Terug naar Artiesten krijgen tóch geld tijdens proefperiode Apple Music
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Artiesten krijgen tóch geld tijdens proefperiode Apple Music

Door Jelle Mol22 juni 2015 09:172 min. leestijd0

Apple komt terug op zijn beleid om labels en artiesten niet uit te betalen voor Apple Music tijdens de proefperiode van drie maanden. Via Twitter liet Eddy Cue weten dat Apple artiesten ‘zal betalen voor streaming, ook tijdens de gratis proefperiode’. De beslissing volgt op kritiek van Taylor Swift, die in een open brief uitlegde waarom haar album ‘1989’ niet in de Apple Music-catalogus opgenomen wordt.

Apple Music iPhone

Geen uitbetaling tijdens proefperiode

Taylor Swift noemt Apple een van de beste partners op het gebied van muziekverkoop en prijst de manieren waarop ze kan interacteren met haar fans. Ze vindt het daarom ‘schokkend en teleurstellend’ dat het bedrijf geen cent uitbetaalt aan schrijvers, producers en artiesten tijdens de proefperiode van Apple Music, waarin gebruikers de dienst gratis kunnen uitproberen. Volgens Taylor Swift zullen met name kleine artiesten hier veel last van ondervinden, omdat ze hun werk dan niet kunnen financieren. De popartieste stelt dat ze namens vele collega-artiesten spreekt, die uit respect voor Apple geen kritiek durven te uiten.

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €7,50 korting per maand!

Maximaal voordeel als je thuis internet van Ziggo hebt

Wijziging in beleid

De opmerking dat het nog niet te laat is om het beleid te veranderen, heeft Apple kennelijk aan het denken gezet. Binnen een dag reageerde Eddy Cue dat ook in de proefperiode artiesten uitbetaald zullen worden via Apple Music. Opmerkelijk genoeg wendde Cue zich met zijn tweet direct tot Taylor Swift en kleine artiesten. Eerder gaf de lobbygroep UK Music al aan dat kleine labels, waartoe ook artiesten als Adele en Arctic Monkeys behoren, de dupe zouden zijn van Apple’s beleid, maar toen bleef het stil in Cupertino.

Eddy Cue Taylor Swift

Taylor Swift en Spotify

Het is niet de eerste keer dat Taylor Swift openlijk kritiek uit op het beleid van muziekstreamingdiensten. Eind vorig jaar haalde een van de meest populaire artiesten ter wereld al haar albums van Spotify omdat ze de vergoeding te laag vond. Pogingen van Spotify om haar opnieuw aan boord te krijgen, hebben tot nu toe nog geen succes gehad. Voor toekomstige gebruikers van Apple Music is er echter goed nieuws: de muziek van Swift zal alsnog in de catalogus worden opgenomen.

Apple Music wordt op 30 juni gelanceerd en komt beschikbaar in iOS 8.4 en een nieuwe versie van iTunes.

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

De nieuwe iPhone 14: Krijg nu tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12

• Én tot €10 korting per maand!
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar