Terug naar Apple CarPlay: iPhone op je dashboard
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple CarPlay: iPhone op je dashboard

Door Redactie iCreate17 juli 2014 15:283 min. leestijd0

Apple CarPlay

Instappen, iPhone inpluggen en wegrijden maar. In de auto is het straks niet meer nodig om eerst een bluetooth-verbinding te maken of afhankelijk te zijn van gedateerde kaarten, want met CarPlay wordt de iPhone onderdeel van je dashboard. Wat kun je precies met CarPlay en hoe verhoudt het zich tot Android Auto?

Bellen, muziek luisteren en navigeren

CarPlay maakt het mogelijk om een aantal iPhone-functies vanaf het dashboard te bedienen. Afhankelijk van het automodel verloopt de bediening via touchscreen of knoppen. Qua functies moet gedacht worden aan bellen, muziek luisteren en navigeren. Het scherm is dus geen synchrone weergave van je iPhone, maar blijft beperkt tot een aantal basisfuncties. Wel zo veilig. Met Siri is het bovendien mogelijk om CarPlay te bedienen met je stem. Daarmee rijst meteen de vraag wanneer CarPlay geïntroduceerd wordt op de Nederlandse markt, want een Nederlandse versie van Siri is er nog steeds niet.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Een demo van CarPlay in een Volvo

Automerken

Auto’s die CarPlay ondersteunen zijn daarvoor uitgerust met software van Apple. CarPlay dient als extra functionaliteit op het dashboard; de eigen interface van de autofabrikant blijft dus bestaan. Gegevens zoals kaarten en muziek worden uit de iPhone geladen en zijn dus altijd up-to-date. De eerste modellen met CarPlay worden eind 2014 verwacht van onder andere Hyundai, Mercedes-Benz en Volvo. Andere grote automerken als Audi, BMW, Peugeot, Opel en Toyota hebben ook toegezegd CarPlay te gaan integreren. Naar verluidt is inmiddels ook Volkswagen in gesprek met Apple om in 2016 auto’s met een CarPlay-optie te leveren.

Google’s Android Auto

Op autogebied zit ook Google niet stil. Naast de ontwikkeling van een zelfrijdende auto kondigde het bedrijf vorige maand Android Auto aan, een Android-versie die het mogelijk maakt om onder andere muziek en kaarten vanaf het dashboard of met spraakbesturing te bedienen. Praktisch hetzelfde als CarPlay dus, al heeft Android Auto wel een voorsprong met het doorontwikkelde Google Maps. Beide fabrikanten zetten vooral in op hun eigen diensten, maar in zowel CarPlay als Android Auto worden ook third-party-apps ondersteund, zoals Spotify.

Auto kopen: Android of iOS?

Gaat de aanschaf van een nieuwe auto dan afhangen van je smartphone? Nee, want er zullen veel autofabrikanten zijn die beide systemen gaan ondersteunen. Fabrikanten willen zich simpelweg niet beperken tot een specifieke groep klanten. En voor oudere auto’s heeft Pioneer een oplossing aangekondigd: een apart te installeren multimediasysteem dat werkt met CarPlay. Hoe dan ook, dat je straks niet meer afhankelijk bent van een gebruiksonvriendelijke interface of trage navigatie van de autofabrikant, zal een grote stap vooruit zijn.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar