Terug naar Apple veroordeeld in zaak over prijsafspraken e-books
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple veroordeeld in zaak over prijsafspraken e-books

Door Sven Lamers10 juli 2013 16:421 min. leestijd0

De Amerikaanse rechter Denise Cote heeft Apple vandaag schuldig bevonden van prijsafspraken voor e-books. Het Ministerie van Justitie en vijf verschillende Amerikaanse bondsstaten hadden de vijf grootste Amerikaanse boekenuitgevers beschuldigd van prijsafspraken en dus kartelvorming. De uitgeverijen gehoorzaamden (buitengerechterlijk) op het verzoek te stoppen met deze praktijken, alleen Apple weigerde, werd aangeklaagd en is nu schuldig bevonden.

iBookstore

In de zaak ging het om het verwijt dat Apple, Hachette SA, HarperCollins, Macmillian, Penguin en Simon & Schuster tijdens de lancering van de iBookstore in 2011 hogere prijzen voor digitale boeken hebben gehandhaafd om een einde te maken aan de lage prijzen van e-books voor Amazons Kindle. Het omstreden gedeelte van de overeenkomst tussen Apple en de uitgeverijen was dat laatstgenoemde de prijs bepaalde, en niet de winkels – net als bij de vaste boekenprijs in Nederland. Bovendien was er een bepaling dat geen andere winkel de boeken goedkoper zou kunnen krijgen dan Apple.

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Schadevergoeding

Deze overeenkomst is inmiddels afgeschaft, alle uitgeverijen gingen hier al mee akkoord. Welke gevolgen het oordeel voor Apple precies zal hebben, zal het reeds ingezette proces voor schadevergoeding uitwijzen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar