Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

‘iOS 18 AI-functies werken níét in de cloud (en dat is goed nieuws)’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 18 ai

De grote iPhone-update van dit jaar is iOS 18. En het belooft de grootste update in jaren te worden, met alles opvallendste aspect: AI. Apple-kenner Mark Gurman beweert dat Apple’s AI geen gebruik maakt van clouddiensten en compleet op de iPhone zelf draait.

Lees verder na de advertentie

AI niet in de cloud: voor- en nadelen

In het FAQ-gedeelte van zijn wekelijkse nieuwsbrief zegt Gurman er het volgende over: ‘Terwijl de wereld in afwachting is van de grote AI-onthulling van Apple, lijkt het erop dat de eerste golf van functies volledig op het apparaat zal werken. Dat betekent dat er geen cloudverwerkingscomponent is voor het grote taalmodel van het bedrijf, de software die de nieuwe mogelijkheden aandrijft.’

Dit heeft natuurlijk zo zijn voor- en nadelen. Het grote voordeel is dat het privacyvriendelijk is, want je gegevens worden verwerkt op de iPhone en gaan nergens naartoe. Sterker nog: je hebt niet eens internet nodig. Ook zal het proces supersnel verlopen, omdat er geen dingen heen en weer naar de cloud hoeven.

Beperkingen zijn er echter ook. On-device betekent namelijk ook dat alle rekenkracht afkomstig moet zijn van de iPhone zelf. En ook alle data die gebruikt worden, moeten op de iPhone zelf staan.

kooptip

Gesprekken met OpenAI

Toch sluit Apple de deur naar de cloud niet helemaal: niet voor niets is er overleg geweest met partijen als OpenAI, Google en het Chinese Baidu over samenwerkingen betreffende generatieve AI. Gurman suggereert dat er toch cloud-gebaseerde functies in te bouwen, mogelijk aangedreven door Google Gemini (Google’s antwoord op chatGPT) of iets vergelijkbaars. Of misschien is Apple bezig met het bouwen van een eigen AI-cloud?

iOS 18

Er wordt gespeculeerd dat iOS 18 nieuwe generatieve AI-functies zal bevatten voor de Spotlight-zoektool, Siri, Safari, Shortcuts, Apple Music, Gezondheid, Numbers, Pages, Keynote en meer. Gurman meldde eerder dat Siri door AI slimmer en nauwkeurige wordt, en dat de app Berichten antwoordsuggesties geeft.

We horen er meer over tijdens Apple’s WWDC op 10 juni. Dan geeft Apple een sneakpreview van de updates. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!