Terug naar Nooit meer dure sms'jes dankzij iMessage
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Nooit meer dure sms'jes dankzij iMessage

Door Redactie iCreate9 juni 2011 11:223 min. leestijd5

Tijd voor de mobiele providers om zich achter de oren te krabben. iOS 5 biedt veel leuke nieuwe functies voor gebruikers, maar eentje kan bijzonder nadelig uitpakken voor het verdienmodel van die providers. iMessage, de nieuwe chatdienst van Apple, is ingebouwd in de standaard Berichten-app waarmee je nu sms’jes verstuurt. Jarenlang hebben providers geld verdiend met dure sms’jes. Nu herkent iMessage wanneer je een sms’je wil versturen automatisch of de andere gebruiker een iPhone heeft en wordt het sms’je automatisch omgezet in een chatbericht dat gratis wordt verstuurd via de servers van Apple. Dus wat eerst een sms’je van tien cent zou zijn geweest, valt nu binnen je databundel en is daarom gratis.

Het is een functie die veel doet denken aan Whatsapp. Je kunt namelijk ook foto’s, video’s en contactgegevens versturen. Natuurlijk hebben niet al je contactpersonen een iPhone, maar de trend die applicaties als Whatsapp hebben gezet wordt nu door Apple doorgezet. Sms’jes en mms’jes zijn hiermee ten dode opgeschreven en dezelfde trend lijkt gaande als het aankomt op telefoongesprekken. Die kunnen immers ook gevoerd worden via de dataverbinding dankzij bijvoorbeeld Skype.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Debat in Tweede Kamer
Mobiele providers kunnen binnenkort geen extra geld vragen voor dergelijke diensten. Gisteren werd in de Tweede Kamer namelijk een debat gevoerd over netneutraliteit en de Telecomwet. Het lijkt erop dat er voldoende steun is om open en vrij internet vast te leggen, meldt Bits Of Freedom. Het amendement waarvoor een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt te zijn, moet ervoor zorgen dat gebruikers ‘zelf kunnen beslissen welke inhoud zij willen verzenden en ontvangen, en welke diensten, toepassingen, hardware en software zij hiervoor willen gebruiken.’ Daarbij mogen de aanbieders de hoogte van tarieven voor internettoegangsdiensten niet afhankelijk maken van de diensten en toepassingen die worden aangeboden of gebruikt. Dus voor een iMessage mag geen extra geld worden gevraagd.

KPN
Dit brengt telecomproviders in een benarde positie. Patrick Mikkelsen (KPN)  reageert: ‘We moeten nu kijken wat die voorgenomen wetgeving voor gevolgen heeft. Wij moeten inkomsten hebben om investeringen te kunnen plegen en het beste netwerk aan te kunnen bieden.’ Als gebruikers massaal overstappen naar iMessage en WhatsApp, gaan de inkomsten uit sms’jes en mms’jes aanzienlijk omlaag, zonder dat de providers de mogelijkheid hebben om voor het alternatief geld te vragen.

Mikkelsen verwacht niet dat de sms meteen ten dode is opgeschreven, maar ziet wel een trend: ‘Consumenten stappen razendsnel over naar WhatsApp. Bij Hi gebruikte vorig jaar augustus nog maar 0% van de klanten WhatsApp. In maart dit jaar was dat al 85%. Er wordt nog steeds gesms’t, maar er is een duidelijke trend gaande.’

Nieuwe abonnementen
Komende zomer zullen er nieuwe abonnementen verschijnen. Mikkelsen: ‘Het is ons streven om komende zomer met een nieuwe portfolio te komen, maar de voorgenomen wetgeving werkt zeker beperkend. We moeten ook zien hoe we de ontwikkelingen op ons netwerk kunnen managen. Van overbelasting is bij KPN overigens op dit moment geen sprake.’ Een dienst als iMessage komt bovenop andere nieuwe datavretende diensten als iCloud en draadloze updates.

Wat gaan mobiele internetaanbieders en telefoonproviders doen om toch genoeg geld te verdienen om te overleven. Zeker als straks iedereen iMessage, WhatsApp en belt met Facetime en Skype? Nog meer geld vragen voor dataverbindingen? Komen er straks data-only abonnementen voor je iPhone?

Vodafone en T-Mobile is gevraagd om een reactie maar zij hebben vooralsnog geen kans gezien om die te geven.  Mocht hun reactie nog binnenkomen, dan wordt dit bericht bijgewerkt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Fuzzy
Lezer
Fuzzy

Ik vind dit een goede zaak. tenslotte is de functie persoonlijke hotspot ook al geblocked terwijl dit gewoon een functie van ios is en men naar mijn idee toch zelf moet weten hoe men de databundel gebruikt. of ik nu surf op een kleine iphone of even de grotere ipad gebruik wil laten maken van deze dienst mag niet door de provider bepaald worden vind ik.

ThisFool
Lezer
ThisFool

Misschien overstappen naar andere branche als je het neit bij kan houden.

Gidoni
Lezer
Gidoni

hmm ik vind wel jammer :p heb ik voor nop 500 smsies per maand dus en hou er aan elke einde van de maand 450 over :p dus, kortom 1000 smsies per maand floep pleite! 😛

aangezien iedereen bij mij in de vrienden kring wel een Iphone hebben! :O

Maar ik denk ook wel dat het de toekomst is, dat er voornamelijk data bundels worden verkocht!

Barry Kraakman
Lezer
Barry Kraakman

Werkt echt ideaal! Heb via m’n Developers account iOS op m’n iPad (1) gezet, maar werkt prima en ziet er vet uit! Kan nog 98 iDevices registreren (€5,- p.s.)

Speedy
Lezer
Speedy

Dit is ook niet echt een trend die je zag aankomen….. De internet providers bieden steeds hogere snelheden voor steeds minder geld. Die hoor je ook niet klagen over kosten. Daarbij krijg je ook praktisch gratis een vast nummer erbij. Ik zeg dus mobiele abbonnementen zelfde prijs alleen minder belminuten