Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
watchOS 9
watchOS

watchOS 9

watchOS 9 is de grote update van 2022 voor je Apple Watch. Wat zijn er allemaal voor nieuwe functies? En is het ook geschikt voor jouw Apple Watch? Lees verder!

watchOS 9 release date

Apple heeft watchOS 9 aangekondigd tijdens de WWDC-keynote op maandag 6 juni. Alle nieuwe functies en apps voor de Watch werden hier tot in detail gepresenteerd, maar het was nog lang onduidelijk wanneer de software zou verschijnen – alleen dat het ‘dit najaar beschikbaar’ zou zijn. Maar sinds het iPhone-event op woensdag 7 september weten we meer. De watchOS 9 release date was op maandag 12 september. Vanaf die dag kon je de update gratis downloaden, zodra Apple het beschikbaar had gesteld. De update verscheen tegelijk met iOS 16, de grote update voor je iPhone. Het nieuwe besturingssysteem van 2023 – watchOS 10 – komt naar verwachting in september uit.

watchOS 9 ondersteuning

Welke iWatches hebben watchOS 9 ondersteuning? Je ziet het in de lijst hieronder.
Om te updaten, moet je Watch bovendien gekoppeld zijn aan een iPhone met iOS 16. Dat betekent: ten minste een iPhone 8. De update is standaard al geïnstalleerd op de nieuwe Apple Watch van 2022: de Apple Watch Series 8.

watchOS 9: Series 3 ontbreekt

Het valt al op te maken uit het zojuist genoemde lijstje met ondersteunde Apple Watch-modellen: de Series 3 kun je voor het eerst niet meer updaten. Wat wij bijzonder vinden, want deze Apple Watch was tot voor kort nog bij Apple zelf te koop.

Nieuwe wijzerplaten …

watchOs 9 wijzerplaten
Het is voor veel mensen dé reden om te updaten: nieuwe wijzerplaten! Maak kennis met de exclusieve watchOS 9 wijzerplaten: Speeltijd, Metropolitaans en de Maanwijzerplaten.

… En oude wijzerplaten in een nieuw jasje

watchOS 9: vier nieuwe wijzerplaten
Apple heeft op veler verzoek ook enkele oude wijzerplaatjes opgepoetst, zodat ze beter geschikt zijn voor de grotere schermen van de afgelopen jaren.
  • De Astronomie-wijzerplaat is met de update compleet vernieuwd en bevat nu informatie over sterren en wolken.
  • Op veel van de klassieke wijzerplaten kun je vernieuwde en verbeterde complicaties (mini-appjes) toevoegen.
  • De wijzerplaten Modulair, Modulair Compact en XL voorzie je straks van een achtergrondkleur of kleurverloop.
  • De Portretwijzerplaat werkt nu ook met portretten van honden en katten.
Met de tussentijdse update watchOS 9.3 is er in januari nog een extra wijzerplaat aan de collectie toegevoegd: Unity-mozaiek. In mei werd met watchOS 9.5 ook nog een nieuwe Pride-wijzerplaat toegevoegd.

watchOS 9: een boost voor je training

Een van de populairste apps op de Apple Watch is Work-out. Apple heeft ongetwijfeld wat zweetdruppels geplengd om de app te updaten. Dit zijn de opvallendste vernieuwingen in de update!

Nieuwe work-out: Multisport

Multisport
Er is een nieuwe work-out speciaal voor triatleten: Multisport. Die wisselt automatisch tussen de activiteiten zwemmen, fietsen en hardlopen. Je hebt er geen omkijken naar, want de app weet wat je doet aan de hand van de bewegingen die je maakt.

Race tegen de klok

Voor hardlopers is de software heel interessant, want de Apple Watch geeft je hiermee meer inzicht in hoe efficiënt je loopt. Om te beginnen zijn er allerlei data over je looptechniek beschikbaar: denk aan staplengte, grondcontacttijd en verticale oscillatie. Ook je hardloopvermogen wordt gemeten. Of race tegen de beste versie van jezelf: loop je een vaste route, dan meldt je Apple Watch of je onder of boven je gebruikelijke tijd zit. Ook fietsers kunnen op deze manier racen tegen zichzelf.

Hartslagzones

hartslagzones
De intensiteit van je training laat zich het best meten aan de hand van hartslagzones. Met de update hoef je die niet zelf te berekenen – je horloge doet dit al voor je. Overigens kun je de zones ook handmatig invoeren. Waarvoor je ook kiest: aan de hand van logische kleurcoderingen zie je precies in welke zone je traint en of er nog een tandje bij kan.

Medicijnen

watchos 9 medicijnen
Op zowel je iPhone als je Apple Watch kun je met de update je medicijngebruik bijhouden. De app helpt je om je medicijnen te beheren, begrijpen en bijhouden. Je Apple Watch fungeert dus ook als medicijnwekker. En je krijgt een signaaltje als een medicijn dat je nieuw toevoegt, slecht samengaat met medicatie die je al slikt.

AFib-geschiedenis

De Ecg-app helpt je al een tijdje bij het constateren van een onregelmatige hartslag, oftewel atriumfibrilleren. Is er officieel atriumfibrilleren bij je geconstateerd? Dan heb je wat aan de functies AFib-geschiedenis. Je Apple Watch houdt dan bij hoe vaak het hartritme tekenen van atriumfibrilleren toont, gemeten over een langere periode.

Slaap beter

Slaapfases
Sinds een aantal jaar heeft je Apple Watch een slaapmonitor, maar de metingen waren enigszins oppervlakkig. De update werkt met slaapfases, en die geven je een veel dieper inzicht in je slaap. De versnellingsmeter en de hartslagmeter registreren welke fases je ’s nachts doorloopt: remslaap, kernslaap en diepe slaap. En niet alleen je slaap wordt bijgehouden, maar ook juist de tijd dat je wakker bent. In de app Gezondheid op de iPhone staat alles netjes op een rijtje, aangevuld met informatie over je hartslag en ademhaling.

Wat is de nieuwste Apple-update?

Hieronder zie je alle (tussentijdse) watchOS 9 updates.
24 oktober: watchOS 9.1 13 december: watchOS 9.2. Met als belangrijkste functie: racen tegen jezelf. 23 januari 2023: watchOS 9.3. Met als belangrijkste functie: een nieuwe wijzerplaat. 27 maart 2023: watchOS 9.4. Met voornamelijk probleemoplossingen en verbeteringen. 18 mei 2023: watchOS 9.5. Met probleemoplossingen, verbeteringen én een nieuwe Pride-wijzerplaat 24 juli 2023: watchOS 9.6. Met probleemoplossingen en verbeteringen.

Lees verder na de advertentie

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt