Afgelopen week was de tiende verjaardag van Mac OS X. Op 24 maart 2001 kwam OS X 10.0 Cheetah uit. ‘Hoewel niemand het toen besefte was Cheetah Apple’s eerste stap in de transformatie van een bedrijf aan de rand van de afgrond tot het op één na waardevolste bedrijf ter wereld’, aldus Macworld. OS X is inmiddels flink geëvolueerd en ingeburgerd, maar het is mooi om even stil te staan bij zijn voorganger: Mac OS 9.
Evolutie Mac OS 9 was het laatste ‘klassieke’ OS van Apple en werd opgevolgd door het revolutionaire Cheetah. Dit had veel potentie, maar was nog niet zo betrouwbaar. Cheetah leefde dan ook slechts een half jaar en werd al snel vervangen door Puma. Een jaar later kwam Jaguar en weer een jaar later volgde Panther. De besturingssystemen werden daarna duurzamer: Tiger kwam anderhalf jaar na Panther en het duurde daarna tweeëneenhalf jaar voor Leopard zijn intrede deed. In augustus 2009 volgde het huidige besturingssysteem Snow Leopard, dat nu bijna aan het einde van zijn Latijn is. Deze zomer wordt Mac OS X 10.7 Lion gedoopt.
In memoriam
Met tien jaar Mac OS X in gedachte is het een mooi moment om even stil te staan bij zijn voorganger: Mac OS 9. En wie kan dat beter doen dan Steve Jobs als priester?
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Toen die video begon dacht ik, en Steve Jobs springt er zo opeens uit.
Aahh, the good old day’s.
Op OS9 speelde ik nog weleens CDROM-spellen.
Vroeger was alles, eh, anders.
Nu is ’t beter.
Desalniettemin, ik heb alle roofkatten voorbij zien komen en gaan.