Terug naar Apple Watch herkent hartritmestoornis met 97% nauwkeurigheid
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple Watch herkent hartritmestoornis met 97% nauwkeurigheid

Door Sven Lamers12 mei 2017 10:042 min. leestijd0

De hartslagsensor van de Apple Watch is zo nauwkeurig dat die kan helpen bij het ontdekken van hartritmestoornissen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of California in San Francisco. De gegevens van de hartslagsensor op de Watch zijn zo nauwkeurig dat met 97% zekerheid boezemfibrilleren herkend kan worden. Dat is een vaak voorkomende ritmestoornis die tot een beroerte kan leiden.

Apple Watch bozemfibrilleren

Onderzoek naar hartritmestoornis

In het onderzoek werd een neuraal netwerk gekoppeld aan de gegevens van de hartslagsensor van de Watch. Doel van het neurale netwerk was om automatisch onderscheid te kunnen maken tussen een normaal hartritme en boezemfibrilleren. Het netwerk werd getraind met 139 miljoen hartslagmetingen en 6338 mobiele ecg’s (elektrocardiogram) van 6158 gebruikers van de Cardiogram-app op de Watch. Bij ongeveer 200 proefpersonen werd van tevoren al de diagnose boezemfibrilleren gesteld. Deze patiënten kregen een mobiele elektrocardiogram en daarbij de opdracht om één keer per dag, of zodra ze symptomen kregen, een meting te doen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Test met 51 patiënten

Het neurale netwerk werd vervolgens met 51 patiënten getest die binnenkort een behandeling voor boezemfibrilleren kregen. Elke persoon moest een Apple Watch 20 minuten vóór en ná cardioversie dragen. Deze behandeling zet een te snel hartritme om naar een normaal ritme. Daarna werden de resultaten van de Apple Watch vergeleken met die van een elektrocardiogram. Het neurale netwerk kon met de gegevens van de Apple Watch met 97 procent nauwkeurig boezemfibrilleren vaststellen. Kortom: voor een niet-medisch product levert de Apple Watch ontzettend nauwkeurige hartslagmetingen.

Mening van de onderzoeker

‘De resultaten tonen aan dat gebruikelijke wearables zoals de Apple Watch een nieuwe en ongewone mogelijkheid zijn om boezemfibrilleren vast te stellen en te monitoren, zonder dat de patiënten zelf actief hoeven te worden’, aldus onderzoeker Gregory M. Marcus. ‘Mobiele technologie zal de conventionele metingen niet vervangen, maar heeft de potentie om het aantal niet gediagnosticeerde gevallen van boezemfibrilleren te verkleinen.’

Medisch product Apple Watch

De Apple Watch wordt door wetenschappers steeds vaker als een goed hulpmiddel gezien en ook Apple doet er alles aan om de Watch met meer medische functies uit te rusten. Zo werkt het bedrijf stiekem aan een diabetesbehandeling met de Apple Watch.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar