Terug naar 'Apple ontwikkelt eigen ARM-chip voor energiezuinigere MacBook Pro'
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

'Apple ontwikkelt eigen ARM-chip voor energiezuinigere MacBook Pro'

Door Laura Grootaarts3 februari 2017 09:242 min. leestijd0

Apple ontwikkelt momenteel een eigen chip voor toekomstige MacBooks, volgens Bloomberg. Het gaat om een extra chip die de batterijduur van de MacBook Pro moet verlengen als deze in slaapstand staat.

MacBook Pro met Touch Bar

Power Nap en toch nog druk bezig

De chip wordt gemaakt met ARM-technologie en komt niet in plaats van, maar náást de huidige Intel-processor. De chip gaat enkele basale taken hiervan overnemen. Als de MacBook in de PowerNap-modus verkeert, zorgt de nieuwe chip onder meer voor het binnenhalen van mailtjes, de installatie van software-updates en synchronisatie van zaken als Agenda-afspraken. Momenteel handelt de hoofdprocessor deze taken af, maar door een energiezuinigere en toegewijde chip te gebruiken wordt er een minder zwaar beroep gedaan op de accu.

MacBook Pro met Touch Bar

De meest recente MacBook – de MacBook Pro met Touch Bar van eind 2016 – is ook al voorzien van een ARM-chip, de T1. Maar deze focust zicht uitsluitend op de Touch Bar en de ingebouwde Touch ID-sensor. De nieuwe chip is veel dieper in het systeem geïntegreerd. Mogelijk komt de nieuwe chip nog dit jaar in een verbeterde MacBook Pro. De huidige MacBook Pro ligt onder vuur omdat de batterijduur slechts 5 tot 6 uur bedraagt, terwijl Apple tot 10 uur belooft.

Apple neemt hiermee nog zeker geen afscheid van Intel, maar wordt wel weer iets onafhankelijker. In iPhones en iPads zitten al chips van eigen makelij. Wellicht dat dit in de toekomst ook gebeurt bij Macs, zodat Apple in de planning minder hoeft te leunen op de productcyclus van Intel.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar