Terug naar De 5 belangrijkste vernieuwingen in de Apple Watch Series 2
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

De 5 belangrijkste vernieuwingen in de Apple Watch Series 2

Door Laura Grootaarts11 september 2016 11:044 min. leestijd2

Op het oog wijkt de Apple Watch Series 2 nauwelijks af van zijn voorganger, maar niets is minder waar! Onder de motorkap én in de software is het nodige aangepast. Daardoor is de smartwatch nog meer gefocust op gezondheid en fitness. Is dat genoeg om horlogemaker Rolex van de troon te stoten? Aan deze 5 vernieuwingen zal het in ieder geval niet liggen!

1. Waterdichte behuizing

Waar de eerste Apple Watch nog spatwaterbestendig was, is zijn opvolger volledig bestand tegen water. De Apple Watch Series 2 is zelfs ‘zwemproof’ tot een diepte van 50 meter en kan al je zwemactiviteiten bijhouden. Ook als je de zee in rent en vergeet om hem af te doen, hoef je je geen zorgen te maken: de smartwatch wordt absoluut niet bang van zout water.

Apple Watch Series 2

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Om dit te bewerkstelligen moest Apple overigens wel de ingebouwde speaker onder handen nemen. Die kan immers niet volledig afgesloten worden, omdat hij lucht nodig heeft voor de productie van geluid. De speaker van de nieuwe Apple Watch laat water binnen en gebruikt vervolgens geluidstrillingen om het naar buiten te blazen. Vernuftig.

2. GPS

Een groot nadeel van de eerste Apple Watch was de afwezigheid van een GPS-module. Daardoor had je tijdens het sporten en het bijhouden van je activiteiten alsnog je iPhone nodig. De Apple Watch Series 2 is wat dat betreft een stuk zelfstandiger. Dankzij de ingebouwde GPS-chip houdt het horloge heel precies je afgelegde afstanden bij, of je nu wandelt, rent of fietst.

Het horloge pikt je locatie direct op, ook als je iPhone niet in de buurt is. Ben je klaar met sporten, dan kun je op een kaartje precies zien welke route je hebt afgelegd en hoe snel je was. Ook apps van derden als Nike+, waarmee Apple de samenwerking is aangegaan, kunnen gebruikmaken van GPS.

3. Krachtigere hardware

Logischerwijs heeft Apple de processor van de Apple Watch vernieuwd. Opvallend is echter dat ook het eerste model, die nu Apple Watch Series 1 heet, de krachtigere dualcore S2-processor heeft gekregen. Die is 50 procent sneller dan de S1 en wordt bijgestaan door een nieuwe GPU die zorgt dat apps soepeler werken.

Neem bijvoorbeeld de app The Night Sky, waarmee je het sterrenstelsel kunt ontdekken. De app toont meer detail en heeft een hogere beeldsnelheid, waardoor je vloeiend door het heelal scrolt. Ook het scherm heeft een upgrade gekregen. Dankzij een maximale helderheid van 1000 nits is het in de buitenlucht beter afleesbaar. Ondanks dat is de accuduur vergelijkbaar met die van de eerste Apple Watch.

4. Software

Je hebt weinig aan die krachtige hardware zonder goede software. De Apple Watch Series 2 draait op het nieuwe watchOS 3, dat ook beschikbaar wordt voor zijn voorganger. Het OS kenmerkt zich door nieuwe wijzerplaten en apps die voortaan sneller starten. Ze synchroniseren op de achtergrond, zodat je direct up-to-date informatie op je pols krijgt. Ook nieuw is de Ademhaling-app die je elke dag aanspoort om even een adempauze te nemen.

Breathe Apple Watch

Verder heb je de mogelijkheid om je activiteiten te delen met andere Watch-dragers, om ze aan te moedigen of juist te snel af te zijn. Apple heeft de Workout-app uitgebreid en slimmer gemaakt, zodat hij bijvoorbeeld pauzeert met tracken als je tijdens het hardlopen even stilstaat voor een stoplicht (of staat uit te puffen). En dan zijn er nog talloze nieuwe gereedschappen voor ontwikkelaars om betere apps en games voor de smartwatch te maken. We kunnen niet wachten!

5. Nieuwe varianten

Qua uiterlijk is de Apple Watch Series 2 vrijwel identiek aan zijn voorganger, met dezelfde ontwerpelementen, digitale kroon en hetzelfde formaat. Hij is weliswaar een millimeter dikker vanwege de waterbestendigheid, maar een kniesoor die daarover valt. Dankzij de samenwerking met sportmerk Nike is er een variant bijgekomen met een geperforeerd bandje (in vier kleuren) dat prettiger zit tijdens het sporten. De Apple Watch Nike+ heeft ook een aantal exclusieve wijzerplaten, maar verder zijn er geen afwijkende specificaties.

Datzelfde geldt voor de nieuwe Apple Watch Edition en Hermès, die zich onderscheiden met respectievelijk een keramische behuizing en lederen horlogebandjes. Daarvoor moet je wel flink in de buidel tasten: ze zijn ruim drie keer zo duur als het instapmodel.

Prijzen

En dan de prijzen. De nieuwe Apple Watch kost ten minste € 439, daarvoor krijg je de 38-mm kast van aluminium. Net als bij de eerste versie is de roestvrijstalen kast duurder. De nieuwe keramieken Watch valt onder de Edition-lijn en kost minstens 1469 euro – toch heel wat anders dan de € 11.000 voor een gouden Watch.

De Apple Watch Series 1 ligt ook nog steeds in de winkel. Sterker nog: hij is nu uitgerust met de S2-processor en is dus net zo snel als de Series 2. Alleen de GPS-chip, het helderdere beeldscherm en de waterbestendigheid ontbreken. De Series 1 is alleen in de aluminium-uitvoering verkrijgbaar en begint bij € 339. De Watch is al te preorderen, vanaf 16 september is hij ook echt beschikbaar in de winkels.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Marc
Lezer
Marc

Een aantal mooie en nuttige verbeteringen. Ik ben op zich ook fan van Apple producten en met name de gebruiksvriendelijkheid. Maar ik stel me nu toch vragen bij het prijsbeleid van Apple. De series 2 worden in de keynote en op de US site gepresenteerd met een instapprijs van $ 369. Met een wisselkoers van 1.12 is dat minder dan € 330. Maar hier kost dezelfde watch € 439! Dat betekend een extra marge van € 110 voor Klanten in Europa. Ik vind dat een beetje te gortig worden.

dereckbreuning
Lezer
dereckbreuning

Marc, je vergeet even de btw. Apple noemt prijzen altijd excl btw omdat deze daar per staat verschillen. In NY geloof ik 19% maar sommige andere staten minder. Anywho, er wordt ook rekening gehouden met een wisselkoers en de stand van de valuta. Alles bij elkaar maakt dat verschil.