Terug naar iOS 14
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 14

Door Koen van Ekeren11 maart 2020 14:176 min. leestijd

iOS 14 is het volgende besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Wat zijn de grote vernieuwingen? Welke iPhones en iPads ondersteunen iOS 14 ? En wanneer komt de software precies uit? Je leest het in dit dossier.

iOS 14

Nieuwe software-updates brengt Apple het hele jaar door uit, maar één keer per jaar is er een echt grote iOS-update die tal van nieuwe functies naar de iPhone brengt. In 2019 ging het om iOS 13 – een update die onder meer de donkere modus naar de iPhone bracht. In 2020 kunnen we iOS 14 verwachten. De iPad krijgt net als vorig jaar een eigen besturingssysteem, dat waarschijnlijk wederom bijna identiek is aan iOS 14: iPadOS 14.

Onthulling

Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone presenteert Apple tijdens de World Wide Developers Conference (WWDC). Dit is Apple’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. De WWDC 2020 datum is nog niet bekendgemaakt, maar traditioneel vindt het plaats in de eerste helft van juni. Door het coronavirus is het nog wel de vraag of WWDC doorgaat. Naast iOS verwachten we ook een sneakpreview van macOS 10.16.

Testen

Na de onthulling van het besturingssysteem in juni wordt de software een paar maanden getest. Hiervoor brengt Apple bèta-versies uit. Sommige bèta’s zijn bedoeld voor app-ontwikkelaars, maar er zijn ook publieke versies die iedereen kan uitproberen. Als je wilt kun je eind juni al aan de slag met iOS 14 door zo’n publieke bèta te installeren, maar je zult dan nog wel wat foutjes en bugs in de software aantreffen.

iOS 14

iOS 14 release

Eind september kun je de definitieve versie van iOS 14 installeren. De precieze datum van de release is nog niet bekend – die maakt Apple bekend tijdens het september-event. Dit is het event waarin de nieuwe iPhones worden gepresenteerd en traditioneel vindt het in de tweede week van september plaats. Ongeveer een week later kan iedereen met een geschikte iPhone de software downloaden.

Ondersteuning

Met een iPhone kun je jarenlang van software-updates genieten. En met iOS 14 al helemaal, want dit jaar krijgen álle iPhones die nu met iOS 13 overweg kunnen ook iOS 14 ondersteuning.

Dit betekent dat je iOS 14 straks op de volgende iPhones kunt installeren:

Verder is iOS 14 ook te installeren op de iPod touch (7e generatie). En uiteraard ondersteunen de iPhone 2020-modellen het nieuwe besturingssysteem, waaronder de aankomende iPhone SE 2.

Nieuwe functies iOS 14

Met een nieuw besturingssysteem krijgt je iPhone er allerlei nieuwe functies en verbeteringen bij. Doorgaans slaagt Apple er bijzonder goed om ze geheim te houden, maar dit is niet gelukt bij iOS 14. Hierdoor weten we al veel over wat we van het nieuwe besturingssysteem kunnen verwachten.

Fitness-app

iOS 14 fitness app

Een belangrijke verbetering is dat de iPhone waarschijnlijk een nieuwe fitness-app krijgt, die Fit of Fitness heet. In de app zou je uitlegvideo’s kunnen bekijken van allerlei work-outs, zoals krachttraining, stretching, dans, yoga en het trainen van je core. Heb je een Apple Watch, dan houdt deze vervolgens ook nauwkeurig je activiteit bij.

Functies voor slechthorenden

Voor mensen met gehoorverlies is iOS 14 waarschijnlijk een érg welkome update. Naar verluidt komt er een toegankelijkheidsfunctie die in staat is om belangrijke geluiden te detecteren, zoals een brandalarm, deurbel of huilende baby. Detecteert de software een van deze geluiden, dan wordt de gebruiker gewaarschuwd met een notificatie en een trillende iPhone.

Daarnaast zou er een functie komen waarbij de iPhone gebaren kan herkennen. Of dit betekent dat je je iPhone kunt inzetten als een gebarentolk, is nog niet duidelijk. Verder zou Apple werken aan een functie waarbij je bij de AirPods en EarPods het geluid kunt versterken, zodat je de draadloze oordopjes gebruikt als een soort gehoorapparaat. Het is bedoeld voor mensen met licht tot matig gehoorverlies.

iCreate 117
iCreate 117
Super-wifi: overal in huis razendsnel internet

Meer achtergronden

Nu kun je in de Instellingen-app van Apple alleen kiezen uit achtergronden van Apple, of je moet er zelf een importeren vanuit Foto’s. In het nieuwe besturingssysteem wordt dit vermoedelijk anders, want externe ontwikkelaars mogen naar verluidt straks ook iOS-achtergronden aanbieden. Deze achtergronden zijn dan rechtstreeks in de Instellingen-app terug te vinden.

Snelheid, stabiliteit, kwaliteit

Wat verder duidelijk is geworden, is dat Apple er werk van maakt om een stabieler besturingssysteem uit te rollen. De introductie van iOS 13 verliep namelijk niet bepaald vlekkeloos; de problemen stapelden zich op, met een vracht aan tussentijdse updates tot gevolg. Een andere werkwijze moet dat dit jaar voorkomen, waardoor iOS veel stabieler wordt.

Nieuwe emoji’s

nieuwe emoji 2020

Ieder jaar verschijnen er nieuwe emoji’s. Die zitten waarschijnlijk niet in de eerste versie van iOS 14, maar in een update ervan – waarschijnlijk iOS 14.2. Bekijk nu al een sneakpreview van de nieuwe emoji’s 2020!

Kies je eigen standaard-apps

Open je een linkje in een app als WhatsApp, dan zal het altijd openen in Safari. Tik je ergens op een e-mailadres, dan word je vanzelf geleid naar de Mail-app van Apple. Het zijn een paar van de standaardapps van de iPhone en iPad. In iOS 14 kun je straks zelf kiezen wat je standaard-apps zijn. Je kunt dus voor een andere browser of mail-app kiezen.

Concept

Conceptvideo’s laten verder zien wat we wel eens terug kunnen zien in iOS 14. In de bovenstaande video zien we onder meer de Split View-weergave. Bij de iPad bestaat de functie al een tijdje, waarmee je twee apps naast elkaar weergeeft. Met de iPhones die steeds groter worden (de iPhone 12 wordt waarschijnlijk zelfs nóg groter) zou zo’n functie zo gek niet zijn.

Ook geen gek idee: een always on-scherm. Bij concurrenten bestaat er zoiets al een tijdje en de Apple Watch heeft het sinds kort ook. Het is een speciale schermmodus waarbij een gedeelte van het scherm altijd te zien is. Zet je het scherm uit, dan laat de iPhone bijvoorbeeld een klokje zien. Of het laat je met behulp van icoontjes zien of je notificaties hebt gekregen. Zo’n always on-scherm zou wel alleen werken als je iPhone een oled-scherm heeft, omdat de pixels daar individueel in- en uitgeschakeld kunnen worden.

Wanneer er meer bekend is over het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone, lees je dat in dit dossier. Schrijf je ook in voor onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen:

Volgend dossier
macOS Catalina
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden