Terug naar Apple moet 13 miljard achterstallige belasting betalen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple moet 13 miljard achterstallige belasting betalen

Door Laura Grootaarts30 augustus 2016 16:082 min. leestijd0

Apple heeft in Ierland geprofiteerd van illegale belastingvoordelen, zo meent de Europese commissie. Daarom moet het bedrijf een recordbedrag van zo’n 13 miljard euro aan niet eerder gevorderde belastingen ophoesten. Daar komt bovendien nog eens rente bovenop. Het is aan de Ierse overheid om het bedrag te vorderen.

Zeer voordelig belastingtarief

Apple profiteerde jarenlang van een zeer gunstig belastingtarief in Ierland, hierover hadden ze afspraken met de Ierse regering. De Europese Commissie meent nu dat dat in principe een ongeoorloofde vorm van staatssteun is geweest. Apple zorgde in ruil voor de belastingdeal voor ruimschoots werkgelegenheid in het destijds noodlijdende Ierse Cork. De regio (en eigenlijk heel Europa) heeft een geweldige economische impuls gekregen. Nu zit in Cork het Europese hoofdkantoor van Apple.

Na een onderzoek van drie jaar zegt Margrethe Vestager, lid van de commissie, er het volgende over: ‘Lidstaten kunnen geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven – dat is illegaal onder de EU-regels voor staatssteun. Uit onderzoek van de commissie kan geconcludeerd worden dat Ierland Apple illegale belastingvoordelen heeft gegeven, waardoor het jarenlang minder belasting hoefde te betalen dan andere bedrijven.’ Apple betaalde in 2003 1% belasting over de winst, en in 2014 was dat nog slechts een onwaarschijnlijke 0,005 procent. Dat is niet best voor de concurrentie.

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Open brief Tim Cook

Tim Cook

Zowel Ierland als Apple gaan in beroep tegen de uitspraak. Op de website van Apple verscheen vandaag een open brief van Tim Cook aan de Apple Community in Europa, waarin hij aangeeft zich van geen kwaad bewust te zijn: ‘Apple heeft nooit om een speciale belastingdeal gevraagd en heeft die ook nooit gekregen. We bevinden ons nu in de ongebruikelijke situatie dat ons wordt opgedragen met terugwerkende kracht extra belasting te betalen aan een overheid die zegt dat we haar niet meer verschuldigd zijn dan we al hebben betaald.’

Cook ziet het bijzonder zwart in voor Europa: ’Apple mag dan gekozen zijn als doelwit, de beslissing van de Commissie zal vooral ernstige gevolgen hebben voor de investeringen en de werkgelegenheid in Europa. Volgens de redenering van de Commissie loopt elk bedrijf in Ierland en de rest van Europa plotseling het risico om aan belastingwetgeving te worden onderworpen die niet eerder bestond.’

Lees de complete open brief van Tim Cook (in het Nederlands).

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €400,- terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar