Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

TikTok-ban VS komt eraan: wordt de app ook verboden in Europa?

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
TikTok ban Europa

Een verbod op de populaire socialmedia-app TikTok komt steeds dichterbij. Althans, in de Verenigde Staten. Komt er ook een TikTok-ban in Europa?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

TikTok in de VS

Een TikTok-verbod lijkt in de Verenigde Staten met de dag realistischer te worden. Zo werd afgelopen woensdag nog een nieuw voorstel aangenomen in het Huis van Afgevaardigden, dat verplicht dat TikTok-eigenaar ByteDance de app dient te verkopen aan een Amerikaanse partij. Hiervoor krijgt het negen maanden, met mogelijkheid om tot drie maanden te verlengen. ByteDance is dit niet van plan, maar vindt er geen verkoop plaats, dan mag de app niet meer worden aangeboden in appwinkels in de VS. Ook niet in Apple’s App Store.

kooptip

Amerikaanse politici maken zich vooral zorgen over invloed van de Chinese overheid. Ze zijn bang dat de autoriteiten via het algoritme van TikTok invloed uitoefenen op Amerikaanse gebruikers, en dat ze middels de app belangrijke data van deze gebruikers kunnen bemachtigen. Bovendien is er angst voor spionage. TikTok zelf zegt geen banden met de Chinese overheid te hebben en dat Amerikaanse investeerders nu al een grote rol spelen.

Ook in Europa zijn er zorgen over TikTok. Ambtenaren binnen de Europese Commissie en Europese Raad mogen de app uit veiligheidsoverwegingen sinds februari 2023 niet meer op hun eigen smartphones installeren. Europa volgt hiermee het voorbeeld van ambtenaren in de VS, voor wie dit verbod al eerder van toepassing was. Maar betekent dit dat er op lange termijn ook in Europa een algehele TikTok-ban komt?

TikTok-ban in Europa?

Ook in Europa ontkomt TikTok niet aan kritiek. De Europese Unie houdt het platform momenteel nauwkeurig in de gaten vanwege de Digital Services Act: een wet die in het teken staat van regulering van online platformen, zoals sociale media. De EU vraagt zich af of TikTok zich hier momenteel wel genoeg aan houdt.

Die twijfel komt vanuit verschillende hoeken. Ten eerste, de EU is bezorgd over het algoritme van TikTok, dat verslavend werkt en negatieve gevolgen kan hebben voor gebruikers. Ten tweede, platforms als TikTok moeten de veiligheid en privacy van hun gebruikers waarborgen, maar de EU vraagt zich af of dit momenteel genoeg gebeurt. Ten derde, een functie van TikTok Lite (een minder zware versie van de app) waarmee gebruikers geld kunt verdienen door video’s te kijken, zou verslavende effecten hebben. Naar laatstgenoemde is inmiddels een formeel onderzoek gestart.

De grote vraag is of TikTok bereid is zich aan te passen om aan de wensen van de EU te voldoen. Daar lijkt het wel op: ByteDance heeft de functie in TikTok Lite om geld te verdienen inmiddels ‘vrijwillig’ stopgezet. Zolang ByteDance zich houdt aan de regulering binnen de EU, lijkt TikTok dan ook nergens heen te gaan. Waarschijnlijk zal het bedrijf dit gewoon doen: het aanpassen van TikTok is een stuk minder ingrijpend dan een complete overname zoals in de Verenigde Staten. Doet ByteDance toch niets, dan krijgt het waarschijnlijk eerst een boete als waarschuwing.

Overigens is een volledige TikTok-ban in Europa nog niet eens formeel ter sprake gekomen. Sterker nog, volgens een bron van de NOS in Brussel zijn er geen enkele signalen vanuit de lidstaten of de Europese Commissie dat hier überhaupt over nagedacht wordt. Voorlopig zit een ban er dus niet aan te komen, en de kans dat dit uiteindelijk wel gaat gebeuren, is dankzij de regulering dus erg klein.

Bronnen: Washington Post, Tweakers, NOS (1) (2)