Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van
iPadOS 14 widgets
iPadOS

iPadOS 14

In september 2020 is iPadOS 14 verschenen. Deze update bracht allerlei nieuwe functies naar je iPad. In dit dossier bespreken we de leukste nieuwigheden.

Lees verder na de advertentie

Speciaal voor iPad

Sinds 2019 heeft de iPad een eigen besturingssysteem: iPadOS. Het is in principe gelijk aan iOS, maar dan met wat extra functies, exclusief voor iPad. In 2020 was dat niet anders: je profiteert dus van vrijwel alle iOS 14-vernieuwingen, maar er is meer! Dit zijn de opmerkelijkste iPadOS 14-functies.

Widgets

Een van de opvallendste vernieuwingen van iOS 14 zijn de widgets die je tussen je apps kunt plaatsen. De iPad heeft ze sinds iPadOS 14 ook, maar ze zijn daar iets anders van insteek. Je kunt de widgets kwijt in de Vandaag-weergave. Het is niet mogelijk om ze tussen de apps te plaatsen. Sinds iPadOS 15 kan dit wel.

kooptip

Scribble

iPadOS 14 scribble

Je iPad heeft sinds iPadOS 14 handschriftherkenning, en daarmee is meer mogelijk dan je in eerste instantie zou verwachten. Overal waar tekstvelden opduiken, kun je meteen beginnen met schrijven en wordt je handschrift omgezet in getypte tekst. Bijvoorbeeld een linkje in Safari. Dat is fijn, want dan hoef je niet steeds te wisselen tussen je stylus en het toetsenbord.

Wat leuke details: omcirkel een woord om het te selecteren – vervolgens kun je het kopiëren of verplaatsen. Voor degenen die het nog steeds jammer vinden dat de Pencil geen gum heeft: om een woord weg te gummen, volstaat het om het door te krassen.

Notities

iPadOS 14 slimme selectie

Wie Apple Pencil zegt, zegt ook Notities en die app krijgt dankzij Scribble in iPadOS 14 leuke nieuwe mogelijkheden. Zo kun je een handgeschreven tekst selecteren en kopiëren, en bij het plakken wordt deze dan omgezet in getypte tekst. En dankzij ‘slimme selectie’ weet je iPad geschreven tekst hierbij keurig te onderscheiden van omliggende schetsen en tekeningen.

iPadOS herkent bovendien (mail)adressen, telefoonnummers en andere gegevens. Tik bijvoorbeeld op een datum en je iPad opent Agenda om een afspraak in te plannen. Ook fijn is vormdetectie: teken een lelijk hartje, een ovale cirkel of een bibberige pijl en iPadOS maakt er een perfecte vorm van.

Weer een beetje meer Mac

iPadOS Bestanden

In iPadOS 14 hebben veel apps een nieuw design met een zijbalk gekregen. Zo heb je in één oogopslag veel meer mogelijkheden van de app in beeld: hierdoor kun je in Foto’s sneller naar albums switchen of in Muziek direct naar een afspeellijst gaan. Het doet ons denken aan apps op de Mac die ook altijd een zijbalk hebben: daar heet hij ‘navigatiekolom’. Ook zijn er in iPadOS nu uitklapmenu’s, en vervangt in apps als Agenda een compacte datumprikker het eindeloze tandwiel. Apps maken zo veel beter gebruik van het grotere iPad-scherm.

iPadOS 14 zoekfunctie

Wat ook sterk aan macOS doet denken, is de zoekfunctie. Die is niet meer schermvullend, maar verschijnt sinds iPadOS 14 midden in beeld. Het zoekbeeld lijkt daarmee bijzonder veel op Spotlight op de Mac. Verbeterde suggesties en een in-app zoekfunctie maken het bovendien nog gemakkelijker om precies te vinden wat je zoekt.

iPadOS 14 ondersteuning

iPadOS geldt werkt op alle iPads die ook al geschikt waren voor iPadOS 13. Dit zijn de iPad-modellen met iPadOS 14 ondersteuning:

  • Alle iPad Pro-modellen
  • iPad 5e, 6e en 7e generatie
  • iPad Air 2e en 3e generatie
  • iPad mini 4 en 5

iPadOS 14 wanneer te downloaden?

iPadOS 14 is verschenen op 16 september 2020. Downloaden is gratis en werkt via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Inmiddels is het echter niet meer de nieuwste versie van iPadOS.