Fluoroelastomeer. Een geniaal woord voor galgje. Zoek het op en je zou willen dat je scheikundige was. Fluorelastomeren zijn samengebracht in het Amerikaanse stofjesoverzicht ASTM als D1418. Het behoort tot de familie van de ecopolymeren, hexafluoropropylenen, vinylidene fluorides en nog een paar andere ingewikkelde mixen met ellenlange namen.
Jip en Janneke
Je zult begrijpen dat het uitleggen wat fluoroelastomeer is, wat lastiger is dan uitleggen hoe leer wordt gelooid, saffierglas wordt gemaakt of staal wordt gesmeed. Never mind, we gaan het toch gewoon proberen.
Fluo-nogwat is een polymeer, een materiaal dat bestaat uit een serie atomen van meerdere identieke of soortgelijke deeltjes (atomen). Koolstof (C) behoort tot de kern van alle polymeren. De basis wordt gevormd door koolstof, zuurstof (O) en waterstof (H). In fluoroelastomeer spelen fluor-atomen echter een belangrijke rol. Veel polymeren zijn synthetisch en komen dus niet in de natuur voor. Ze worden in chemische fabrieken gemaakt en hebben als basis aardolie. Alle plastics en andere kunststoffen zijn voorbeelden van polymeren.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
Polymeren
Er bestaan drie soorten polymeren. Thermoplasten zijn het meest bekend, dit zijn veel gebruikte kunststofsoorten. Ze kunnen in gesmolten staat perfect gegoten worden tot bijvoorbeeld Tupperware-bakjes. In thermoharders vormen de moleculen onderling verbonden ketens, ze kunnen niet gesmolten of gerecycled worden. Fluoroelastomeer behoort tot de derde vorm: de elastomeren. In een elastomeer zijn de verschillende moleculen door zwavelatomen (S) verbonden. Deze zwavelbruggen zorgen ervoor dat de moleculen wel verbonden zijn, maar door externe kracht kunnen rekken. Precies: zoals elastiek.
Terug naar de pols
Dat was een fijn scheikundelesje. Nu terug naar Apple. Fluoroelastomeer heeft een aantal aangename eigenschappen die het materiaal erg duurzaam maken. Het is bijvoorbeeld bijzonder sterk, hittebestendig en onbrandbaar. Belangrijker nog: het is niet gevoelig voor een heleboel stoffen die normaal gesproken beschadigingen veroorzaken, zoals menselijk zweet (dat bijvoorbeeld leer aantast).
Licht en prettig
Perfect spul dus om als basis te dienen voor de bevestiging om je pols van een Apple Watch. Naast duurzaam is fluoroelastomeer ook ‘aangenaam licht en voelt het prettig aan op de huid’, aldus Apple. De ‘innovatieve pinsluiting’ is net als het goedje waarvan het bandje gemaakt is typisch Apple.
Zo, wat wil je nu nog over fluoroelasto meer weten?
Ehhhhhh…is het goed schoon te houden? Ik denk aan die gele kleur….
Tja, met zekerheid kunnen we dat pas zeggen wanneer we de eerste Apple Watch met een fluoroelastomeer-band een tijdje om onze pols bevestigd is geweest. Feit is wel dat deze plastic-soort bijzonder duurzaam is en dat Apple meestal niet over een nacht ijs gaat (al zijn er uitzonderingen op deze regel). Zelf heb ik een (gele) Casio G-shock, waarvan het bandje is gemaakt van polyurethaan. Ook een polymeer. Op dit gele bandje is na drie jaar gebruik nog geen smetje te vinden. Het gaat echter wel om een hardere kunststof. Eigenlijk kom ik dus niet verder dan: we zullen zien.… Lees meer »
Fluorelastomeer is een zachte vorm van teflon (heeft geen zwavelbruggen trouwens). Inerte kunststof dus, moet herverwerkt worden en niet weggooien in de natuur, want het verteert nooit.
Polyurethaan is ook een goede kwaliteit elastomeer, welke na verloop van tijd oiv van licht wel iets kan vergelen (als het al geel is, geen probleem dus?