Terug naar ‘Intelligente assistent voor iOS 9 in de maak’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Intelligente assistent voor iOS 9 in de maak’

Door Jelle Mol28 mei 2015 10:242 min. leestijd0

Apple zou werken aan een eigen variant van Google Now, de intelligente persoonlijke assistent die te vinden is op Android-apparaten en in de Chrome-browser. Een dergelijke dienst toont automatisch relevante informatie aan een gebruiker, gebaseerd op zijn behoeften op dat moment. Apple’s alternatief, dat de codenaam Proactive draagt, zou al enkele jaren in ontwikkeling zijn en een evolutie van zoekdienst Spotlight zijn.

Proactive: intelligente assistent

Wellicht wordt Proactive al in iOS 9 geïntroduceerd. Er wordt onder andere gebruikgemaakt van de functionaliteiten van Siri, Contacten, Agenda, Passbook, Kaarten en apps die je geïnstalleerd hebt. In iOS 8 werden in Spotlight ook de zoekresultaten van Wikipedia opgenomen, wat een voorbode zou zijn van de mogelijkheden van Proactive. Hiermee zou Apple bovendien minder afhankelijk willen worden van Google als zoekmachine. Dit jaar zou het contract met Google als standaardzoekmachine op iPhones en iPads aflopen.

Spotlight iPhone

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Concurrent voor Google Now

Uit een vacature bleek eerder dit jaar dat Apple werkt aan een eigen zoekmachine genaamd Apple Search. Een concurrent voor Google Now zou echter een stuk verder gaan dan alleen een zoekfunctie. Op de oude plek van Spotlight (links van het eerste thuisscherm) komt een zoekscherm waarin informatie van verschillende apps op intelligente wijze gecombineerd wordt. Zo zal iOS in staat zijn afspraken in Agenda zelf te combineren met een route uit Kaarten of tickets in Passbook. Gebaseerd op de routine van gebruikers kan op een bepaald tijdstip bijvoorbeeld ook een bel- of Facebook-knop worden getoond. Net als Google Now gaat het dus om een persoonlijke assistent die continu leert van het gedrag van de gebruiker.

Privacy

Ontwikkelaars van apps kunnen gebruikmaken van deze functionaliteiten, evenals van Siri, maar om privacy-overwegingen zullen de mogelijkheden beperkt blijven. Bovendien is het de vraag of Proactive al op de aankomende WWDC-keynote aangekondigd zal worden, omdat in iOS 9 de nadruk vooral zal liggen op de stabiliteit en prestaties.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar