Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Klok beginscherm iPhone aanpassen: zo kies je je eigen stijl!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 16 vergrendelscherm

Je iPhone een eigen look geven? Dat begint bij het vergrendelscherm. Je kiest je eigen achtergrond, voegt enkele widgets toe en dan is er nog één ding: het klokje! Ook de grote klok op het begischerm van je iPhone kun je aanpassen. En dan hebben we het niet over de tijd, maar over de stijl en de kleur.

Lees verder na de advertentie

Altijd op zoek naar praktische iPhone-tips? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bij de klok heb je diverse mogelijkheden om een eigen stijl toe te passen. Je kiest zelf de kleur, het lettertype en sinds kort ook het formaat. Zo maak je je iPhone pas echt persoonlijk. Wij laten je stap voor stap zien hoe het werkt.

Grote klok beginscherm iPhone aanpassen

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Klok beginscherm iPhone aanpassen
1

Aanpassen

Activeer je iPhone zodat het vergrendelscherm in beeld is, en houd je vinger wat langer op het scherm. Tik dan op ‘pas aan’, en tik dan links op ‘Toegangsscherm’.

Klok beginscherm iPhone aanpassen
2

Blok met het klokje

Tik op blok met daarin het klokje. Er opent nu een menu met ‘Lettertype en kleur’. Hierin kun je verschillende dingen aanpassen.

Klok beginscherm iPhone aanpassen
3

Lettertype

Je kunt het lettertype van de klok aanpassen. Op dit moment heb je keuze uit acht fonts – vergeet vooral niet om naar rechts te vegen zodat je ze allemaal ziet. Tik op je favoriet.

Klok beginscherm iPhone aanpassen
4

Formaat

Bij de meeste stijlen kun je het lettertype wat dikker of juist dunner maken. Veeg hiervoor over de schuifbalk.

Klok beginscherm iPhone aanpassen
5

Kleur

Met de bolletjes onderin pas je de kleuren aan. Het groenige bolletje helemaal links is semi-transparant. Met het regenboogbolletje helemaal rechts kies je uit alle mogelijke tinten. Met de slider onderin bepaal je de intensiteit van de kleur.

Klok beginscherm iPhone aanpassen
6

Ander schrift

Het klokje in een ander schrift toevoegen? Dat kan! Hiervoor klik je op de wereldbol links en kies je uit een van de vijf beschikbare schriften.

Klok beginscherm iPhone aanpassen
7

Klaar!

Heb je lettertype, formaat, kleur en eventueel schrift aangepast? Tik dan op het kruisje in het menu en vervolgens op de blauwe ‘Gereed’-knop rechtsboven. Tik op de voorvertoning en je klok is actief!

Minder keuze?

Bij sommige achtergronden zie je veel minder  stijl- en kleuropties – of zelfs geen. Apple beperkt je dan een beetje om het design van het thuisscherm aan hun stijlnormen te laten voldoen. Het extreemste voorbeeld is de Unity-achtergrond, die draait om de kleuren van de pan-Afrikaanse vlag. Apple wil voorkomen dat je opeens een compleet andere kleur toevoegt aan deze vlag.

Klok op toegangsscherm iPhone verwijderen

De klok helemaal verwijderen kan eigenlijk niet. Maar alternatieven zijn er wel. Je kunt een vreemd schrift kiezen zoals bij stap 6, zodat je de tijd niet kunt lezen (en er ook niet door gestoord wordt). Een andere optie is om een effen kleur vergrendelscherm te kiezen, en het klokje dan exact de kleur van die achtergrond te geven. Dat doe je met het regenboogbolletje en de kleurenkiezer die dan dan

Klok-widget

klok widget ios 16

Het is ook mogelijk om widgets toe te voegen aan het vergrendelscherm. En een daarvan is de klok-widget. Er zijn varianten voor boven en onder het klokje. Je kunt hier de eigen tijd in laten weergeven, maar ook de tijd van een andere locatie.

  • Tik onder de klok op ‘Voeg widgets toe’.
  • Tik op ‘Klok’ en veeg door de mogelijke widgets. Tik of sleep voor het toevoegen van de widget.
  • De tijd staat standaard op ‘CUP’, oftewel Cupertino. Tik op de widget en kies de gewenste locatie uit de lijst.

Je iPhone helemaal veranderen in een slimme klok

stand-by

Wist je dat je je iPhone helemaal in een klokje kunt veranderen? Zet je iPhone op zijn kant tijdens het opladen, en de stand-by modus komt plotseling tevoorschijn. Hoe je klokje eruitziet, kies je helemaal zelf. Je kunt ook widgets gebruiken die je in één oogopslag relevante informatie tonen. Of kies ervoor om van je iPhone een digitaal fotolijstje te maken met tijd en datum.

Meer handige iPhone-tips lees je in onze nieuwsbrief. Meld je aan:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!