Terug naar Vijf jaar cel dreigt voor Russische Pokémon Go-speler
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Vijf jaar cel dreigt voor Russische Pokémon Go-speler

Door Redactie iCreate6 september 2016 10:492 min. leestijd0

De grote hype van de zomer lijkt toch slachtoffers te maken. Het spelen van het onschuldige Pokémon Go in een Russische kerk lijkt de vlogger Ruslan Sokolovsky duur te komen te staan. De jonge Rus is opgepakt door de staatspolitie en zit in voorlopige hechtenis. Zijn straf kan oplopen tot maar liefst vijf jaar cel.

Sokolovsky

Pokémon Go spelen in de kerk mag niet

Op 11 augustus, toen de Pokémon-hype op zijn top zat, besloot Sokolovsky een filmpje te maken waarin hij op jacht is naar de kleine monstertjes in de Alle Heiligen-kerk in Yekaterinburg. De Russische YouTuber begint het filmpje met een verwijzing naar het Russische journaal waarin vermeld wordt dat Pokémon Go spelen in de kerk strafbaar is.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

‘Hoe kan je iemand beledigen door de kerk in te gaan met een smartphone’, vervolgt Sokolovsky, die op dat moment 300.000 volgers had, het filmpje. ‘Ik heb besloten om wat Pokémons te vangen in een kerk. Waarom niet? Ik geloof dat dit zowel veilig als toegestaan is. Daar gaan we.’ Direct na de publicatie van het filmpje begon de Russische politie met een onderzoek.

Voorlopig twee maanden in hechtenis

Zaterdag volgde een verklaring van de politie waarin gemeld werd dat Sokolovsky beschuldigd wordt van het aanzetten tot haat en het beledigen van religieuze gevoeligheden. De 21-jarige Rus is voorlopig twee maanden in hechtenis genomen. Daarnaast de mededeling dat dit op kan lopen tot vijf jaar in de gevangenis.

Dezelfde beschuldiging kreeg de punkrockgroep Pussy Riot ook nadat ze in februari 2012 tijdens een kerkdienst een protestactie hielden tegen de herverkiezing van president Poetin. Zij verdwenen voor twee jaar achter de tralies.

Er is meer aan de hand

Vladimir Legoyda, woordvoerder van de Russische Orthodoxe kerk, liet inmiddels weten dat het vangen van Pokémon niet de reden is voor zijn arrestatie en het in hechtenis nemen van Sokolovsky terecht is. ‘Hij is een bekende jonge vlogger die werkt in de stijl van Charlie Hebdo. Hij heeft diverse vlogs gepubliceerd waarin hij kritisch is op de kerk.’

De geluiden dat de arrestatie onzin is, beginnen steeds luider te worden. ‘Een schande’, meent Yevgeny Roizman, burgermeester van Yekaterinburg. ‘Je kan iemand niet arresteren voor idioterie.’ Op Twitter is de hashtag #FreeSokolovsky inmiddels trending. Onder andere door een Tweet van de inmiddels weer op vrije voeten zijnde band Pussy Riot.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar