Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

AirTag anti-stalking: zo maakt Apple stalking lastiger

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
AirTag Anti stalking


Lees verder na de advertentie

AirTags zijn bedoeld om je eigen spullen mee in de gaten te houden. Je sleutelbos, portemonnee, (rug)tas en bagage. Ze zijn uitdrukkelijk niet bedoeld om personen of andermans bezittingen mee te volgen. Maar helaas gebeurt dat soms toch: zo’n AirTag is ideaal voor stalking. Ook worden de kleine zendertjes gebruikt om dure auto’s mee te volgen en – als de gelegenheid dan daar is – te stelen. Apple had al antivolg-maatregelen genomen en met iOS 15.4 zijn die verder uitgebreid. Dit zijn de nieuwste AirTag anti-stalking maatregelen.

1. Nieuwe privacywaarschuwing tijdens configuratie van AirTag

AirTag melding

Stel je een nieuwe AirTag voor de allereerste keer in, dan krijg je tijdens het koppelingsproces een melding met daarin uitleg over de AirTag. De AirTag is bedoeld voor het tracken van je eigen spullen, je moet er geen andere mensen of hun bezittingen mee volgen, stalking is een misdrijf in veel landen, je slachtoffer kan een AirTag scannen en je zo achterhalen. Dat je het even weet. Apple dekt zich op deze manier natuurlijk ook in tegen eventuele rechtszaken.

2. Meer grip op meldingen

Veiligheidsmeldingen


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Is er de hele tijd een AirTag bij jou in de buurt die niet van jou is, en is de eigenaar in geen velden of wegen te bekennen? Dan gaat de AirTag op een gegeven moment piepen. Ook verschijnt er een veiligheidsmelding op het scherm van je iPhone waarin staat dat er een vreemde AirTag met je meereist. Nieuw is dat je meer grip hebt op die meldingen. Via ‘’Instellingen>Berichtgeving’ vind je voortaan de optie ‘Veiligheidsmeldingen voor Zoek mijn’. Hierin geef je aan of en hoe je een melding wilt ontvangen. Dit is ook handig als je heel onschuldig iemand sleutelbos met daaraan een AirTag leent en niet op notificaties zit te wachten.

3. Duidelijkheid voor andere accessoires

Niet alleen AirTags kunnen ongewenst met je meereizen, ook de AirPods 3, AirPods Pro, AirPods Max of andere accessoires met ondersteuning voor ‘Zoek mijn’ kunnen zonder je het merkt in je jas of tas worden gestopt. En ook die versturen uiteindelijk veiligheidsmeldingen, net zoals de AirTags. Tot nu toe was zo’n melding nogal verontrustend: ‘onbekend accessoire gevonden’. Voortaan wordt het beestje bij de naam genoemd, zodat je weet waarnaar je moet zoeken.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!