Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Eerste alternatieve appwinkel op iPhone is uit: zo installeer je hem

Auteur: Ward Edema
12 reacties
AltStore

AltStore, de eerste alternatieve appwinkel voor de iPhone, is vanaf nu te downloaden. En de winkel biedt nu al een app aan waar veel mensen blij van worden! Zo installeer je hem.

Lees verder na de advertentie

AltStore op de iPhone

We wachten er al sinds de release van iOS 17.4 op: de eerste alternatieve appwinkel voor de iPhone. Sinds de update staat Apple namelijk toe dat je naast de App Store ook andere appwinkels kunt installeren. Dit is wettelijk verplicht door de nieuwe Digital Markets Act in de EU. En nu is het eindelijk zover: de eerste appwinkel is vanaf nu beschikbaar.

Meer iPhone-nieuws direct in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Het gaat om AltStore, een appwinkel van ontwikkelaar Riley Testut. Testut maakt al sinds 2009 apps voor de iPhone, en is met name bekend van de GameBoy-emulator GBA4iOS. In de AltStore staan nu welgeteld twee apps: Delta en Clip. En met name eerstgenoemde is érg interessant, want met Delta kun je heel veel oude Nintendo-games spelen op je iPhone!

Zo installeer je de AltStore

AltStore is beschikbaar voor gebruikers met iOS 17.4 of hoger en kost € 1,82 per jaar. Daarmee worden de kosten gedekt die Apple vraagt voor het runnen van een alternatieve appwinkel. Ook niet onbelangrijk: je Apple ID gekoppeld zijn aan een regio in de EU (‘Instellingen>[Je naam]>Media en aankopen>Toon account>Land/regio’). Zo installeer je de AltStore:

Instructiefoto: Zoek en gij zult vinden
1

Zoek en gij zult vinden

Je vindt de downloadlink voor de AltStore op altstore.io. Scrol hier naar beneden tot je bij ‘Downloads’ uitkomt, en tik hier op de prijs onder ‘AltStore PAL’.

Instructiefoto: Abonneren
2

Abonneren

AltStore kost € 1,82 per jaar. Je kunt via je creditcard betalen, of via Apple Pay – bij laatstgenoemde moet er wel een creditcard aan je Apple Pay gekoppeld zijn.

Instructiefoto: Downloaden maar – of niet?
3

Downloaden maar – of niet?

Na je betaling krijg je een downloadknop in beeld. Druk je erop, dan krijg je eerst een melding dat het downloaden geblokkeerd wordt. Dit is het standaardgedrag van iOS 17.4. Tik op ‘OK’ en open Instellingen.

Instructiefoto: Instellingen
4

Instellingen

Tik in het hoofdscherm van Instellingen op ‘Sta de marktplaats van AltStore, LLC toe’. Druk daarna op ‘Toestaan’.

Instructiefoto: Terug
5

Terug

Ga nu terug naar je browser (meestal Safari). Tik hier weer op de downloadknop van de AltStore uit stap 3. Je krijgt nu wél de optie om de appwinkel te installeren. Tik op ‘Installeer appmarktplaats’.

Instructiefoto: Klaar!
6

Klaar!

De appwinkel wordt nu op je thuisscherm gezet. Open hem, en je kunt los! Onder ‘Browse’ vind je de beschikbare apps – voorlopig is alleen Delta gratis beschikbaar. Dit is een emulator voor GameBoy-, Nintendo DS-, Nintendo 64-, SNES- en NES-games.

Abonnement op de AltStore beheren

Je kunt je abonnement op de AltStore altijd beheren vanuit het aankoopscherm uit stap 2. Vul je hier je mailadres in waarmee je hebt afgerekend, dan verschijnt zowel de optie om je abonnement te beheren, als de optie om de appwinkel opnieuw te installeren.