Terug naar Apple geeft misstanden in Chinese fabrieken toe
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple geeft misstanden in Chinese fabrieken toe

Door Redactie iCreate17 februari 2011 19:002 min. leestijd0

Bron: apple.com

Apple kwam afgelopen maandag met zijn jaarlijkse voortgangsrapport over leveranciers van onderdelen voor Apple-producten. In dit rapport geeft het bedrijf voor het eerst toe dat het betrokken is bij een reeks van misstanden in Chinese fabrieken, die in opdracht van Apple producten als de iPhone en iPad maken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wintek: n-hexaan
Veel van deze fabrieken blijken allerlei arbeids- en veiligheidsregels te overtreden. Zo maakte Apple bekend dat bij Wintek sinds 2009 bijna 140 werknemers zijn vergiftigd door onvrijwillig en onbeschermd gebruik van het schoonmaakmiddel n-hexaan in niet- of onvoldoende geventileerde ruimtes. Langdurige blootstelling aan n-hexaan kan spieratrofie en zenuwschade veroorzaken.

Hoewel dit chemische goedje al lang tot de verboden stoffen behoort, wordt het bij de assemblage van de iPhone 4 gebruikt om de beeldschermpjes schoon te maken. Overigens wordt gezegd dat Wintek vanwege de betere schoonmaakresultaten is overgestapt van alcohol op het giftige n-hexaan zonder dat tegen Apple te vertellen

Groen  imago voor Apple?
Hoewel Apple prat gaat op een groen imago, weet het bedrijf eigenlijk al jaren dat bij de productie van Apple-spullen met regelmaat schadelijke, verboden stoffen worden gebruikt, Het is ‘ter bescherming van het commerciële eigendom’ dat daar tot nu toe over werd gezwegen, iets wat door Chinese milieu-experts als een smoes wordt afgedaan. In een eigen rapport ‘The other side of Apple’ vinden ze dat Apple medeverantwoordelijk is voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers in de fabrieken

Nog meer misstanden
Wintek is overigens niet de eerste en ook niet de enige fabriek waar misstanden voorkomen. Apple noemt in zijn rapport ook Foxconn, waar vorig jaar 12 arbeiders zelfmoord pleegden omdat ze de hoge werkdruk niet meer aankonden en er ook nog voor een schijntje moesten werken. Daarnaast zijn er ook nog een hoop fabrieken waar nog kinderarbeid plaatsvindt en/of waar de arbeidstijden voortdurend worden overschreden.

Maatregelen
Apple zegt in zijn rapport dat er maatregelen zijn getroffen. Zo zou de samenwerking met een aantal fabrieken opgezegd zijn en moeten andere fabrieken hun problemen oplossen. Ook Wintek is gemaand te stoppen met het gebruik van schadelijke stoffen en kan later dit jaar opnieuw een controle van Apple verwachten.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar