Terug naar iPhone X: Face ID blijkt niet altijd even betrouwbaar (video)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone X: Face ID blijkt niet altijd even betrouwbaar (video)

Door Koen van Ekeren6 november 2017 10:102 min. leestijd3

Een van de grootste vernieuwingen van de iPhone X is Face ID. Volgens Apple is Face ID betrouwbaar; de kans dat een ander je iPhone met zijn of haar gezicht ontgrendelt, zou 1 op de 1.000.000 zijn. Maar dan moet het niet om een familielid gaan …

Face ID

Face ID betrouwbaar

Eerder zagen we dat de iPhone X gefopt kan worden door twee identieke tweelingen. De 30.000 infraroodpuntjes van de gloednieuwe TrueDepth-camera kon de testtweeling van Mashable niet uit elkaar houden. En jij waarschijnlijk ook niet.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Nu duiken er echter twee video’s op waarbij het onderscheid tussen de broers duidelijk te zien is, maar Face ID ze niet uit elkaar kan houden. In de eerste video gaat het om twee halfbroers. De jongste halfbroer is een stuk jonger en zou 14 jaar oud zijn. Toch lukt het hem om de iPhone X van zijn oudere halfbroer met Face ID te ontgrendelen.

In een andere video lukte het de broer aanvankelijk niet om het toestel te ontgrendelen. Maar door meerdere keren na een mislukte poging de toegangscode in te toetsen, begon Face ID zijn gezicht te herkennen.

Dit komt door de machine learning-technogie, waarmee Face ID je gezicht leert kennen. Dit betekent dat als het gezicht een beetje afwijkt – bijvoorbeeld doordat je een baard laat groeien – het profiel van de gebruiker wordt bijgewerkt. Bij mensen die op elkaar lijken blijkt dit dus problemen te kunnen opleveren. Of de geslaagde ontgrendeling in de eerste video ook het gevolg is van de machine learning-technogie, is onduidelijk.

Apple

Eerder waarschuwde Apple dat Face ID moeite heeft met tweelingen en broers en zussen die veel op elkaar lijken. Daarnaast stelde Apple in september al dat dat het systeem moeite heeft met kinderen onder de 13, omdat de gezichtskenmerken nog niet volledig ontwikkeld zijn.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Dgh
Lezer
Dgh

Eeeeeh julie hadden inmiddels kunnen zien dat dit normaal gedrag is en vergeten te melden dat de mensen op de video de toegangscode hebben gedeeld. Broer a setupped face id …. geeft aan broer B … DEZE KOMT ER NIET IN … vervolgens gebruikt broer B de inlogcode en denkt de telefoon dat de gebruiker zelf heeft gescanned. Het foute gezicht word dan gecombineerd met het juiste gezicht. Ook gebeurd dit in het begin … bij een verse setup. Face id combineerd dan 2 gezichten tot 1 ( 50/50 ) …. stel broer a heeft zijn gezicht 20 maal gescanned… Lees meer »

Koen van Ekeren
Lezer
Koen van Ekeren

Bedankt voor je alertheid Dgh, je hebt gelijk! Die bug komt inderdaad door de machine learning-technogie; hopelijk kan Apple dit probleem snel verhelpen.

Dgh
Lezer
Dgh

Geen idee of het een BUG is … …. dit laat meer de zwakte van de toegangscode zien dan slechte face ID.

Een slechte scan van de eigenaar kan wel belangrijk zijn om te leren. De iphone denkt dat het een scan van eigenaar is omdat hij de ENIGE zou moeten zijn met de juiste code. En kan daarom ook slechte scans gebruiken om te leren.

Nogmaals … code delen met een buurjongen die vervolgens een vingerafdruk toevoegd is ook geen bug toch ?