Terug naar Apple verdient schandalig aan zijn klanten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple verdient schandalig aan zijn klanten

Door Redactie iCreate22 september 2010 10:192 min. leestijd2

Het gaat goed met het bedrijf Apple, heel goed zelfs. De Apple-aandelen zijn gestegen tot recordhoogtes en de iPhone 4 is niet aan te slepen. Leuk voor Steve Jobs en de aandeelhouders, maar hoe presteert het bedrijf in vergelijking met de concurrenten? Doet Apple het beter dan smartphonefabrikanten zoals Nokia, Samsung en LG?

Apple presteert beter
Als we onderstaande cirkeldiagrammen van Fortune mogen geloven is het antwoord: ja, Apple presteert beter. Maar dan doel ik op de vergaarde winst, niet het aantal verkochte exemplaren. In de eerste helft van 2010 heeft Apple ‘slechts’ 17 miljoen handhelds verkocht. Dat is peanuts in vergelijking met de 400 miljoen exemplaren die Nokia, Samsung en LG aan de man hebben gebracht. Op het gebied van verkoopcijfers scoort Apple dus niet echt.

Winst vergaren
Als het op winst aan komt is Apple wél een echte klapper. Met die miezerige 17 miljoen toestellen weet het bedrijf 39 procent van de winst binnen dat marktsegement te vergaren. De drie andere grote namen moeten het doen met 32 procent van de winst.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Apple verdient dus schandalig aan zijn klanten. Steve Jobs en kornuiten verkopen 23,5 keer mínder handhelds als Nokia, Samsung en LG, maar blijkbaar zit er zoveel marge op aan Apple-handheld dat het bedrijf toch in staat is om zoveel winst te maken. En wie hebben Apple daarbij geholpen? Jij en ik, de Apple-klanten.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Bram Balk
Lezer
Bram Balk

Voor de Mac geldt eigenlijk ongeveer hetzelfde: Apple heeft in vergelijking met de pc-markt een beperkt marktaandeel, maar is op vrijwel alle punten veel winstgevender. Apple verdient namelijk aan de hardware, ofwel de iPod, de iPhone, de iPad, de Mac en alle andere fysieke apparaten. Software is kun je bij Apple echter beschouwen als een service; iets waarmee je meer waarde aan het product kan geven. Daarom liggen iLife, iWork en Mac OS X Snow Leopard voor relatief weinig geld in de winkel. En dat geldt eigenlijk ook voor de iTunes Store en App Store, waar de winstmarges van Apple… Lees meer »

Wouter
Lezer
Wouter

So what, is toch geen filantropische instelling? Helaas presteren de anderen zo slecht dat de prijs-kwaliteit van Apple gerechtvaardigd is. Als de anderen voor hun prijs betere kwaliteit leveren, dan zal de verhouding echt wel veranderen.