Terug naar Alt of Option?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Alt of Option?

Door Redactie iCreate25 januari 2010 12:003 min. leestijd5

Alt-OptionMet regelmaat voert de redactie van iCreate verhitte discussies over taalconventies waaraan we ons als bladenmakers moeten houden om ons blad taalkundig correct maar toch eigentijds en levendig te houden. Dat we daarbij grammaticale conventies moeten naleven, is vanzelfsprekend, maar de conventies voor het woordgebruik zijn minder eenduidig. Een mooi voorbeeld is benaming van de toets die zich op een Apple-toetsenbord tussen de Ctrl-toets en de Cmd-toets bevindt. Is dat nu de ‘Option-toets’ of mag je ook ‘Alt-toets’ zeggen?

De meningen zijn verdeeld. De een meent dat we er goed aan doen om consequent van ‘Alt-toets’ te spreken. Het woord ‘alt’ staat immers op de toets en het woord ‘Option’ niet. ‘Zou je die toets de Option-toets noemen, dan weten beginnende gebruikers niet wat je bedoelt,’ is de redenering. Maar klopt dat ook?

Als je een Amerikaans toetsenbord hebt, staat behalve het woordje ‘alt’ ook het woordje ‘option’ op de toets. Amerikaanse Apple-gebruikers spreken dan ook consequent van ‘Option-toets’. Ook Apple zelf geeft daar in zijn documentatie en helpbestanden de voorkeur aan. Hoewel ‘option’ op Europese toetsenborden is vervangen door het symbool van een schakelaar, is het woord ‘Option’ of ‘Opt’ in de Europese vertalingen van Apple-software, handleidingen, enzovoort gewoon gehandhaafd. Beginnende gebruikers die deze bronnen raadplegen, zijn er dan juist bij gebaat dat we die toets als ‘Option-toets’ aanduiden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Een andere redacteur vindt dat ‘Alt’ de voorkeur verdient omdat er nogal wat Mac-gebruikers zijn die niet-Mac-toetsenborden gebruiken. Waarom staat het woord ‘alt’ op een Mac-toetsenbord? Even googlen levert al snel een antwoord op: dit zou gedaan zijn voor het gemak van Unix-gebruikers, aangezien Mac OS X als besturingssysteem op Unix is gebaseerd. Je zou dus denken dat we voortaan gerust van Alt-toets in plaats van Option-toets mogen spreken, of toch niet?

Als we het belangrijk vinden om met niet-Mac-toetsenborden rekening te houden, moeten we het wel consistent doen. De Return-toets wordt dan de Enter-toets, maar wat doen we met bijvoorbeeld de Command-toets? Op een niet-Mac-toetsenbord komt die toets overeen met de Ctrl-toets. Hoe moeten we die toets nu aanduiden? En dan hebben we het nog niet over de Ctrl-toets, die op beide toetsenborden voorkomt, maar op elk toetsenbord een andere functie heeft.

Persoonlijk vind ik dat iedereen, inclusief beginners en overstappers, gewoon moet leren dat naast de spatiebalk op het Mac-toetsenbord de Command-toets (Cmd) zit, met daarnaast de Option-toets (Opt) en de Control-toets (Ctrl). Zo staat het ook in praktisch alle boeken die over de Mac en Mac-software zijn uitgebracht. Waarom zouden wij er dan van afwijken? Daarmee scheppen we toch juist alleen maar onduidelijkheid?

Hoe denk jij hierover? Geef je mening. Onder degenen die op deze blogpost reageren, verloten we een leuke prijs. Daarnaast hebben we op het forum een poll geplaatst. Breng daar je stem uit! Ook degenen die vanuit het forum op de poll reageren, loten mee voor de prijs.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Ravi
Lezer
Ravi

Dat er op de desbetreffende toets alt en option staat is iets wat wel voor wat afleiding kan zorgen. Zelf switch ik mijn denkpatroon gelijk over wanneer ik van mijn windows machine op mijn macbook pro aan het werk ga.

Dat de option toets in de documentatie van je nieuwe apple-systeem en documentatie van ander software veelvuldig geadverteerd word zou genoeg reden moeten zijn om het jezelf gewoon aan te leren. Dus het is gewoon Control, option, command.

Sher
Lezer
Sher

Zelf heb ik een PC, maar tijdens me studie heb ik op een MAC gewerkt en tis in mijn oogjes gewoon de ‘Option-toets’

Marc Vos
Lezer
Marc Vos

ALT = Alternative en komt uit de Windows wereld. Option komt uit de Apple wereld. Ik ga al sinds de eerste Mac in 1985 mee en heb het zien veranderen. Zoals ik alles bij Windows een zooitje vind, vind ik Alt voor Alternative ook zo’n foute term voor een toets. Option is beter want met deze toets heb je meer opties. Als je vindt dat Alt voor Alternatieven staat, zit je er naast wat é is geen alternatief voor e, maar wel een optionele e. Dat alt op Mac toetsenborden staat is wegens Windows-gebruikers omdat het al een tijdje mogelijk… Lees meer »

Jan
Lezer
Jan

Op mijn Macbook waarmee ik de overstap heb gemaakt heb ik in het begin wel lopen zoeken naar de options en command toets die in d handleidingen genoemd werd en die ik op het toetsenbord niet tegenkwam.
Op deze Macbook staat er in plaats van option een soort halve steelpan als symbool en bij de command toets een appeltje en een vierkante klavertje vier.
Ik had het wel makkelijk gevonden als er in de hnadleidingen gewoon Alt i.p.v. options stond. Ook had ik een delete toets wel makkelijk gevonden i.p.v. fn-backspace.

Wouter
Lezer
Wouter

“Persoonlijk vind ik dat iedereen, inclusief beginners en overstappers, gewoon moet leren dat naast de spatiebalk op het Mac-toetsenbord de Command-toets (Cmd) zit, met daarnaast de Option-toets (Opt) en de Control-toets (Ctrl). Zo staat het ook in praktisch alle boeken die over de Mac en Mac-software zijn uitgebracht.”

Eens!