Terug naar Slechte wifi-ontvangst? Probeer 5 GHz
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Slechte wifi-ontvangst? Probeer 5 GHz

Door Jelle Mol9 maart 2015 14:122 min. leestijd1

Uit onderzoek van het Agentschap Telecom blijkt dat de wifi-ontvangst in woonwijken en stadscentra ronduit belabberd is. Het gebruik van wifi in deze gebieden is zo hoog, dat meer dan de helft van de gebruikers met problemen kampt. Het advies luidt daarom om indien mogelijk over te stappen op de 5 GHz-band.

Steeds meer draadloze apparatuur

Het onderzoek werd uitgevoerd op 180 locaties, waaronder woonwijken, winkelcentra en kantoorparken. De aanleiding was een eerdere waarschuwing dat de 2,4 GHz-band aan het vollopen is, doordat er steeds meer draadloze apparatuur bijkomt. Gebruikers ervaren daardoor vertraging in hun draadloze verbinding bij data-intensieve toepassingingen als streamen, downloaden en Skypen. Uit het onderzoek bleek dat de verbinding veel beter was wanneer er overgeschakeld werd op 5 GHz. Op die band is ruim voldoende capaciteit beschikbaar. 5 GHz kent echter ook een nadeel: het bereik is een stuk gevoeliger voor afstand en tussenliggende muren.

5 GHz

Overstappen naar de 5 GHz-band is voor iedereen mogelijk, mits je router en apparaten dat ondersteunen. De meeste nieuwe routers, waaronder Apple’s AirPort Extreme (en Express), ondersteunen zowel 2,4 als 5 GHz. Dit wordt op de meeste routers ‘dual band’ genoemd. Dat geldt ook voor alle iPads, iPhones vanaf de iPhone 5 en Macs nieuwer dan 2007. Over het algemeen kun je dus zonder problemen overstappen naar 5 GHz, tenzij je bijvoorbeeld nog een oude Windows-laptop gebruikt. Dat probleem heb je overigens niet wanneer je gelijktijdig gebruikmaakt van zowel 2,4 als 5 GHz op de AirPort-producten of een andere router.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
AirPort
Bekijk dit dossier

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Calvin Wit
Lezer
Calvin Wit

Hoe kun je beide hebben aanstaan? Onze router zegt of het een of het ander.