Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

BookBeat of Storytel: welke luisterboeken-app past bij jou?

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
Bookbeat of storytel

Geen tijd om te lezen? Vast wel hoor: zet gewoon een luisterboek op! Ideaal tijdens lange autoritten, huishoudelijke klusjes of werken in de tuin. In dit artikel vergelijken we twee van de populairste luisterboeken-apps: BookBeat vs. Storytel.

Lees verder na de advertentie

Wil je gewoon zelf een oordeel vellen? Dat kan ook, want één overeenkomst tussen Storytel en BookBeat kunnen we alvast verklappen. Je kunt beide diensten uitproberen tijdens een proefperiode, gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief:

Boekenaanbod

Storytel claimt op dit moment meer dan 350 duizend boeken in de collectie te hebben. BookBeat heeft er zelfs 900 duizend. Maar ja, de vraag is eigenlijk niet: hoeveel boeken heeft een dienst? Maar vooral: welke boeken? Voor een algemene indruk hebben we gekeken naar de top 10 bestverkochte boeken in 2023, en of die beschikbaar zijn bij de betreffende dienst:

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

 StorytelBookBeat
Atlas • Lucinda Riley
Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? • Francine Oomen
De Camino • Anya Niewierra
Omringd door idioten • Thomas Erikson
Daar waar de rivierkreeften zingen • Delia Owens
Het Pretpark • Rutger Vink & Thomas van Grinsven
Na die nacht • Karin Slaughter
Ik beloof je dat ik honderd word • Peter R. de Vries & Royce de Vries
Alter ego • Esther Verhoef
Master Your Mindset • Michael Pilarczyk

Storytel wint hier, zij het nipt. Maar al met al blijft het een lastige vergelijking omdat boeken zoiets persoonlijks zijn. Misschien vind je ergens in BookBeat een niche-onderwerp om eindeloos naar te luisteren. Of val je juist voor de Storytel Originals, die je nergens anders kunt vinden maar die natuurlijk nooit in de top 10 van bestverkochte boeken belanden.

De apps

Beide apps hebben grotendeels dezelfde mogelijkheden. Je kunt zoeken op titel, auteur, categorie of trefwoord. Je maakt een eigen boekenplank aan met titels die je graag wilt lezen. Of downloadt boeken voor offline gebruik. De apps hebben beide een speler met knoppen voor pauzeren, hervatten, versnellen, vertragen, terugspoelen en vooruitspoelen. Je kunt ook een slaaptimer instellen, zodat de app automatisch stopt met afspelen na een bepaalde tijd. De apps houden ook bij waar je bent gebleven in elk boek en synchroniseert dat met al je apparaten.

Storytel maakt het iets gemakkelijker om nieuwe boeken te ontdekken. De aanbevelingen leunen sterk op je luistergeschiedenis. De categorieën en thema’s waarin boeken zijn ondergebracht, zijn wat minder generiek en doen wat creatiever aan. Maar als je gewoon al een specifieke titel in je hoofd hebt, vind je dat misschien totaal niet spannend. Dan tik je die gewoon in, en dan vind je hem – mits aanwezig – net zo snel op BookBeat als op Storytel.

Storytel scoort in de App Store een 4,7 op basis van 38K (!) beoordelingen. BookBeat scoort een eveneens keurige 4,5 op basis van 121 beoordelingen.

Prijs en abonnementsopties

Je kunt als nieuwe abonnee beide diensten uitproberen via de buttons in dit artikel. Momenteel luister je bij BookBeat 60 dagen gratis, bij Storytel betaal je 2 euro voor diezelfde periode. Maar wat kost BookBeat per maand, en wat betaal je voor Storytel? Besluit je je abonnement voort te zetten, dan zijn dit de prijzen:

BookBeat prijzen (na de proefperiode)

BookBeat heeft twee verschillende pakketten, gebaseerd op het aantal uur dat je luistert. Dit zijn de pakketten waaruit je kunt kiezen:

  • Basic: 20 uur per maand – € 8,99 per maand.
  • Premium: 100 uur per maand – € 10,99 per maand.

Je kunt extra gezinsleden toevoegen voor € 1,99 per maand.

BookBeat had eerst ook nog een unlimited-abonnement met onbeperkt lezen, maar dat is op dit moment niet beschikbaar.

Storytel prijzen (na de proefperiode)

  • Unlimited: € 12,99 per maand
  • Family: € 16,99 per maand (2 accounts) of € 19,99 per maand (3 accounts)

Het is helaas niet mogelijk om een (goedkoper) jaarabonnement af te sluiten. Beide diensten zijn er in de vorm van maandabonnementen.

Hebben BookBeat en Storytel ook Engelse boeken?

Zeker wel! Beide apps hebben ook een uitgebreide collectie met Engelstalige boeken. En het blijft niet bij Engelstalig, je kunt uit nog veel meer talen kiezen. Storytel heeft boeken in negen talen, bij BookBeat zijn het er nog eens twee keer zoveel.

Aanbod van e-books

Zowel BookBeat als Storytel biedt in de app ook e-books aan – boeken om te lezen dus, niet om te luisteren. Storytel had ooit zelfs een speciale Storytel reader hiervoor, een echte e-reader dus. Deze is helaas uit de handel genomen maar wellicht kun je hem nog tweedehands op de kop tikken. Want een e-reader leest toch echt een stukje fijner dan het scherm van je iPhone of iPad.

Beide luisterboeken-apps (bijna) gratis proberen

Zowel Storytel als BookBeat kun je uitproberen, gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief. Goed om te weten: heb je de proefperiode eenmaal uitgeprobeerd en verleng je niet? Dan is bij beide diensten de kans groot dat er binnen de kortste keren een mooie aanbieding in je mailbox belandt.

Conclusie

Storytel en BookBeat zijn beide goede opties als je van luisterboeken houdt. Ze hebben allebei een ruime keuze aan boeken in verschillende genres en talen, een gebruiksvriendelijke app en een redelijke prijs. Het hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur welke dienst beter bij je past. Dankzij de proefperiode heb je bij beide diensten een tijdlang toegang tot (bijna) gratis luisterboeken. Probeer het dus vooral zelf even uit!

Ook interessant: Nextory

Wordt het Storytel of BookBeat? Of misschien toch … Nextory! Want dit is een prima alternatief. Ook bij Nextory kun je onbeperkt boeken beluisteren. Momenteel is er een actie voor 60 dagen gratis Nextory. Zeker even uitproberen dus!