Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Focus: hoe iOS 15 je nooit onnodig afleidt

Auteur: Koen van Ekeren
3 reacties
iOS 15 Focus


Lees verder na de advertentie

Met iOS 15 heeft de iPhone een nieuwe Focus-functie, waarmee je extra controle hebt over de notificaties die je ontvangt. Zo activeer je bijvoorbeeld de werkfocus, waarbij je andere notificaties krijgt dan wanneer je sportfocus aanzet. In dit artikel lees je wat de Focus-functie precies inhoudt.

iOS 15: Focus

Op dit moment is het kiezen: of je ontvangt alle notificaties, of je zet ‘Niet storen’ aan en ziet er helemaal geen verschijnen. Met de iOS 15-functie Focus heb je meer controle over de meldingen die je ziet. De software is sinds 20 september voor iedereen te installeren.

In het hoofdmenu van Focus vind je vier standaardopties: Niet storen, Persoonlijk, Slaap en Werken. Een andere focus toevoegen kan ook; dat doe je via de plus-knop rechtsboven.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Bij het configureren van een focus stel je eerst in welke personen je nog mogen storen. Bij een werkfocus voeg je bijvoorbeeld je collega’s toe; bij een leesfocus mag alleen je partner je storen. Daarna zijn de apps aan de beurt. Zo ontvang je tijdens de sportfocus bijvoorbeeld alleen meldingen van Runkeeper en Spotify.

Je Focus (automatisch) activeren

Elke focus kun je handmatig activeren (bijvoorbeeld via het Bedieningspaneel), maar het kan ook automatisch. Bijvoorbeeld op basis van de tijd – handig voor je kantoortijden. Of kies voor ‘Locatie’, zodat de sportfocus vanzelf activeert als je de sportschool nadert. Of slinger de ontspanfocus automatisch aan als je een app opent, zoals Netflix.

Bij de vier focussen die standaard op je iPhone staan (Niet storen, Persoonlijk, Slaap en Werken) is er ook de optie ‘Slimme activering’. Je iPhone activeert dan automatisch een bepaalde focus, als de machine learning het idee heeft dat je in een bepaalde focus zit. De algoritmen baseren zich op signalen zoals je locatie en appgebruik.

Tijdgevoelige meldingen

Maar wat als je tijdens je focus een belangrijk berichtje misloopt? Om dit te voorkomen heeft Apple nog iets slims geïntegreerd: ‘Tijdgevoelige meldingen‘. Je kunt zelf bepalen of je deze functie activeert.

Met Tijdgevoelige meldingen bepaalt Focus op basis van kunstmatige intelligentie of een notificatie meteen getoond moet worden, ook al heb je de focus aan staan. Zo komt de notificatie waarin staat dat je je pakketje kunt ophalen wel meteen door, en zie je het meteen als de camera beweging heeft gedetecteerd .

Beginscherm voor je focus

Ook cool: je kunt een speciaal beginscherm inrichten voor je focus. Zo heb je op kantoor alleen toegang tot je homescreen met daarin je werkgerelateerde apps, in plaats van dat dating-apps je afleiden. Je kunt kiezen voor een of meerdere beginschermen.

De Focus-app werkt ook goed samen met de Berichten-app. Als je Focus hebt ingeschakeld en daardoor geen meldingen krijgt, toont Berichten de status van je focus. Zo weet de persoon dat je niet bereikbaar bent. Deze functie kun je eventueel uitschakelen.

iOS 15 heeft trouwens nóg een nieuwe functie om je iPhone minder opdringerig te maken, namelijk het meldingenoverzicht waarin alles op een handige manier wordt samengevat. En ben je benieuwd naar alle grote nieuwe functies? Lees dan ons dossier over iOS 15.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!