Terug naar Diefstal iPhones sterk teruggedrongen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Diefstal iPhones sterk teruggedrongen

Door Jelle Mol26 augustus 2014 13:303 min. leestijd0

iPhone iOS 7

De diefstal van iPhones is sterk teruggedrongen dankzij het Activeringsslot dat in iOS 7 geïntroduceerd werd. De politie in San Francisco en Londen rapporteren dat het aantal gestolen iPhones in de afgelopen maanden met respectievelijk 38% en 24% is afgenomen. Desondanks is het aantal gestolen smartphones nog nooit zo hoog geweest. Daar moet verandering in gaan komen met een Californische wet, die smartphonefabrikanten verplicht anti-diefstalbeveiliging standaard in te bouwen.

Activeringsslot op je iPhone

Sinds iOS 7 is de functie Activeringsslot standaard onderdeel van ‘Zoek mijn iPhone’. Heb je dit ingeschakeld, dan voorkomt dit Activeringsslot bij verlies of diefstal van je iPhone dat het apparaat gewist of opnieuw geactiveerd kan worden zonder jouw Apple ID. In de praktijk leidt dat tot een onbruikbare telefoon voor de tweedehandsmarkt, waardoor de iPhone tegenwoordig een stuk minder aantrekkelijk is voor dieven. In iOS 8 wordt de functie nog iets veranderd: kreeg je in iOS 7 nog de keuze om Zoek mijn iPhone aan of uit te zetten, in iOS 8 staat hij standaard aan en moet je zelf bewust moeite doen om hem uit te schakelen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Apple introduceerde de functie in iOS 7 na verzoek van de autoriteiten, die zich zorgen maakten om een explosie van het aantal diefstallen van smartphones. En met succes, zo blijkt uit een gezamenlijk rapport van justitie in New York, San Francisco en Londen. Behalve de afname in San Francisco en Londen (zie hieronder) is ook in New York het aantal iPhone-diefstallen met 29% afgenomen, terwijl in dezelfde periode het aantal Samsung-diefstallen met 40% toenam.

Diefstal iPhones

Een vergelijking van telefoondiefstal in de 6 maanden vóór en na de introductie van Activeringsslot.

Verplichte anti-diefstalbeveiliging

De mogelijkheden voor anti-diefstalbeveiliging hebben ertoe geleid dat in Californië een wet is aangenomen die fabrikanten verplicht hun smartphones met de beveiliging uit te rusten. Vanaf juli 2015 moeten alle smartphones die in de winkel liggen een software- of hardwarematige beveiliging hebben die het apparaat onbruikbaar maakt na diefstal. De kans is groot dat de anti-diefstalbeveiliging uiteindelijk verplicht wordt gesteld in alle staten van Amerika.

Net als bij Apple’s Activeringsslot schrijft de staat Californië voor dat een smartphone alleen opnieuw geactiveerd mag worden door de oorspronkelijke gebruiker. In Samsung-telefoons is de beveiliging reeds beschikbaar. Ook Google en Microsoft hebben toegezegd de beveiliging in de volgende versie van respectievelijk Android en Windows Phone in te bouwen.

Blokkeren van telefoons in Nederland

In Nederland wordt ook gewerkt aan een plan voor anti-diefstalbeveiliging, maar dan via het unieke IMEI-nummer van een telefoon. Dat zou betekenen dat geblokkeerde telefoons niet meer aangemeld kunnen worden op het (Nederlandse) telefoonnetwerk, maar nog wel werken op wifi. Ook is de inhoud van de telefoon nog steeds toegankelijk. Daarmee is de beveiliging een stuk minder effectief dan Apple’s Activeringsslot of andere anti-diefstalbeveiliging op het apparaat zelf.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar