Terug naar iPhone X opnieuw misleid door masker – is Face ID wel zo veilig?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone X opnieuw misleid door masker – is Face ID wel zo veilig?

Door Koen van Ekeren28 november 2017 12:302 min. leestijd0

Beveiligingsbedrijf Bkav slaagde er deze maand in om een iPhone X te ontgrendelen met een goedkoop masker. Veel mensen twijfelden echter over de ontgrendelingsmethode: was de knop ‘Aandacht vereist’ bijvoorbeeld wel ingeschakeld? In een nieuwe video verschaft Bkav – met een nieuw masker – meer duidelijkheid.

Face ID gefopt

Face ID gefopt

Het nieuwe masker is vergelijkbaar met de eerste versie en is gemaakt met een 3D-printer, waarbij steenpoeder is gebruikt. Dit model werd vervolgens beplakt met 2D-beelden van de ogen van de eigenaar. In totaal kostte de productie van het masker zo’n 200 dollar.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

In de video laat Bkav vervolgens zien hoe de configuratie van Face ID verloopt. Hierbij zijn zowel de opties ‘Aandacht vereist’ als ‘Voorzieningen aandachtsdetectie’ ingeschakeld. De optie ‘Aandacht vereist’ is een extra beveiligingslaag; Face ID wordt dan niet ontgrendelt wanneer je wegkijkt en dit systeem moet het bemoeilijken om de technologie te foppen met een masker of een foto.

Daarna laat de iPhone X-eigenaar zien hoe het toestel gefopt wordt door een masker. Direct slaagt het masker erin om de iPhone te ontgrendelen, zonder dat daar mislukte pogingen bij komen kijken. Ook met 2D-ogen is de optie ‘Aandacht vereist’ dus voor de gek te houden en dat is verontrustend nieuws.

Onveilig

Het beveiligingsbedrijf stelt dat Face ID minder veilig is dan Touch ID. Voor het masker zijn goede foto’s vereist, maar die zijn veel gemakkelijker om te verkrijgen dan een vingerafdruk. ‘De vingerafdruk blijft de meest veilige biometrische technologie’, stelt Bkav.

Toch blijft het maken van een 3D-masker een complex proces, waardoor de gemiddelde gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken. Voor het foppen van Face ID is immers een dure 3D-printer nodig. Daarnaast heb je voor een paar honderd dollar aan materialen nodig en moet je natuurlijk de iPhone X van de eigenaar in je handen hebben. Ook mogen gedetailleerde gezichtsfoto’s niet ontbreken.

Zorgen

Voor de gemiddelde gebruiker is er dus nog weinig aan de hand. Ook toen Touch ID in 2013 op de iPhone 5s werd uitgebracht, doken er demonstraties op waarbij werd laten zien hoe het systeem gefopt kan worden. Zij maakten gebruik van een gekunstelde vingerafdruk, maar het bleek iets te zijn waar de gemiddelde gebruiker zich geen zorgen over hoefde te maken. Ook bij Face ID is dit waarschijnlijk het geval.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar