Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Verberg mijn e-mailadres: zo doe je dat op je iPhone én Mac

Niet zomaar te koop lopen met je mailadres? De iPhone heeft een briljante functie: Verberg mijn e-mailadres. Zo werkt het!
Verberg mijn e-mailadres
Icon voor iCloud
iCloud
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 minuten
Stappen:
5 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Verberg mijn e-mailadres

Tegenwoordig moet je om de haverklap ergens je e-mailadres achterlaten. Bijvoorbeeld als je iets koopt in een webshop, als je je inschrijft voor een digitale nieuwsbrief of als je ergens online een account aanmaakt. Maar eigenlijk wil je niet zo te koop lopen met je persoonlijke mailadres. Bovendien is het vaak gedoe om je weer af te melden. De functie ‘Verberg mijn e-mailadres’ is dan de oplossing.

Met Verberg mijn e-mailadres maak je zelf unieke en willekeurige mailadressen aan. Wordt er mail naar dit ‘neppe’ mailadres verzonden? Dan wordt die automatisch doorgestuurd naar je persoonlijke adres. En ben je de mails naar dit adres zat, dan zet je ze ook zo weer stop.

Onderdeel van iCloud+

Om gebruik te kunnen maken van Verberg mijn e-mail, heb je iCloud+ nodig. Betaal je voor je iCloud-opslag? Dan heb je sowieso iCloud+. Je hebt al een abonnement vanaf € 0,99 per maand. Lees meer over iCloud+ in ons artikel iCloud+ officieel gelanceerd – maar wat heb je eraan?

Naast een betaald iCloud-abonnement heb je ten minste iOS 15 of iPadOS 15 nodig. Het werkt ook via je Mac: je hebt hiervoor op macos Monterey nodig.

1. Verberg mijn e-mailadres: via Instellingen

mailadres verbergen iPhone

Je kunt op verschillende manieren willekeurige en exclusieve mail-adressen genereren. De eerste optie is via Instellingen. Daar werkt het je mailadres verbergen als volgt:

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op je naam.
 • Tik op iCloud.
 • Tik op ‘Verberg mijn e-mailadres’.
 • Tik op ‘+ Maak nieuw e-mailadres aan’.

Vanaf hier doorloop je de stappen in het scherm. Geef bij ‘Label je e-mailadres’ aan waarvoor je dit adres wilt gebruiken, en maak daaronder eventueel een notitie. Bijvoorbeeld voor welk merk of bedrijf. Of voor zoiets als ‘Nieuwsbrieven’. Dit dient dan als geheugensteuntje.

Het mailadres dat je op deze manier hebt gemaakt, kun je gebruiken als je je bijvoorbeeld ergens voor aanmeldt. Je kunt het adres dan kopiëren uit Instellingen en in het aanmeldveld plakken.

2. E-mail verbergen via Safari

E-mail verbergen via Safari

Je kunt ook direct in Safari een uniek en willekeurig e-mailadres aanmaken zodat je eigen e-mailadres verborgen blijft. Bijvoorbeeld als je je aanmeldt voor een nieuwsbrief.

In dit geval tik je op het veld waar je je mailadres moet invoeren. Boven het toetsenbord verschijnt je persoonlijke mailadres, met daarnaast de optie ‘Verberg mijn e-mailadres’. Vervolgens doorloop je de stappen om een adres te genereren. (Is een adres je een tikkeltje te bizar, tik dan op het cirkelvormige pijltje voor een nieuwe variant). Tik op ‘Ga door’ en ‘Gebruik’ en rond je aanmelding af.

3. Via de app Mail zelf

Verberg mijn e-mailadres

Sinds het verschijnen van iOS 15.2 in december is de optie ook beschikbaar op de meest logische plek denkbaar: in de app Mail zelf! Stel je een mail op, dan kun je bij het verzenden kiezen voor een alias. Het werkt zo:

 • Maak een nieuwe bericht aan in Mail
 • Tik op het veld Van – waar nu je eigen mailadres staat. Staat er geen ‘Van’? Tik dan eerst op ‘Kopie’ om het veld tevoorschijn te halen
 • Tik in de pop-up op ‘Verberg mijn e-mailadres’.

Je kunt je mail gewoon afronden: typ je tekst, voeg een onderwerpregel toe en tik ten slotte op verzenden. Je Mail wordt dan verzonden onder je alias.

Mailadres deactiveren

Heb je een mailadres na een tijdje niet meer nodig? Of wil je de mails van een bepaald bedrijf niet meer ontvangen? Dan kun je het als volgt deactiveren:

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op je naam.
 • Tik op iCloud.
 • Tik op ‘Verberg mijn e-mailadres’.

Tik op het adres dat je wilt deactiveren. Onderaan in het scherm vind je de deactivatie-optie. Je ontvangt dan geen berichten meer die binnenkomen via dit adres. Wil je het adres ooit toch weer activeren? Dat kan, je vindt het dan via de bovenstaande stappen en dan ‘Inactieve e-mailadressen’.

En zo werkt e-mail verbergen op de Mac

Verberg mijn e-mailadres op de Mac

Ook op je Mac kun je Verberg mijn e-mailadres gebruiken. Ook daar werkt het op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via de Systeemvoorkeuren:

 • Open de Systeemvoorkeuren.
 • Klik op Apple ID
 • Klik links in de zijbalk op ‘iCloud’.
 • Rechts in de lijst staat ‘Verberg mijn e-mailadres’. Klik hierachter op ‘Opties’.
 • Via het plusje ergens in het midden van het scherm kun je een nieuw verborgen mailadres aanmaken. Doorloop hiervoor de verdere stappen in het scherm. Dit mailadres kun je gebruiken als je online een account aanmaak of je inschrijft voor een nieuwsbrief.
e-mail verbergen in Mail op de Mac

Sinds de release van macOS Monterey 12.1 werkt het ook in de app Mail, mocht je daarvan gebruikmaken. Het werkt vergelijkbaar als bij de derde methode die we voor de iPhone hebben beschreven: je kiest bij het Van-adres voor de optie om je mail-adres te verbergen.

Vul je online een formulier in waarin je om je mailadres wordt gevraagd? En doe je dit in Apple-browser Safari? Ook dan krijg je doorgaans de optie om je e-mailadres verborgen te houden. Je vindt alle gegenereerde mailadressen weer terug via de hierboven beschreven plek in Systeemvoorkeuren.