Terug naar Apple wil universele apps voor iOS en macOS
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple wil universele apps voor iOS en macOS

Door Sven Lamers21 december 2017 15:012 min. leestijd0

De iPhone, iPad en Mac moeten verder naar elkaar toe groeien. Volgens een bericht van Bloomberg wil Apple ontwikkelaars de mogelijkheid geven om ‘universele apps’ te programmeren. Deze moeten dan zowel op iOS als op macOS draaien – zonder dat daar grote aanpassingen voor nodig zijn. Intern heet het systeem ‘Marzipan’ en moet al met de release van iOS 12 en macOS 10.14 in het najaar van 2018 worden geïntroduceerd.

Veranderingen in de App Store

Universele apps in iOS 12 en macOS 10.14

Hoe de geplande samensmelting exact moet werken, is nog niet helemaal duidelijk. Zo is nog niet bekend op Apple het iOS-framework UIKit voor de Mac-apps wil aanpassen, of een Mac-framework voor iOS. Echter is er met tvOS op de Apple TV al een besturingssysteem dat met UIKit werkt, geen gebruik maakt van touchbediening en met een afstandsbediening wordt bediend.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Volgens het bericht is ook nog niet duidelijk of Apple de iOS- en Mac App Store wil samenvoegen. De App Store werd in iOS 11 helemaal opnieuw opgebouwd, maar de Mac App Store is jarenlang hetzelfde gebleven. Niet voor niets geldt die als een beetje verwaarloosd.

Geen gecombineerd besturingssysteem

In de afgelopen jaren heeft Apple al ervoor gezorgd dat eigen apps voor de twee systemen op dezelfde basis werken. Dit zijn bijvoorbeeld iWork-apps Pages, Numbers en Keynote. Ook Foto’s op de Mac is duidelijk afkomstig van de iOS-versie, al heeft het veel meer geavanceerde functies.

Apple heeft echter ook gezegd dat het geen doelstelling is om macOS en iOS helemaal te combineren. Het mag echter ook niet zo zijn dat het aanvoelt alsof de twee systemen van verschillende bedrijven afkomen. Daar waar het zinnig is, zouden macOS en iOS dus wel op elkaar kunnen lijken. Op andere plekken dan weer juist niet, omdat sommige iOS-werkwijzen helemaal niet passen bij macOS. Wat Apple precies gaat doen? De tijd zal het leren.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar