Terug naar Kind aangeven bij gemeente kan straks per iPhone of iPad
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Kind aangeven bij gemeente kan straks per iPhone of iPad

Door Laura Grootaarts25 januari 2016 12:022 min. leestijd2

Heb je een zoon of een dochter gekregen? Dan moet je daarvan binnen drie dagen na de geboorte aangifte doen in de gemeente waar het kind geboren is. Als je geen zin hebt om de ambtenaar van de burgerlijke stand te woord te staan, dan kun je de geboorteaangifte binnenkort ook regelen via de iPhone of iPad – in ieder geval voor het grootste gedeelte.

App om burgerzaken mee te regelen

Het doen van zo’n aangifte is binnenkort mogelijk via een speciale app, meldt het AD. Deze iBurgerzaken-app komt straks beschikbaar in maar liefst 100 gemeenten met in totaal 4 miljoen inwoners. De app is ontwikkeld door software-bedrijf PinkRoccade en al in 25 gemeentes uitgeprobeerd. Via de app kun je ook aangifte doen van bijvoorbeeld een verhuizing, een huwelijk of een overlijden, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Inloggen met DigiD

Zoals bij heel veel overheidsdiensten het geval is, moet je voor het gebruik van de app je DigiD bij de hand houden. Bij een geboorte moet je overigens nog wel even snel heen en weer naar het gemeentehuis om een handtekening te zetten onder je aangifte, maar er wordt inmiddels ook getest met een digitale handtekening. Voor verhuizingen zou binnen kort al helemaal geen tussenkomst van een ambtenaar meer nodig zijn.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Voordelen van een digitale aangifte

De app scheelt tijd en geld. Volgens PinkRoccade besparen gemeenten met de app zo’n 2,5 tot 5 euro per inwoner. Gemeenten zouden dankzij de digitale aangifite-mogelijkheid zo’n 16 miljoen euro kunnen besparen en dat geld zou weer ergens anders in geïnvesteerd kunnen worden. Naast tijds- en geldwinst, merken test-gemeentes ook op dat de inwoners positiever oordelen over de dienstverlening.

Een ander voordeel dat wordt genoemd, is dat het risico dat er een spelfout in de naam van een kind sluipt een stuk kleiner wordt. De kans op een verkeerd geregistreerde naam neemt af als vader en moeder zelf de naam van hun versgeperste baby intikken. Wel vrezen we voor autocorrrectie-namen. Stel je voor, straks krijgen we nog een generatie met namen als Dikshit, X’Jeàneyshá-Treángelys of Kommer.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Pipo Aerhu
Lezer
Pipo Aerhu

Alleen in Nederland?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

PinkRoccade heeft de app ontwikkeld voor Nederlandse gemeenten. Ik heb geen idee of er in het buitenland soortgelijke apps zijn of komen.