Terug naar iOS 14
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 14

Door Koen van Ekeren27 januari 2020 11:174 min. leestijd

iOS 14 is het volgende besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Wat zijn de grote vernieuwingen? Welke iPhones en iPads ondersteunen iOS 14 ? En wanneer komt de software precies uit? Je leest het in dit dossier.

iOS 14

Nieuwe software-updates brengt Apple het hele jaar door uit, maar één keer per jaar is er een echt grote iOS-update die tal van nieuwe functies naar de iPhone brengt. In 2019 ging het om iOS 13 – een update die onder meer de donkere modus naar de iPhone bracht. In 2020 kunnen we iOS 14 verwachten. De iPad krijgt net als vorig jaar een eigen besturingssysteem, dat waarschijnlijk wederom bijna identiek is aan iOS 14: iPadOS 14.

Onthulling

Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone presenteert Apple tijdens de World Wide Developers Conference (WWDC). Dit is Apple’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. De WWDC 2020 datum is nog niet bekendgemaakt, maar traditioneel vindt het plaats in de eerste helft van juni. Naast iOS 14 verwachten we ook een sneakpreview van macOS 10.16.

Testen

Na de onthulling van het besturingssysteem in juni wordt de software een paar maanden getest. Hiervoor brengt Apple bèta-versies uit. Sommige bèta’s zijn bedoeld voor app-ontwikkelaars, maar er zijn ook publieke versies die iedereen kan uitproberen. Als je wilt kun je eind juni al aan de slag met iOS 14 door zo’n publieke bèta te installeren, maar je zult dan nog wel wat foutjes en bugs in de software aantreffen.

iOS 14

iOS 14 release

Eind september kun je de definitieve versie van iOS 14 installeren. De precieze datum van de iOS 14 release is nog niet bekend – die maakt Apple bekend tijdens het september-event. Dit is het event waarin de nieuwe iPhones worden gepresenteerd en traditioneel vindt het in de tweede week van september plaats. Ongeveer een week later kan iedereen met een geschikte iPhone de software downloaden.

Ondersteuning

Met een iPhone kun je jarenlang van software-updates genieten. En met iOS 14 al helemaal, want dit jaar krijgen álle iPhones die nu met iOS 13 overweg kunnen ook iOS 14 ondersteuning.

Dit betekent dat je iOS 14 straks op de volgende iPhones kunt installeren:

Verder is iOS 14 ook te installeren op de iPod touch (7e generatie). En uiteraard ondersteunen de iPhone 2020-modellen iOS 14, waaronder de aankomende iPhone SE 2.

iCreate 115
iCreate 115
Deze 53 geniale Apple trucs ken je nog niet

Nieuwe functies iOS 14

Met een nieuw besturingssysteem krijgt je iPhone er allerlei nieuwe functies en verbeteringen bij. Wat we van iOS 14 kunnen verwachten is nog niet duidelijk, want concrete geruchten hierover zijn er nog niet geweest. We verwachten wel dat de geruchtenmolen binnenkort op gang gaat komen – de aankomende functies lees je dan ook in dit dossier.

Wat wel duidelijk is geworden, is dat Apple er werk van maakt om een stabieler besturingssysteem uit te rollen. De introductie van iOS 13 verliep namelijk niet bepaald vlekkeloos; de problemen stapelden zich op, met een vracht aan tussentijdse updates tot gevolg. Een andere werkwijze moet dat dit jaar voorkomen, waardoor iOS 14 veel stabieler wordt.

Concept

Nieuwe functies zijn dus nog niet bekend, maar conceptvideo’s laten zien wat we wel eens terug kunnen zien in iOS 14. In de bovenstaande video zien we onder meer de Split View-weergave. Bij de iPad bestaat de functie al een tijdje, waarmee je twee apps naast elkaar weergeeft. Met de iPhones die steeds groter worden (de iPhone 12 wordt waarschijnlijk zelfs nóg groter) zou zo’n functie zo gek niet zijn.

Ook geen gek idee: een always on-scherm. Bij concurrenten bestaat er zoiets al een tijdje en de Apple Watch heeft het sinds kort ook. Het is een speciale schermmodus waarbij een gedeelte van het scherm altijd te zien is. Zet je het scherm uit, dan laat de iPhone bijvoorbeeld een klokje zien. Of het laat je met behulp van icoontjes zien of je notificaties hebt gekregen. Zo’n always on-scherm zou wel alleen werken als je iPhone een oled-scherm heeft, omdat de pixels daar individueel in- en uitgeschakeld kunnen worden.

Wanneer er meer bekend is over het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone, lees je dat in dit dossier. Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen:

Volgend dossier
macOS 10.16
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden