Terug naar 11 iPhone X-verwachtingen: wat weten we nu al?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

11 iPhone X-verwachtingen: wat weten we nu al?

Door Laura Grootaarts12 september 2017 15:395 min. leestijd0

Officieel weten we nog niets over de iPhone X, maar een hoop gegevens over Apple’s nieuwe vlaggenschip liggen inmiddels al op straat. Dit zijn 11 dingen die we zeker weten over de iPhone X – nou ja, bíjna dan. Vanavond om 19.00 uur horen we wat het wordt.

1. Het design

iPhone 8 design homepod

Apple heeft via de firmware voor HomePod per ongeluk zelf een pictogram van de iPhone X gelekt en daarmee werden eerdere geruchten bevestigd. Het oled-scherm van de nieuwe iPhone X beslaat vrijwel de gehele voorkant van het toestel. De randen rondom zijn minimaal, op een verdikking aan de bovenkant na. Hierin is ruimte voor onder meer de camera en de bijbehorende sensoren.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Het formaat

De iPhone X krijgt waarschijnlijk een 5,8-inch scherm – zo’n groot scherm had de iPhone nog nooit. Toch is het niet de grootste iPhone ooit: het toestel wordt kleiner dan de iPhone 7 Plus, die een scherm van 5,5 inch heeft. Dat komt door het ontbreken van de dikke rand om het scherm. De iPhone X is daarom in totaliteit niet heel veel groter dan de iPhone 7.

3. Virtuele thuisknop

Concept iPhone 8 functiepaneel

Omdat er geen brede rand meer om het scherm zit, is er geen ruimte meer voor de thuisknop. Waarschijnlijk komt er een virtuele thuisknop op het scherm, mogelijk maakt die deel uit van een HomeBar. Dit is een balk onderaan het scherm, bestaande uit virtuele knoppen die veranderen afhankelijk van de app die je gebruikt.

4. Gezichtsherkenning: Face ID

Gezichtsherkenning iPhone 8

Waar gaat Touch ID naartoe als de fysieke thuisknop verdwijnt? Naar de achterkant? Naar de iets verlengde Power-knop? Waarschijnlijk verdwijnt Touch ID compleet en wordt het vervangen door gezichtsherkenning. De iPhone X kun je ontgrendelen alleen al door ernaar te kijken. Dankzij geavanceerde infrarood en 3D-sensoren werkt dat zelfs in het donker, of als je toestel plat op tafel ligt. Het ontgrendelen van de iPhone duurt slechts een fractie van een seconde. De nieuwe functie wordt Face ID genoemd.

De gezichtsherkenning is voornamelijk heel nodig, maar ook heel leuk. Apple introduceert namelijk animoji: dat zijn geanimeerde emoji in 3D die jouw gezichtsuitdrukking nabootsen. Je kunt deze bijzondere emoji verzenden via iMessage.

5. Draadloos opladen

Waarschijnlijk is de iPhone X draadloos oplaadbaar. Dat werkt volgens het principe van inductie, net zoals bij de Apple Watch. Je legt de iPhone op een plaatje om hem op te laden. De adapter is moet je waarschijnlijk los aanschaffen. Om draadloos opladen mogelijk te maken, krijgt de nieuwe iPhone een glazen behuizing. Via de Lightning-kabel kun je straks overigens ook snelladen.

6. Veel meer opslagruimte

De iPhone X krijgt meer opslagruimte dan je gewend bent. Het instapmodel heeft 64 GB, de middenmoter 256 GB en het topmodel maar liefst 512 GB – en geeft daarmee menig Mac het nakijken. Vergelijk dat maar eens met de iPhone 5c waarmee je 8 GB ter beschikking had.

7. Een nieuwe kleur

Blush Gold

De iPhone X is waarschijnlijk verkrijgbaar in slechts een beperkt aantal kleuren. De laatste tijd waren er wel hardnekkige geruchten over een compleet nieuwe kleur: Blush Gold. Dat zou dan wel ten koste gaan van de roségouden versie.

8. Sterk verbeterde camera-functies

iPhone 8

De camera van de iPhone wordt jaar na jaar beter. Met zowel de gewone als de frontcamera op de iPhone X kun je 4K-video’s maken met 60 beelden per seconde (bps of fps). Vooral voor de selfiecamera betekent dat een enorme sprong voorwaarts: dat moet ook wel vanwege gezichtsherkenning. De verbeterde camera’s zijn waarschijnlijk ook nodig in verband met geavanceerde augmented reality-functies. De iPhone X krijgt overigens een dubbele camera waarbij de lenzen onder in plaats van naast elkaar zitten.

9. Verbeterde camera-functies

Het lijkt erop dat de camera van de iPhone X in staat is om verschillende scènes, fotografie-omstandigheden en onderwerpen te detecteren. Denk aan ‘Zonsondergang/zonsopgang’, ‘vuurwerk’, ‘huisdier’, ‘baby’ en ‘sport’. Waarschijnlijk zijn deze presets te vergelijken met de voorkeursinstellingen die je ook op ‘ouderwetse’ camera’s vindt. De camera helpt je een beetje door instellingen zoals flits, sluitertijd en belichting aan te passen aan de situatie.

De portretfunctie deed vorig jaar zijn intrede bij de iPhone 7 Plus en wordt nu verder uitgebreid. Voortaan kun je niet alleen spelen met scherptediepte, maar ook met belichting.

10. De naam: géén iPhone 8

Concept iPhone 8 functiepaneel

We kenden Apple’s nieuwe toestel lange tijd als iPhone 8, maar het heeft er nu toch alle schijn van dat het de iPhone X wordt. Er komt wel een iPhone 8, maar daarmee wordt de minder spectaculaire opvolger van de iPhone 7 genoemd. Die ging in het geruchtencircuit eerder door het leven als iPhone 7s (Plus)

11. iPhone X release

Volgens de laatste geruchten wordt de iPhone X gepresenteerd tijdens de Apple-keynote op dinsdag 12 september – Apple heeft de uitnodigingen voor het evenement inmiddels de deur uit gedaan. Meestal is een nieuwe iPhone op de vrijdag in de week na de keynote te verkrijgen. Dat zou betekenen dat hij op vrijdag 22 september te koop is. Wel worden er grote tekorten verwacht en het is nog maar de vraag of je hem ook in Nederland direct kunt kopen.

Lees ook ons iPhone X dossier.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone X
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar