Terug naar iOS 14
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 14

Door Koen van Ekeren4 mei 2020 09:176 min. leestijd

Het is de grootste update van het jaar voor je iPhone: iOS 14! Voor de iPad is er iPadOS 14. Wat is er nieuw? Werkt het ook op jouw iPhone? Je leest er alles over in dit dossier!

Widgets

iOS 14 widgets

Widgets kennen we al een tijdje op de iPhone: ze laten informatie uit apps zien, zonder dat je daarvoor de app in kwestie hoeft te openen. Tot nu toe stonden ze nogal verdekt opgesteld maar in iOS 14 plaats je ze gewoon tussen je apps. Ze zijn er in drie maten, klein, middel en groot, en zo’n beetje iedere Apple-app heeft een widget. En natuurlijk kunnen ook app-ontwikkelaars widgets maken.

Widgets kun je ook stapelen. Sleep tot maximaal tien widgets op elkaar, zodat ze maar weinig ruimte innemen. Vervolgens veeg je supersnel naar je favoriet. Handig zijn ook de slimme stapels. Op basis van tijd, locatie en activiteit toont je iPhone precies de informatie die je op dat moment nodig hebt. ’s Ochtends bijvoorbeeld het weerbericht, tegen het einde van de middag verkeersinformatie.

Appbibliotheek

App Library

Iedereen heeft zijn eigen methode om apps te ordenen, maar niets is écht ideaal. Nu is er de Appbibliotheek. Al je apps worden hierin automatisch op een handige manier gecategoriseerd; door slimme trucjes heeft je iPhone de app al gevonden voordat jij goed en wel aan het zoeken bent. De Appbibliotheek is zo handig dat je je thuisschermen voortaan kunt verbergen.

Compactere functies

Compact design

Apple heeft ervoor gekozen om heel veel functies die nu nog schermvullend zijn, in het vervolg stukken compacter te maken. Zo nemen binnenkomende gesprekken nog maar een klein deel van je scherm in beslag – handig als je aan het gamen bent. Ook nieuw is picture-in-picture, waarbij (FaceTime)-video’s nog maar een klein stukje van het scherm innemen.

Berichten

Berichten

Je chats in Berichten worden overzichtelijker. Belangrijke conversaties kun je pinnen, zodat ze altijd bovenaan in je overzicht blijven staan. En er zijn verschillende verbeteringen voor groepsgesprekken. Zo kun je reageren op een specifiek bericht, of iemand gericht aanspreken. Een groepsgesprek is voortaan gemakkelijker te herkennen aan een foto of (m)emoji.

App Clips

App Clips

Een App Clip is een klein deeltje van een app gericht op een specifieke taak. Zo’n clipje is maximaal 10 MB groot en is binnen enkele seconden gedownload en klaar voor gebruik. Een soort mini-app, dus. Hoe dat handig kan zijn? Bijvoorbeeld als je ergens moet betalen via een parkeerapp.

Je krijgt ze op je iPhone via bijvoorbeeld linkjes in Safari, Kaarten of Berichten. Maar er zijn ook door Apple ontworpen QR-achtige codes die straks veelvuldig in bijvoorbeeld winkels en horeca te vinden moeten zijn.

Kaarten

fietsnavigatie

Met iOS 14 introduceert Apple fietsnavigatie. Hoewel Nederland ons een uitgelezen land lijkt om de functie op uit te proberen, denkt Apple daar anders over: fietsnavigatie is hier niet meteen beschikbaar. Ook nieuw is navigatie voor elektrische auto’s: Kaarten helpt je een route te plannen met geschikte oplaadpalen onderweg.

Car Key

Car Key

Ben je altijd je autosleutels kwijt? Als je je iPhone (XR of nieuwer) maar op zak hebt, want daarmee open en start je je auto – zelfs nog tot vijf uur nadat je iPhone-batterij leeg is. Je deelt je digitale sleutels via de app Wallet eenvoudig met vrienden en familie, en trekt die sleutel ook net zo gemakkelijk weer in. Beginnende chauffeurs in huis? Dan kun je met Car Key restricties instellen, bijvoorbeeld qua snelheid en radiovolume. De nieuwste BMW 5-serie heeft de primeur, maar Apple wil snel uitbreiden.

CarPlay

CarPlay

Als je updatet naar iOS 14, dan verandert er ook het een en ander aan CarPlay. Zo worden er nieuwe soorten apps van derde partijen ondersteund: parkeren, eten bestellen en elektrisch parkeren. Ook kun je voortaan een wallpaper instellen en is het voor staande schermen mogelijk om de statusbalk onder in het scherm te tonen.

Translate

translate

Dit jaar maakt de app Translate zijn debuut in iOS. Op dit moment weten we nog niet of de app ook in het Nederlands komt. Wat we wél weten, is dat hij tussen elf talen onderling vertaalt en dat het Nederlands daar (nog) niet bij zit. Toch hopen we dat we de app al kunnen gebruiken – want met vertalingen vanuit bijvoorbeeld Japans of Italiaans naar het Engels zijn we ook al een heel eind geholpen. Ook in Safari komt een knop waarmee gebruikers complete webpagina’s kunnen vertalen.

En nog veel meer

Hierboven hebben we de opvallendste nieuwe functies beschreven, maar er is nog veel meer! Een greep uit de kleine maar fijne nieuwe functies! Stel zelf in wat je standaard browser of mail-app is. Deel je app-abonnementen met je gezin. Tik op de achterzijde van je toestel voor speciale acties. Een zoekmachine voor emoji’s. Geoptimaliseerd opladen van je AirPods. Gespiegelde selfies. De lijst is bijna eindeloos!

iOS 14 welke apparaten

Welke iPhones krijgen iOS 14? Werkt het ook op jouw iPhone? Voor iOS 14 heb je een iPhone 6s of nieuwer nodig – dit zijn alle apparaten met iOS 14 ondersteuning:

iOS 14 draait natuurlijk ook op de nieuwe iPhone 12 die dit najaar verschijnt.

iOS 14 wanneer te downloaden?

iOS 14 is te downloaden sinds woensdag 16 september, vanaf ongeveer 19.00 uur ’s avonds. Dat kondigde Apple aan tijdens het special event op 15 september. iOS 14 is gratis. De meest recente versie is iOS 14.5.1 en dat verscheen op 3 mei. In de voorloper daarvan, iOS 14.5, werd nog een groot aantal nieuwe functies doorgevoerd.

 

Volgend dossier
iPadOS
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden