Terug naar Siri krijgt een gezicht en blijkt de Zwakste Schakel
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Siri krijgt een gezicht en blijkt de Zwakste Schakel

Door Daan Jeuken10 november 2011 16:072 min. leestijd0

Voor iPhone 4S-bezitters is Siri de spraakassistent die dingen opzoekt, taken voor je overneemt of gevatte opmerkingen maakt. Maar ergens achter deze computerstem zit natuurlijk een persoon die in een studio heeft gestaan. Ondanks het vriendelijke verzoek van Apple heeft de Britse spraakacteur Jon Briggs tegenover The Telegraph bekend dat hij de man achter de Britse Siri is.

Siri = Daniel = Jon Briggs

Siri is de naam van spraakherkenningsfunctie, maar elke afzonderlijke stem heeft ook een eigen naam. De Britse assistent heet Daniel, maar in het dagelijks leven heet Daniel Jon Briggs. Briggs deed de geluidsopnames zo’n zes jaar geleden al, voor het toenmalige bedrijf Scansoft. Scansoft ging in 2005 samen met Nuance, dat de stemherkenning voor Siri ontwikkelde.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

“In drie weken tijd heb ik vijfduizend zinnetjes ingesproken. Ik moest het erg duidelijk, intonatieloos en plat inspreken, zodat ze elk foneem los konden gebruiken. Dit stelt de software in staat om zelf zinnen te maken, zonder dat ik die ooit zo heb ingesproken.”

Briggs werd eenmalig betaald voor dit klusje en had er daarna niets meer mee te maken. Tot hij zijn eigen stem terughoorde bij de demonstratie van Apple’s Siri. Vervolgens werd hij gebeld door een PR-medewerker van Apple, die vroeg om niet publiekelijk over zijn werk voor Siri te praten. Omdat Briggs geen contract had met Apple besloot hij dit verzoek te negeren.

Bekend van trein en televisie

De geluidsopnames van Briggs zijn niet alleen gebruikt voor Siri. Op het Londonse trein- en metroknooppunt King’s Cross komen de mededelingen ook uit de mond van Briggs. Dit treinstation is onder meer bekend vanwege het perron 9 ¾, waarvandaan Harry Potter’s Zweinsteinexpress vertrekt. Briggs op zijn beurt is bekender van een ander klusje: als voice over van de BBC-quiz The Weakest Link (in Nederland gecoverd als De Zwakste Schakel).

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar