Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Udio is nu al de leukste AI van 2024 – en zo werkt het

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Udio AI

Wie de nieuwe muziek-AI Udio eenmaal probeert, is er direct een hele middag aan kwijt. Dit maakt Udio zo leuk, en zo werkt het!

Lees verder na de advertentie

Udio: AI voor muziek

Misschien ben je er al bekend mee: muziek-AI’s. Hiermee maak je op basis van een korte beschrijving een heel nummer, met instrumenten én (optionele) zang, in elke stijl die je je maar voor kunt stellen. Zelfs de songtekst hoef je niet zelf te schrijven – ook dat doet de AI al voor je.

Meer nieuws en tips over AI direct in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

Tot voor kort was Suno dé AI om muziek mee te schrijven, maar inmiddels is er een nieuwe tool die nog véél beter werkt: Udio. Deze AI klinkt zo overtuigend, dat je de nummers die je ermee maakt zo op Sky Radio zou kunnen horen. En het mooiste is dat je de AI helemaal gratis kunt gebruiken!

Zo werkt Udio

Je gebruikt Udio via een webomgeving op udio.com – er is nog geen iPhone-app beschikbaar. Wij laten in een paar stappen zien hoe je te werk gaat!

Aan de slag

Udio stap 1
1

Log in

Open udio.com. Op het hoofdscherm kun je al wat nummers beluisteren die andere gebruikers hebben gemaakt. Zelf aan de slag? Druk rechtsboven op ‘Log in’. Log hier in met je Google-, Discord- of X-account.

Udio stap 2
2

Create

Tik nu op het tekstvak bovenin om te beginnen. Je kunt hier een nummer beschrijven, bijvoorbeeld ‘a happy song about capybaras, 1970s country, in Dutch’. Wil je je eigen tekst schrijven, tik dan op ‘Custom’. Klik op ‘Create’ als je er klaar voor bent.

Udio stap 3
3

Beluister

Onder ‘My creations’ verschijnen nu twee versies van je creatie – dit kan even duren. Beluisteren gaat gewoon met een afspeelknopje. Klik op de songtitel om meer details te zien – hier krijg je opties om je nummer uit te breiden met bijvoorbeeld een intro of tweede couplet met ‘Extend’.

Udio stap 4
4

Deel

Druk op ‘Edit’ om een albumhoes met AI te ontwerpen, en om de songtitel aan te passen. Helemaal tevreden? Je kunt nummer publiceren op Udio met ‘Publish’, of het nummer delen met je vrienden via de deelknop óf de downloadknop. Met laatstgenoemde kun je zowel een audio- als videobestand van je nummer maken.

Ga los met taal

Udio heeft weinig beperkingen als het gaat om taal. Van Engels tot Nederlands, van Frans tot Duits, en van Japans tot Koreaans: je kunt nummers maken in zowat iedere taal. Zet gewoon in je beschrijving duidelijk in welke taal je nummer moet zijn, en Udio doet de rest. En bij het schrijven van je eigen songtekst detecteert Udio zelf welke taal je gebruikt. Hierbij kun je ook twee talen door elkaar gebruiken in één nummer!