Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

AI-functies in iOS 18 nog revolutionairder dan verwacht

Auteur: Ward Edema
5 reacties
iOS 18

Dat iOS 18 volledig om AI gaat draaien, is al een tijdje bekend. Maar nu is bekend geworden dat de update nóg revolutionairder wordt dan verwacht – en dit is waarom.

Lees verder na de advertentie

AI in iOS 18

iOS 18 belooft één van de grootste iPhone-updates ooit te worden. Het design gaat op de schop, de ingebouwde apps krijgen wat grote upgrades, en Apple gaat allerlei nieuwe AI-functies inbouwen. Nu is er weer wat meer bekend geworden over iOS 18 dankzij Apple-analist Mark Gurman, en de update blijkt revolutionairder te zijn dan eerst werd gedacht.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Volgens Gurman gaan namelijk bijna alle nieuwe AI-functies draaien op een lokaal taalmodel. Daarmee wijkt iOS 18 af van bijvoorbeeld ChatGPT, waarbij het achterliggende taalmodel op een centrale computer draait. Dat het Apple gelukt is om zo’n heel taalmodel op de iPhone zelf te laten draaien, is een flinke prestatie. En het heeft twee grote voordelen: het werkt zonder internet, en er hoeft geen privacygevoelige data naar de cloud verstuurd te worden.

kooptip

iOS 18 AI nóg beter op iPhone 16

Doordat het taalmodel lokaal aangestuurd wordt, is de chip in je iPhone opeens erg belangrijk. Een oudere chip kan zo’n taalmodel waarschijnlijk niet goed draaien, terwijl een iPhone 15 Pro dat wél kan. En de iPhone 16 krijgt naar verwachting een nieuwe A18-chip die nog beter met AI overweg kan, waardoor die waarschijnlijk nog wat meer AI-functies krijgt dan de huidige iPhone-modellen.

iPhone 16 Pro kleuren gerucht

iOS 18 met daarin de nieuwe AI-functies wordt aangekondigd op 10 juni 2024 tijdens de WWDC24. Dat is Apple’s jaarlijkse evenement voor ontwikkelaars. We verwachten dan ook iPadOS 18, macOS 15 en watchOS 11 – genoeg om naar uit te kijken.