Terug naar Apple voorop in 5-jarenplan voor digitale schoolboeken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple voorop in 5-jarenplan voor digitale schoolboeken

Door Redactie iCreate5 februari 2012 16:022 min. leestijd2

Met iBook Author biedt Apple scholen die de iPad bij het onderwijs integreren, mogelijkheden om zelf dynamische digitale schoolboeken te maken. Daarin wordt Apple nu geruggensteund door een aankondiging van de Obama Administration (het Witte Huis), die scholen en schoolboekenindustrie uitdaagt om in vijf jaar van papieren naar digitale media over te stappen.

Rugzak

In een interview met Associated Press is Arne Duncan van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs daar heel duidelijk in. Net als Steve Jobs in zijn biografie deed, vraagt hij zich af: ‘Willen we dat onze kinderen rondsjouwen met 20 kilo aan boeken in hun rugzak? Boeken die per stuk 50, 60, 70 dollar kosten en waarvan er een heleboel al verouderd zijn? Of zien we hen liever een mobiel apparaat meedragen dat veel meer content bevat, content die constant wordt geüpdated? Volgens mij is die keuze heel eenvoudig.’

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Interactiviteit

De Amerikaanse regering heeft nu een richtlijn uitgevaardigd die het gebruik van dergelijke digitale schoolboeken op tabletcomputers moet bevorderen. Het gaat daarbij niet om het digitaliseren van papieren schoolboeken door ze bijvoorbeeld in pdf-formaat beschikbaar te stellen, maar om de ontwikkeling van echte interactieve lesboeken die de gebruiker bij het leren actief ondersteunen, bijvoorbeeld wanneer hij of zij iets niet snapt.

Ook aan de overkant van de Grote Plas klinken geluiden om middelbare scholieren van hun zware rugzakken te bevrijden door meer materiaal digitaal aan te bieden. Volgende week op de Duitse onderwijsbeurs Didacta (van 14-18 februari in Hannover) komen 27 uitgeverijen van schoolboeken met een overkoepelende oplossing voor digitale schoolboeken.

Wikiwijs & Schooltas

In Nederland lanceerde Ronald Plasterk (destijds minister van Onderwijs) al in 2008 een opensource-project voor de ontwikkeling van digitale schoolboeken: ‘Wikiwijs‘. Net als bij de Wikipedia mag iedereen daaraan bijdragen leveren. Het project streek educatieve uitgevers echter tegen de haren in, want zij vinden dat het maken van schoolboeken specialistenwerk is.

Uitgeverij ThiemeMeulenhoff kwam in februari 2011 met een egen initiatief, de app Schooltas, om al haar 4000 educatieve uitgaven op de iPad beschikbaar te stellen.

Knuppel

Voor zover wij weten zijn er in ons land nog geen initiatieven ontplooid om interactieve digitale schoolboeken voor tabletcomputers als de iPad te ontwikkelen. Het zou ons echter niet verbazen als binnen afzienbare tijd blijkt dat Apple met  iBook Author een knuppel in het hoenderhok heeft gegooid.

Foto: Hardware.info

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Marc Bellinkx
Lezer
Marc Bellinkx

En toch blijf ik het een beetje omslachtig werken voor het middelbare onderwijs. Niet alles is ‘slide to open’-klaar

Marc Bellinkx
Lezer
Marc Bellinkx

En toch blijf ik het een beetje omslachtig werken voor het middelbare onderwijs. Niet alles is ‘slide to open’-klaar