Terug naar Wat moet Apple met $142 miljard aan cash?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Wat moet Apple met $142 miljard aan cash?

Door Jelle Mol29 januari 2015 10:493 min. leestijd2

Uit de kwartaalcijfers die dinsdag werden gepresenteerd bleek dat Apple zo’n $ 142 miljard aan reserves heeft. Enig idee hoeveel dat is? Bedenkt dit eens: als Apple al zijn cash zou weggeven aan Nederland, zouden jij, je buurman en alle andere inwoners van Nederland 7.500 euro rijker zijn. Dat leidt je waarschijnlijk al gauw tot de vraag wat Apple in godsnaam met zo veel geld moet. Goed punt, want wij vroegen het ons ook af en hebben het uitgezocht.

In reserve is niet meteen in bezit

Allereerst een kleine kanttekening bij de berg geld waarop Apple zit. In totaal bedraagt de hoeveelheid cash $ 178 miljard, maar $ 35 miljard daarvan betreft geleend geld. Dat klinkt gek, want waarom zou je als bedrijf gaan lenen als je stikt van de dollars? Van de $ 142 miljard die Apple ‘in bezit’ heeft, is bijna 90% weggestopt bij buitenlandse banken, buiten het bereik van de Amerikaanse belastingdienst. Als Apple (of aandeelhouders) direct toegang willen hebben tot dit geld, is men meer dan eenderde kwijt aan belasting. Dan is lenen dus al gauw een goedkopere optie, ook nog eens tegen de lage rentes die banken bieden aan bedrijven die financieel uitermate stabiel zijn.

Innovatie en ontwikkeling

Desondanks beschikt Apple nog steeds over een smak geld die prima besteed kan worden aan, laten we zeggen, onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten en technologieën. Het probleem is dat Apple dat al jaren doet en er simpelweg meer geld binnenkomt dan het bedrijf kan uitgeven. In het onrealistische geval dat Apple vanaf volgend kwartaal niets (0 dollar) meer verdient aan producten, kan de R&D-afdeling nog steeds jaren door in het huidige tempo. Weinig reden dus om er nóg meer aan te gaan besteden, want ook met zo veel reserves moeten uitgaven en investeringen verantwoord kunnen worden aan interne (bestuurders) en externe (investeerders, aandeelhouders) partijen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Apple Watch

Naar aandeelhouders

Over die aandeelhouders gesproken, die willen maar al te graag profiteren van de recordomzetten die Apple jaar op jaar boekt. Maar dat doen ze nu al, want in 2012 is Apple begonnen met het terugvloeien van kapitaal naar aandeelhouders. Niet alleen krijgen aandeelhouders dividend uitgekeerd, ook wordt de koers opgedreven doordat Apple aandelen terugkoopt. Hier zitten echter ook gevaren aan. Door meer dividend uit te keren, wordt het aandeel nog gevoeliger voor financiële resultaten en het succes (of uitblijven van succes) van nieuwe producten. En dat terwijl de markt nu al heftig reageert op iedere aankondiging van Apple. Desondanks is op dit moment dividenduitkering wel een van de meest voor de hand liggende opties.

Aandeel Apple 5 jaar

Overnames

Hoe zit het dan met het overnemen van andere bedrijven? Daarvoor geldt in zekere zin hetzelfde als innovatie en ontwikkeling. Het recordbedrag dat Apple neertelde voor Beats ($ 3 miljard) is een fractie van het geld dat in omloop is en werd ook nog eens voor een deel betaald met aandelen. Daarnaast kan Apple niet zomaar willekeurige bedrijven gaan opkopen. Investeerders willen weten hoe Apple’s producten en diensten profiteren van een overname, en hoe zijzelf daar uiteindelijk geld aan kunnen verdienen. Denk daarbij aan Beats om iTunes uit het slop te trekken en AuthenTec voor de implementatie van Touch ID. Zo veel potentiële overnamekandidaten zijn er dus eigenlijk niet.

Apple en Beats

Zo blijft Apple zitten met een waanzinnige hoeveelheid geld. Probleem? In een bepaald opzicht financieel gezien, maar voor de meeste mensen is het vooral fascinerend dat Apple’s cash meer bedraagt dan de beurswaarde van Intel, Amazon en de meeste andere grootste bedrijven ter wereld. En dat zal zo nog wel even blijven.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Thomas
Lezer
Thomas

Ze zouden wat mij betreft ook de marges wel wat naar beneden mogen schroeven. Dat hoeft dan ook nog niet eens direct tot winstverlies te leiden als ze daardoor nog meer producten verkopen.

Maarten
Lezer
Maarten

Maar dan verliest Apple ook zijn naam als premium product. Ik denk dat dat op lange termijn meer verlies oplevert dan wat een prijsverlaging oplevert.

De iPhone 6 dankt volgens mij zijn succes voor een deel ook aan de prijs, hoe gek dat ook klinkt.