Terug naar iOS 15
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Software

iOS 15

Door Laura Grootaarts7 april 2021 10:054 min. leestijd

iOS 15 is het volgende besturingssysteem voor de iPhone. Wat zijn de grote vernieuwingen? Welke iPhones ondersteunen iOS 15? En wanneer komt de software precies uit? Je leest het in dit dossier.

ios 15 ondersteuning

Grote update voor je iPhone

Apple brengt het hele jaar door nieuwe software-updates uit, maar één keer per jaar is er een echt grote iOS-update die tal van nieuwe functies naar de iPhone brengt. In 2020 ging het om iOS 14 – een update die onder meer widgets naar de iPhone bracht. In 2021 kunnen we iOS 15 verwachten. De iPad krijgt net als vorig jaar een eigen besturingssysteem, dat waarschijnlijk wederom bijna identiek is aan iOS 15: iPadOS 15.

Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone presenteert Apple tijdens de World Wide Developers Conference (WWDC). Dit is Apple’s jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. De WWDC 2021 datum is 7 juni, en dan zien we meer van iOS 15. Ook dit jaar gaat het om een online event zonder publiek.

iOS 15 beta

Na de onthulling van het besturingssysteem in juni wordt de software een paar maanden getest. Hiervoor brengt Apple bèta-versies uit. Sommige bèta’s zijn bedoeld voor app-ontwikkelaars, maar er zijn ook publieke versies die iedereen kan uitproberen. Als je wilt kun je eind juni al aan de slag met de iOS 15 beta, maar je zult dan nog wel wat foutjes en bugs in de software aantreffen.

iOS 15 wanneer

Eind september kun je de definitieve versie van iOS 15 installeren. De precieze iOS 15 release date is nog niet bekend – we horen het pas tijdens het september-event. Dit is het event waarin de nieuwe iPhones worden gepresenteerd en traditioneel vindt het in de tweede week van september plaats. Ongeveer een week later kan iedereen met een geschikte iPhone de software downloaden.

Op welke iPhones

Als je een wat oudere iPhone hebt, is het mogelijk dat je die niet meer kunt updaten naar iOS 15. Het is nog niet definitief bevestigd maar dit jaar lijkt het doek te vallen voor drie iPhones:

  • iPhone SE eerste generatie
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus

Voor iOS 15 heb je dus waarschijnlijk een iPhone 7 of nieuwer nodig. Dit betekent dat je iOS 15 straks op de volgende iPhones kunt installeren:

Ook de nieuwe iPhone 13 die we verwachten in september krijgt natuurlijk iOS 15 ondersteuning!

iOS 15 nieuwe functies

iOS 15 concept

Met een nieuw besturingssysteem krijgt je iPhone er allerlei nieuwe functies en verbeteringen bij. Wat we van iOS 15 kunnen verwachten is nog niet duidelijk. We denken wel dat de geruchtenmolen binnenkort op gang gaat komen – daarover lees je dan ook in dit dossier. Vooralsnog houden we het op een wensenlijstje voor iOS 15.

  • Interactieve widgets. Sinds iOS 14 staan er widgets op het scherm: kleine voorvertoningen van apps. Maar ze zijn nogal statisch en interactive widgets zouden een mooie doorontwikkeling zijn. Bijvoorbeeld een muziekwidget waarin je direct een liedje afspeelt. Of een todo-widget om je zaken af te vinken.
  • Always-on display. De Apple Watch heeft sinds enkele jaren een always-on display. Het scherm gaat nooit op zwart. Het zou mooi zijn als de iPhones met een old-scherm deze optie ook krijgen – al was het maar zodat de tijd altijd zichtbaar is.
  • Meer standaard-apps. Sinds iOS 14 kun je zelf je favoriete browser- en mail-app kiezen. Je bent niet meer gebonden aan Safari of Mail. We hopen bij andere soorten apps ook deze optie te krijgen. Bijvoorbeeld voor muziek- en podcasts-apps.
  • Splitscreen. Op de iPad is het al jaren mogelijk om twee apps naast elkeer te zetten. Op de iPhone kan het nog niet, terwijl bij sommige modellen het scherm inmiddels groot genoeg is.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom iOS 15? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden