Terug naar Dit is hoe Siri in drie stappen een nieuwe taal leert
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Dit is hoe Siri in drie stappen een nieuwe taal leert

Door Koen van Ekeren10 maart 2017 13:402 min. leestijd0

Spraakassistent Siri is verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd, maar heeft iets wat Google Assistant, Microsoft Cortana en Amazon Alexa niet hebben: een flinke talenknobbel. De dienst kent liefst 21 talen en beheerst verschillende dialecten (zo kun je Siri een Vlaamse vrouwenstem geven). Maar hoe leert Siri een nieuwe taal?Siri logo

In een gesprek met Reuters onthult Alex Ecero, hoofd van de Siri-afdeling, hoe Siri een nieuwe taal onder de knie krijgt. Volgens Ecero gaat Apple hierbij in drie stappen te werk.

1. Taalmodel

Allereerst zet Apple mensen in die de nieuwe taal beheersen. Zij hebben verschillende accenten en dialecten en lezen meerdere passages voor. Vervolgens wordt dit handmatig uitgeschreven en overgezet, zodat de computer een goed beeld heeft van de gesproken tekst. Bovendien neemt Apple een grote hoeveelheid geluiden en verschillende stemmen op. Van daaruit ontstaat er een taalmodel, die de woordvolgorde van de taal probeert te voorspellen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Dicteerfunctie

Dan gebruikt Apple data van de dicteerfunctie, die gesproken woorden omzet in tekst. Hierbij wordt een klein percentage van de audio-opnames gebruikt. Vervolgens worden de opnames – met daarin vaak achtergrondruis en mompelende woorden – handmatig uitgeschreven. Dit onderdeel zorgt er volgens Ecero voor dat Siri twee keer nauwkeuriger wordt in de spraakherkenning.

3. Siri komt met eerste release

Als de benodigde hoeveelheid data is verzameld en een stemacteur de antwoorden in de nieuwe taal heeft ingesproken, wordt Siri vrijgegeven. De spraakassistent geeft dan nog alleen antwoorden op vragen waarvan Apple denkt dat ze het meest gesteld zullen worden. Na de release krijgt Apple meer inzicht in de gestelde vragen. Siri krijgt dan elke twee weken een update met nieuwe antwoorden.

Siri, spraakdienst, talenknobbel

Op 4 oktober 2011 bracht Apple de virtuele assistent Siri uit. Binnen zes jaar groeide het talenpakket van Siri uit naar 21 talen, beschikbaar in 36 landen. Een stuk meer dan concurrenten Microsoft Cortana (acht), Google Assisant (vier) en Amazon Alexa (twee).

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar