waren er geruchten dat Apple een mogelijkheid aan Apple Music zou toevoegen waarmee je naar ‘lossless’, dus zonder compressie en kwaliteitsverlies, kunt luisteren. Sinds gisteren is bekend dat dat eindelijk werkelijkheid gaat worden. Vanaf iOS 14.6 heb je in de Instellingen de keuze tussen Lossless (tot 48kHz) en Hi-Res Lossless (van 45 tot 192kHz). In het begin worden zo’n 20 miljoen liedjes in de hogere kwaliteit beschikbaar gesteld. Uiteindelijk is het doel om tot het einde van het jaar de hele catalogus met zijn 75 miljoen liedjes ‘lossless’ te maken. We kunnen niet wachten om met name de ‘Hi-Res Lossless’-instellingen met onze AirPods Max te testen.

Spatial Audio en Dolby Atmos

Over de AirPods gesproken: alle koptelefoon-modellen van Apple met een H1- of W1-chip (dus alle AirPods vanaf versie 2 en een paar Beats-koptelefoons) ondersteunen met iOS 14.6 Spatial Audio en Dolby Atmos. Dat moet ervoor zorgen dat je bij het luisteren naar liedjes een nog ruimtelijkere ervaring krijgt. Eventueel kun je zelfs de positie van verschillende instrumenten om je heen horen. Apple heeft de platenmaatschappijen de afgelopen maanden al gevraagd om liedjes voortaan met deze hogere kwaliteit te mixen en in te sturen.

Wanneer en hoe duur?

Deze twee nieuwe functies staan gepland voor iOS 14.6 dat in juni moet uitkomen. Je hoeft dus niet meer lang te wachten. Nog beter vinden we echter de prijs. In tegenstelling tot andere muziekstreamingdiensten gaat Apple de hogere kwaliteit van de liedjes helemaal zonder extra kosten aanbieden. Met het gewone standaardabonnement van Apple Music voor een tientje per maand luister je dus naar de allerhoogste geluidskwaliteit en Spatial Audio. Bij de concurrenten kost zo’n lossless abonnement vaak het dubbele. Chapeau, Apple. Die zagen we niet aankomen.


kooptip