Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
koopadvies

BookBeat of Storytel: welke luisterboeken-app past bij jou?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Bookbeat of storytel

Geen tijd om te lezen? Vast wel hoor: zet gewoon een luisterboek op! Ideaal tijdens lange autoritten, huishoudelijke klusjes of werken in de tuin. Maar welke luisterboekendienst kun je het best kiezen, Storytel of BookBeat? In dit artikel vergelijken we deze twee populaire luisterboeken-apps. Wil je gewoon zelf een oordeel vellen? Dat kan ook, want de apps hebben sowieso één overeenkomst: je kunt beide diensten gratis uitproberen.

Lees verder na de advertentie

Boekenaanbod

Storytel claimt op dit moment 350 duizend boeken in de collectie te hebben. BookBeat heeft er zelfs 800 duizend. Maar ja, de vraag is eigenlijk niet: hoeveel boeken heeft een dienst? Maar vooral: welke boeken? Voor een algemene indruk hebben we gekeken naar de top 10 bestverkochte boeken in 2022, en of die beschikbaar zijn bij de betreffende dienst:

kooptip

 StorytelBookBeat
Daar waar de rivierkreeften zingen • Delia Owens
De geheimen van de kostschool • Lucinda Riley
De jongen, de mol, de vos en het paard
De Tijdmachine • Rutger Vink & Thomas van Grinsven
Overprikkeld brein • Charlotte Labee
De Zoete Zusjes moppenboek • Hanneke de Zoete
Wij waren, ik ben • Israel van Dorsten
Gewetenloos • Karin Slaughter
De magische halsband • Rutger Vink & Thomas van Grinsven
De gunst • Nicci French

Storytel wint hier, maar al met al blijft het een lastige vergelijking, omdat boeken zoiets persoonlijks zijn. Misschien vind je ergens in BookBeat een niche-onderwerp om eindeloos naar te luisteren. Of val je juist voor de Storytel Originals, die je nergens anders kunt vinden maar die natuurlijk nooit in de top 10 van bestverkochte boeken belanden. Bij beide diensten kun je boeken in diverse talen beluisteren.

De apps

Beide apps hebben grotendeels dezelfde mogelijkheden. Je kunt zoeken op titel, auteur, categorie of trefwoord. Je maakt een eigen boekenplank aan met titels die je graag wilt lezen. Of download boeken voor offline gebruik. De apps hebben beide een speler met knoppen voor pauzeren, hervatten, versnellen, vertragen, terugspoelen en vooruitspoelen. Je kunt ook een slaaptimer instellen, zodat de app automatisch stopt met afspelen na een bepaalde tijd. De apps houden ook bij waar je bent gebleven in elk boek en synchroniseert dat met al je apparaten.

Storytel maakt het iets gemakkelijker om nieuwe boeken te ontdekken. De aanbevelingen leunen sterk op je luistergeschiedenis. De categorieën en thema’s waarin boeken zijn ondergebracht, zijn wat minder generiek en doen wat creatiever aan. Maar als je gewoon al een specifieke titel in je hoofd hebt, vind je dat misschien totaal niet spannend. Dan tik je die gewoon in, en dan vind je hem – mits aanwezig – net zo snel op BookBeat als op Storytel.

Storytel scoort in de App Store een 4,7 op basis van 33K (!) beoordelingen. BookBeat scoort een eveneens keurige 4,5 op basis van 71 beoordelingen.

Prijs en abonnementsopties

Je kunt als nieuwe abonnee beide diensten gratis uitproberen via de buttons in dit artikel. Momenteel luister je bij BookBeat 90 dagen gratis, bij Storytel 14 dagen. Besluit je je abonnement voort te zetten, dan zijn dit de prijzen:

BookBeat prijzen (na de proefperiode van 90 dagen)

BookBeat heeft drie verschillende pakketten, gebaseerd op het aantal uur dat je luistert. Dit zijn de pakketten waaruit je kunt kiezen:

  • Basic: 20 uur per maand – € 8,99 per maand.
  • Premium: 100 uur per maand – € 10,99 per maand.
  • Unlimited: onbeperkt luisteren – € 14,99 per maand.

Je kunt extra gezinsleden toevoegen voor € 1,99 per maand

Storytel prijzen (na de proefperiode van 14 dagen)

  • Unlimited: € 12,99 per maand
  • Family: € 16,99 per maand (2 accounts) of € 19,99 per maand (3 accounts)

Beide luisterboeken-apps gratis proberen

Zowel Storytel als BookBeat kun je gratis uitproberen. Goed om te weten: heb je de gratis proefperiode eenmaal uitgeprobeerd en verleng je niet? Dan is de kans groot dat er binnen de kortste keren een mooie aanbieding in je mailbox belandt.

E-books en de Storytel Reader

Storytel reader

Beide apps zijn met name bekend als audioboeken-app. Maar zowel Storytel als BookBeat hebben ook e-books; gewoon om te lezen dus. Vanaf een smartphone-scherm is dat niet heel erg fijn. De Storytel Reader is een e-reader met daarop Storytel-boeken. Via de e-reader kun je draadloos audioboeken beluisteren en e-boos lezen. Je kunt er ook e-books en pdf’jes uit je eigen collectie op bewaren maar bedenk je wel: zonder Storytel-abonnement kun je er niks mee. De e-reader heeft verder geen geavanceerde mogelijkheden. BookBeat heeft geen vergelijkbaar apparaat, maar alleen de app. De Storytel Reader is te koop bij Coolblue met een startprijs van € 99.

Conclusie

Storytel en BookBeat zijn beide goede opties als je van luisterboeken houdt. Ze hebben allebei een ruime keuze aan boeken in verschillende genres en talen, een gebruiksvriendelijke app en een redelijke prijs. Het hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur welke dienst beter bij je past. Zijn e-books meer jouw ding dan luisterboeken, dan is Storytel interessant vanwege de Storytel Reader. Dankzij de proefperiode heb je bij beide diensten een tijdlang toegang tot gratis luisterboeken. Probeer het dus vooral zelf even uit!

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!