Terug naar KPN en Vodafone beboet voor overtreden netneutraliteit
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

KPN en Vodafone beboet voor overtreden netneutraliteit

Door Jelle Mol27 januari 2015 10:032 min. leestijd0

Voor het eerst zijn twee telecomproviders beboet voor het overtreden van de netneutraliteit. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt KPN en Vodafone een boete op van respectievelijk 200.000 en 250.000 euro, omdat de bedrijven toegang tot bepaalde internetdiensten beperkten.

Boete KPN en Vodafone

De overtreding van KPN heeft betrekking op de gratis wifi-hotspots die het bedrijf aanbiedt, bijvoorbeeld op stations. Op die hotspots worden VoIP-diensten als Skype geblokkeerd met het oog op de beschikbare bandbreedte. Dat is volgens de ACM niet toegestaan: ‘Het is voor aanbieders van internet verboden om te bepalen wat hun klanten op internet wel en niet kunnen doen.’ KPN erkent de fout.

Bij Vodafone ging het om een abonnement waarmee klanten via een app naar televisiekanaal HBO kunnen kijken, zonder dat hiermee data wordt verstookt. Ook dat mag niet, omdat Vodafone met deze constructie invloed uitoefent op wat consumenten op internet doen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Netneutraliteit

In 2011 stemde de Tweede Kamer in met het voorstel om netneutraliteit in de telecomwet op te nemen. Alle aanbieders van internet in Nederland zijn verplicht zich te houden aan de regels, wat concreet inhoudt dat de toegang tot bepaalde inhoud of applicaties niet geblokkeerd mag worden. Ook mogen er geen verschillende tarieven gehanteerd worden voor het gebruik van diensten en toepassingen op internet.

Onlangs pleitte de CEO van BlackBerry ervoor dat netneutraliteit niet beperkt moet zijn tot providers. Volgens de smartphonefabrikant zouden ook ontwikkelaars verplicht moeten worden hun apps uit te brengen voor alle mobiele besturingssystemen, waaronder het platform van BlackBerry.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar