Terug naar iTunes Match: hoe werkt 't?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iTunes Match: hoe werkt 't?

Door Redactie iCreate9 juni 2011 13:512 min. leestijd1

Sinds de aankondiging van de nieuwe dienst iTunes Match zijn er op de redactie nogal wat vragen boven komen drijven.  Want hoe werkt iTunes Match nou precies?

Overal je eigen muziek
Met de invoering van de iCloud wil Apple ervoor zorgen dat alles overal draadloos beschikbaar is. Zo kun je je documenten, foto’s, apps en zelfs je agenda overal en altijd gesynchroniseerd houden dankzij de Cloud. Met iTunes Match wil Apple nog een stap verder gaan. Want met deze service kun je niet alleen over je in iTunes aangekochte muziek beschikken, maar over alle muziek in je iTunes-collectie. Als deze muziek in Apple’s database staat, die ongeveer 18 miljoen nummers telt, kun je ze daarvandaan downloaden, de overige muziek wordt geüpload naar je eigen cloud.

Gratis upgrade
Zodra iTunes Match je nummers ‘gematcht’ heeft, kun je deze in 256 kbps AAC-kwaliteit downloaden, zelfs als het originele bestand van mindere kwaliteit is. In zekere zin kun je dus voor het bedrag van $25 per jaar je hele collectie ‘witwassen’. Toch verdient de muziekindustrie geld aan deze service, want volgens de geruchten gaat 58% van de inkomsten van de iTunes Match-abonnementen naar hen. De overige 42% wordt verdeeld tussen de uitgevers (12%) en Apple zelf (30%).

Streaming
Apple stelt dat je muziek overal en altijd beschikbaar is, maar je bent wel afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding en daarmee hoe snel je bestanden binnen zijn. Want Apple staat vooralsnog niet toe dat je de bestanden streamt vanuit de cloud. En dat is een beperking, want ook de opslagruimte van je iPod, iPad of iPhone is niet eindeloos. En om muziek van je iPod-app te halen dien je het apparaat aan te sluiten op iTunes op je Mac of PC. Hier is ook nog geen duidelijke oplossing voor geboden.

Alleen VS
Voorlopig zal iTunes Match alleen in de Verenigde Staten beschikbaar zijn, net als de services van concurrenten Amazon en Google. Vooralsnog blijken de muzieklicenties roet in het eten te gooien voor de rest van de wereld. Met name Europa is complex, omdat per land een overeenkomst bereikt moet worden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Maurice Hollink
Lezer
Maurice Hollink

Als je met een Amerikaans Apple ID inlogt in de app store, dan zie behalve Apps en boeken ook muziek staan. Misschien dat het dus wel lukt met een Amerikaanse apple ID.