Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Macrofotografie op je iPhone: maak de mooiste close-ups

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
macrofoto van Apple

Heb je een iPhone 13 Pro (Max) of iPhone 14 Pro (Max)? Dan kun je daarmee ontzettend mooie macrofoto’s maken. Hierbij komen heel kleine objecten groot in beeld, zodat je ze tot in detail kunt bewonderen. Maar hoe werkt macrofotografie op de iPhone precies? En kun je ook met oudere iPhones dit soort foto’s maken? Wij zetten het op een rij.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat zijn macrofoto’s?

Insecten, bloemen, waterdruppels: ze schitteren allemaal op macrofoto’s, waarbij ze van heel dichtbij gefotografeerd worden. De iPhone 13 Pro (Max) was de eerste iPhone waarmee je dit soort close-ups kon maken, en ook op de iPhone 14 Pro (Max) is dit mogelijk. Je kunt al scherpstellen op een afstand van slechts twee centimeter! Je iPhone gebruikt hiervoor niet de telelens, maar de ultragroothoeklens.

Macrofotografie iPhone 13 Pro (Max) & iPhone 14 Pro (Max)

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Hoe het werkt? In principe gaat het automatisch.

  • Open de app Camera. Zorg dat de Foto-modus actief is.
  • Breng de iPhone dicht bij het onderwerp (op minder dan 14 centimeter).
  • De camera wisselt automatisch naar macro, je ziet het verspringen.
  • Maak een foto door op de sluiterknop te tikken.

Gebruik de macroregelaar

Macrofotografie iPhone 13

Omdat niet iedereen even gecharmeerd was van het automatische verspringen van de lens, heeft Apple met de update naar iOS 15.2 een verbetering aangebracht. Je hebt daardoor zelf meer grip op wanneer de macromodus wordt ingeschakeld en wanneer niet, door middel van een macroregelaar die je toevoegt aan de camera.

Macroregelaar

Zo stel je het in:

  • Open de app Instellingen en tik op ‘Camera’.
  • Zet helemaal onderaan de schakelaar achter ‘Macroregelaar’ op groen.

Als je vervolgens de app Camera opent én de lens dicht bij een onderwerp houdt, zie je daarin iets nieuws. Een gele knop met een tulpje erin, oftewel de Macroregelaar in kwestie. Wil je niet dat de camera automatisch naar de macromodus verspringt? Tik dan op deze macro-button, het tulpje wordt dan transparant met een streep erdoorheen. Wel een macrofoto maken? Dan laat je hem gewoon op geel staan.

Macrofoto’s met een oudere iPhone

Moment macro lens

Ook met een iPhone zonder macrolens, zoals de reguliere iPhone 14 en iPhone 13 en oudere modellen, is het mogelijk om macrofoto’s te maken. Je hebt hiervoor wel een accessoire nodig: de Moment Macro 10x Lens. Dit is een opzetlens voor je iPhone waarmee je niet alleen van dichtbij kunt focussen zoals op de iPhone 13 Pro (Max) en iPhone 14 Pro (Max), maar waarbij alles ook nog eens 10 keer vergroot wordt. Zo maak je dus super gedetailleerde macrofoto’s.

De lens is te gebruiken met een speciale case van Moment – daar zit een kliksysteem op waarop je de lens kunt bevestigen – of een losse adapter die op alle telefoons werkt.

Macrovideo’s opnemen

De macromodus werkt niet alleen met foto’s, maar ook met video’s. Je kunt met de iPhone 13 Pro (Max) en iPhone 14 Pro (Max) dus ook video’s van heel dichtbij maken – ook in slo-mo of Timelapse. En met de bovenstaande lens van Moment, werkt dit ook op je oudere iPhone.